Ką mėgsta gaminti maisto kultūros festivalio organizatoriai: 3 receptai
Kaune jau antrą kartą šurmuliuja maisto kultūros festivalis „Skanaus!“. Festivalio sumanytojas Gediminas Juodeika, kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen ir renginių vedėjas Giedrius Drukteinis dalijasi mėgstamais receptais.
G.Juodeikos žuvies patiekalas sportuojantiems
Televizijos prodiuseris, renginių organizatorius ir laidų vedėjas Gediminas Juodeika jau kurį laiką domisi ir propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Gerai žinomas televizijos veidas džiaugiasi pradėtu grilio sezonu, nes taip ruošiami patiekalai yra ne tik išskirtinio skonio, bet dažnai ir sveikesni.
Festivalio „Skanaus!“ organizatorius dalinasi mėgstamo žuvies kepsnio receptu:
„Pradėjęs koreguoti mitybą, ėmiau valgyti daugiau lašišos, o netrukus atradau ir mėgstamą kepsninės patiekalą. Maždaug 20 minučių, prieš dedant lašišos filė ant kepsninės, pamarinuoju ją kambario temperatūroje. Marinatui sumaišau 1/4 puodelio žaliųjų citrinų sulčių, 1 šaukštą alyvuogių aliejaus, 2 šaukštus aštrių garstyčių, 0,5 šaukštelio smulkinto šviežio imbiero, žiupsnelį česnako miltelių ir pipirų“.
G.Juodeika pabrėžia, jog atidžiai renkasi ir garnyrą prie grilio patiekalų. Prie keptos lašišos maisto festivalio siela ant žarijų dar paruošia šparagus, cukinijas ir baklažanus.
Maisto žinovės užkandis ant grotelių
Festivalio partnerio prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen – jūrų gėrybių mėgėja. Krevetes vis dažniau valgantiems tautiečiams kulinarė rekomenduoja pačios mėgstamą krevečių užkandą, iškeptą ant grilio.
Visų pirma, maisto žinovė ragina ant medinio iešmelio sumauti išlukštentas karališkas krevetes, jas patepti aliejumi, įtrinti aitriųjų paprikų milteliais, druska ir šviežiai maltais pipirais. A.Rasmussen primena, jog pakanka kiekvieną krevečių pusę kepti tik apie 4 minutes, o iškeptus vėrinukus iškart aptepti abrikosų džemu.
„Džemui pasiruoškite 220 gšviežių abrikosų. Kiekvieną įpjaukite ir, sudėję į verdantį vandenį, pavirkite vieną minutę. Tada vaisius sudėkite į ledinį vandenį. Vėliau juos nusausinkite, nulupkite, išimkite kauliukus, susmulkinkite ir sutrinkite. Trintus abrikosus keptuvėje ant vidutinės ugnies sumaišykite su 0,5 puodelio cukraus, 2 šaukštais citrinų sulčių ir dar kelias minutes pavirkite“, – pataria kulinarė.
Vištienos patiekalas pagal Drukteinį
Etiketo žinovas Giedrius Drukteinis pastebi, jog iškylose vengiama ruošti vištienos šlauneles ir sparnelius, nes jų valgymas neestetiškas. Renginių vedėjas primena – šių vištienos dalių valgymas rankomis yra priimtinas visame pasaulyje. Kad procesas būtų estetiškesnis, tiesiog reikia pasirinkti tinkamas dalis: vietoje didelių šlaunelių, ruošti tik blauzdeles, vietoje sparnelių – tik viščiukų sparnelių petelius. G. Drukteinis taip pat pataria, kaip juos skaniai paruošti:
„Recepto paslaptis – skanus marinatas. Vištienos dalims marinuoti sumaišau 0,5 puodelio alyvuogių aliejaus, 2 puodelius brendžio, 2 šaukštus rudojo cukraus, 2 trintas česnako galvutes, 1 šaukštelį tarkuotos imbiero šaknies ir smulkintus svogūnų laiškus. Pamarinuoju šaldytuve per naktį ir tradiciškai kepu ant kepsnines, kol dalys gražiai apkepa“.