Joringio Šato mitybos taisyklės: atskleidė, kaip nuėjus į restoraną neišleisti daug pinigų
Stilisto Joringio Šato pavardė Lietuvos pramogų pasaulyje žinoma jau ne vienerius metus. Žinomas vyras ne tik akylai stebi mados pasaulio tendencijas ir padeda tinkamus drabužius pasirinkti garsenybėms, bet ir visada gali patarti, kas yra unikalu ir stilinga.
O šeštadienio TV3 laidoje „Virtuvės istorijos“ Joringis ne tik pasidalino nepriekaištingo stiliaus paslaptimis, bet ir atskleidė savo mitybos įpročius.
Pas Iloną Juciūtę apsilankęs charizmatiškas stilistas J.Šatas, kaip ir kiekvienas laidos svečias, atskleis savo tris mėgstamiausius ingredientus, be kurių negali gyventi. Juos panaudodama Ilona turėjo sukurti patiekalą ir vėliau jį pagaminti kartu su laidos svečiu.
Paaiškėjus, jog mėgstamiausi J.Šato ingredientai yra labai lietuviški – bulvės, grietinė ir mėsa – Ilona stilistui pasiūlys pagaminti išties skanų, paprastą ir puikiai žiemos metu sušildantį patiekalą. Tai – bulvių sriuba su šonine, pupelėmis ir sūriu.
Apie madą J.Šatas nuomone dalijasi tikrai dažnai. Tačiau koks jis yra tuomet, kai kalba pasisuka apie maistą ir virtuvę?
Jau nuo pirmųjų laidos akimirkų taps aišku, kad nors madu guru savo įvaizdžiu neretai traukia akį ir stebina, virtuvėje jis visai kitoks – mėgsta skanų, paprastą ir lietuvišką maistą. „Visi gurmaniški patiekalai dėl manęs galėtų nė neegzistuoti. Aš esu lietuviškos virtuvės gerbėjas ir mėgstu itin paprastą maistą. Tikiuosi, kad ir šiandien čia sulauksiu kotletukų su bulvių koše“, – laidos pradžioje juokėsi stilistas.
Tokie patiekalai Joringiui visuomet primena ir vaikystę. Anot vyro, lietuviški patiekalai jam kelia gražius sentimentus, nes būtent tokius valgius gamindavo jo mylima močiutė, kurios virtuvė jam iki šiol yra skaniausia.
„Savo namų virtuvėje aš esu labiau svečias nei šeimininkas... Norėčiau išmokti gaminti daugiau, o ypač noriu išmokti paruošti koldūnus – tokius, kokius gamindavo mano močiutė. Iš tiesų, nuo pat vaikystės valgiau ir mėgau bulves – man labai patiko įvairiausi blynai, cepelinai ir kugeliai. Močiutės blynai su mėsyte ir daug grietinės buvo tikrai kažkas nuostabaus“, – pasakojo Joringis.
Lietuviai daugelio savo patiekalų neįsivaizduoja ir be grietinės. J.Šatas – ne išimtis. „Nevalgau nieko, kas yra aštru ir itin sūru – mėgstu visur naudoti grietinę, nes ji viską sušvelnina. Aš net į plovą deduosi daug grietinės, kad man jis taptų švelnesnio skonio! Tiesą sakant, man yra geriau, kai patiekalas yra su mažiau skonio, nei su daugybe prieskonių. Kuo paprasčiau, tuo skaniau“, – atviravo stilistas.
O koks yra juodasis J.Šato maisto produktų sąrašas? Kaip atskleis laidos svečias, dėl jo išrankumo, nuėjus į restoraną, jam dažnai tenka užsisakyti iš ...vaikų meniu!
„Maistui esu ganėtinai išrankus – labai daug ko nevalgau. Visai neseniai pradėjau valgyti midijas, bet daug kas priklauso nuo paruošto padažo. Austres ragavau vieną kartą gyvenime ir man to tikrai užteko... Nekenčiu ridikėlių, o, pavyzdžiui, kitų dievinamų trumų kvapas man atsiduoda benzinu, todėl manęs nežavi ir jie. Juokinga, nes daugelis mano draugų galvoja, jog su manimi nueiti pavalgyti yra brangu, tačiau iš tiesų aš užsisakau iš vaikų meniu ir man yra gerai“, – juokėsi vyras.
Tiesa, laidoje Joringis ne tik atskleidė savo namų virtuvės ir mitybos subtilybes, bet pasidalino ir gero stiliaus paslaptimi, kurią tikrai turėtų žinoti kiekvienas.
„Pagrindinė paslaptis – būti savimi. Nereikia vaikytis madų, kurias kažkas bando jums įteikti. Kai būsite savimi ir savimi pasitikėsite bei darysite taip, kaip jaučiate, kad reikia daryti, tada ir turėsite išskirtinį, savitą ir puikų stilių. Atsiminkite – nereikia savęs spausti į jokius rėmus“, – patarė J.Šatas.
O kol Ilona ir Joringis šnekučiavosi bei gamino gardžią sriubą, kepsninių meistras Robertas Svetlauskas žiūrovams parodė, kaip pasigaminti tikrą itališką svajonę – makaronus su mėsos kukuliais!
Negirdėtos ir įtraukiančios istorijos, atviri pokalbiai apie maistą ir kulinarines patirtis bei daug gardžių receptų – šeštadieniais, „Virtuvės istorijose“, 10 val. per TV3.