Rudens pradžioje prisirpsta šermukšniai, šaltalankiai ir erškėčių vaisiai. Tikrai verta jų prisiskinti – juk šios uogos yra nepakeičiamas vitaminų ir mikroelementų šaltinis, kurių mūsų organizme dažniausiai pristinga atšalus orams.
Dygliuotasis šaltalankis
Vartojami šaltalankių kaulavaisiai. Geltonos arba oranžinės uogos yra labai sultingos ir aromatingos, kiek rūgštokos. Prisirpsta rugsėjį–spalį ir laikosi ant šakelių kone iki pavasario.
Jie renkami įpusėjus rudeniui ir žiemą. Lengviausia skinti tik pradėjusius nokti vaisius, nes jie dar būna kietoki, skinami nesusimaigo. Labai vertinamos pirmųjų šalnų pakąstos uogos – būna ne tokios rūgščios, jose daugiau vertingų aliejų, karotinoidų ir vitamino E.
Šaltalankių vaisiuose gausu vitamino C. Tačiau, skirtingai nei kituose vaisiuose ir daržovėse, šaltalankių uogose nėra šį vitaminą skaidančių fermentų, todėl jis išlieka net termiškai apdorojus kaulavaisius.
Nauda sveikatai
Šaltalankių sultys – pirmas vaistas sergant avitaminoze. Jų rekomenduojama gerti sergantiems mažakraujyste, sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sutrikus virškinamojo trakto liaukų veiklai, kraujuojant dantenoms.
Nedidelis sulčių kiekis (pusė stiklinės per dieną) ramina, mažina arterinį kraujospūdį. Didesnės dozės, atvirkščiai, tonizuoja. Padauginus šaltalankių gali atsirasti neramumas, nemiga, pasireikšti širdies ritmo sutrikimai.
Iš šaltalankių uogų gaminamas aliejus slopina uždegimą, malšina skausmą, naikina mikrobus, greitina žaizdų gijimą, paspartina audinių atsinaujinimą.
Verta žinoti
Šaltalankių uogų nepatartina vartoti padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, pakilus arteriniam kraujospūdžiui, viduriuojant, sergant lėtine tulžies pūslės akmenlige, kasos uždegimu.
Pasirūpinkite atsargomis
Šaltalankių uogas galima sutrinti ir užšaldyti, taip vertingas medžiagas pavyks išsaugoti iki pavasario. Taip pat jas galima džiovinti. Uogas suberkite ant popieriumi išklotos skardos ir maždaug valandą džiovinkite iki 90 °C įkaitintoje orkaitėje. Praėjus šiam laikui nustatykite 40 °C temperatūrą ir dar šiek tiek pakaitinkite.
Iš šaltalankių uogų verdama gardi uogienė. Jai reikia kilogramo šaltalankių vaisių ir 1,5 kg. cukraus. Vaisius perrinkite, nuplaukite ir nusausinkite. Sumaišykite su cukrumi ir maždaug 12 val. laikykite vėsioje vietoje. Nupilkite susidariusį skystį ir kaitinkite sumažinę kaitrą, kol cukrus visiškai ištirps. Karštą sirupą užpilkite ant vaisių ir virkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Plačiau apie rudeninių uogų naudą skaitykite 39-ajame „Ji“ numeryje!