Ką prieš šventes į krepšelį turguje dedasi gurmanai? Dovanų idėjos
Per pietų pertrauką turgus ar kitas lauko prekyvietes užplūstantys biurų darbuotojai jau nieko nestebina – pripratę ten įsigyti šviežių ar įdomesnių produktų pietums, jie tuo pačiu keliu suka ir ieškodami artimiesiems dovanų.
Pasak Vilniaus Halės turguje įsikūrusių prekiautojų, šventinis laikotarpis – ypač aktyvus metas, o dovanų ieškotojų čia tiek pat daug, kiek ir gausų šventinį stalą planuojančių šeimininkių. Vis dėlto skirtingai nuo pastarųjų, dovanotojai turguje ieško nelietuviškų produktų.
„Jau kelerius metus pastebime tendenciją, kad prasidėjus šventiniam laikotarpiui, į krepšelius dažniau keliauja dovanoti tinkamas maistas – sūriai, brandinta jautiena, imbierinis vynas ir kiti užsienietiški produktai, – sako bendrovės „Assorti“ direktorė Almena Dankienė. – Savo šventinį stalą puošdami tradiciniais lietuviškais valgiais, tautiečiai dovanoms idėjų semiasi iš kitų europiečių virtuvės – dominuoja produktai iš Prancūzijos, Italijos, Graikijos, Didžiosios Britanijos.“
Anot jos, toks pasirinkimas nestebina – daug keliauti mėgstantys lietuviai artimiesiems dažnai perka tai, ką būna ragavę ar matę savo kelionių metu. Keliomis įdomesnėmis idėjomis, kurias įvertintų prisiekę maisto mylėtojai, A. Dankienė siūlo paįvairinti ruošiamų kalėdinių dovanų maišą.
Kokių dovanų idėjų galima pasiskolinti iš kitų europiečių?
- Purškiamų aliejų rinkinys. Graikinių riešutų, sezamų ar moliūgų sėklų aliejų galima rasti dažno namuose gaminti mėgstančio virtuvėje, tačiau po eglute padėjus vilnamedžių sėklų ar purškiamo triufelių skonio alyvuogių aliejaus, būtumėte tikrai įvertinti.
- Užkietėjusiam barbekiu mėgėjui – priedai kepsniams. Tie, kurie vasaros neįsivaizduoja be ant grilio čirškančio kepsnio, o mėsą perka „tik toje vienintelėje parduotuvėje“, – įvertins viską, kas susiję su mėsos kepimu. Specializuotose parduotuvėse ieškokite tirštų, kvapnių kepsnių padažų, kuriuos dažnai galima naudoti ir kaip marinatą. Neturint galimybės grilinti žiemą lauke, galima padovanoti net specialų dūmų kondensatą, kuris orkaitėje keptam kepsniui suteiks malonų ant laužo keptos mėsos prieskonį.
- Imbierinis, nealkoholinis vynas. Įdomaus, netikėto skonio vynas gali tapti puikia šventinio stalo puošmena ar net dovana artimiesiems. Dėl sudėtyje esančių imbiero ir kitų prieskonių derinio, vynas tonizuoja ir kelia nuotaiką, be to, apsaugo nuo peršalimo ligų, saugo imuninę sistemą, – ar gali būti geresnė dovana šaltuoju žiemos sezonu?
- Brandinta jautiena. Nors mėsa iš pirmo žvilgsnio neatrodo tinkama dovanoti, šiais laikais – tai netgi rekomenduojama, jei jūsų artimasis – užkietėjęs mėsos mėgėjas. Brandintai jautienai nebereikia jokio papildomo marinavimo, užtenka pagrindinių prieskonių – pipirų ir druskos. Grilyje kepta brandinta jautiena geriau įtraukia dūmų skonį, o kepimui naudojant ąžuolo kaladėles, būna ypač aromatinga, minkšta ir sultinga.
- Kitokia druska. Gryna vandenyno druska be jokių priedų, subtiliai rūkyta druska, tinkanti bet kokiems patiekalams gardinti ar „Pinot noir“ druskos „snaigių“ drožlės, tobulai tinkančios ką tik iškeptam kepsniui paskaninti. Padovanoję šių druskų rinkinį, artimojo kulinarinius sugebėjimus perkelsite į kitą lygį.
- Kavos pupelės ir rankinė kavamalė. Sugrįžta klasika – prisiekusių kavos mėgėjų virtuvėje nerasite maltos kavos – jie perka pupeles ir prieš kiekvieną puodelį kavos jų susimala patys. Kuo nustebinti juos? Pamirškite aromatizuotas šokolado, brendžio ar kitų alkoholinių gėrimų skonio kavas – kavos mėgėjai įvertins tik tikras arabikos pupeles, o dovanų pridėję rankinę kavamalę, žinosite, kur bus galima pasimėgauti maloniausiu kavos aromatu.
- Sūrių rinkinys. Šventiškai supakuotų sūrių šiandien galima rasti bene kiekviename prekybos centre, tačiau, vargu, ar jais užkariautumėte gurmano gomurį. Itališkų sūrių mėgėjams patiks šviežias buratos sūris, kurio paviršius sudarytas iš mocarelos sūrio, o viduje sumaišyta grietinėlė su mocarela, tačiau po eglute dovanas dedant iš anksto, dovanoti geriau tiks brandinti sūriai.
Anot A.Dankienės, po eglute „įsileidus“ užsienietiškų dovanų, nereikėtų jomis bijoti atnaujinti ir šventinį stalą: „Tradicijos – ypač svarbi mūsų identiteto dalis, tačiau nereikia bijoti, kad jis sugrius, ant šventinio stalo patiekus ir išskirtinesnį, įdomesnį patiekalą.
Pasimėgavus tradicine 12 patiekalų Kūčių vakariene, o kalėdiniams pietums patiekus, pavyzdžiui, lengvą jūros gėrybių asorti – maloniai nustebs ne vienas svetys. O šventės juk tam ir skirtos – nustebinti, pamaloninti artimuosius ir suteikti jiems nepakartojamų akimirkų. Tebūnie šiemet jos dedikuotos – gomurio palepinimui.“
TAIP PAT SKAITYKITE: Kūčių valgiaraštis: ką dėsime ant stalo?