Ką pusryčiams valgo figūra besirūpinančios žinomos moterys: kas sveika ir ko, šiukštu, vengti

Eglė Daugėlaitė, Aušra Štukytė, Agnė Zuokienė, Agnė Grigaliūnienė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Eglė Daugėlaitė, Aušra Štukytė, Agnė Zuokienė, Agnė Grigaliūnienė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2016-11-17 10:53
AA

Būrys žinomų moterų ketvirtadienio rytą pradėjo Vilniaus centre įsikūrusioje šiuolaikinio dizaino galerijoje „Xcelsior“. Čia garsenybės domėjosi sveikatos ir grožio tema – ragavo sveikuoliškų pusryčių, klausėsi vertingų mitybos specialistės Vaidos Kurpienės patarimų ir Žmonės.lt paatviravo apie savo valgymo įpročius.

„Grožio pusryčiai“ ketvirtadienio rytą sudomino būrį žinomų moterų. Pasivaišinti, pabendrauti ir daugiau sužinoti apie grožį ir sveikatą panoro Valda Bičkutė, Aušra Štukytė, Eglė Daugėlaitė, Agnė Grigaliūnienė, Laura Vagonė, Agnė Zuokienė, Rima Olberkytė-Stankus, Akvilina Ubartaitė ir dar daugelis kitų.

Visos jos turėjo progos skaniai papusryčiauti ir paklausyti sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės patarimų, kaipgi sveikai maitintis. O tai aktualu pasirodė visoms. Žmonės.lt žinomos moterys pasakojo uoliai besirūpinančios savo mityba ir nuo pat ryto besistengiančios valgyti sveikai.

Pavyzdžiui, TV laidų vedėja Eglė Daugėlaitė Žmonės.lt pasakojo dažniausiai pusryčiams valganti košes. „Pusryčius valgau visada. Dažniausiai tai būna košė. Nesvarbu, kada atsikeliu, – labai anksti ar leidžiu sau pamiegoti, pusryčius vis tiek gaminu. Man patinka, kai maistas būna šiltas ar bent jau subalansuotas. Jei ne košė, tai, pavyzdžiui, juodos duonos sumuštinis su pomidoru ar avokadu. Valgau nedaug, bet tiek, kad jausčiausi soti“, – pasakojo ji.

Eglė Daugėlaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Nejaugi Eglė niekada „nepaslysta“ ir nepasimėgauja kuo nors nuodėmingesniu? „Kaip nuodėmę galėčiau įvardinti kruasanus. Jeigu jau juoda diena, tai ją pagerinu prie kavos kruasaną suvalgydama. Taip pat sakau, kad per atostogas galima sau leisti viską. Dėl to kruasanus stengiuosi valgyti keliaudama. O ir šiaip... Visad sakau, kad geriau viena plytelė šokolado, kai norisi, nei visa plyta tada, kai trūks svertai. Turi būti saikas. Neįvyks tragedija, jei nukrypsite nuo savo mitybos ritmo. Jei tik vėliau prie jo grįšite“, – tikina.

Pusryčius valgyti mėgsta ir vestuvių planuotoja Laura Vagonė. „Negaliu išeiti iš namų nepavalgiusi pusryčių. Kad ir šiandien... Šįkart pusryčių pavalgyti tiesiog nespėjau, todėl čia, renginyje, pirmiausia griebiau puodelį kavos ir kažką užkąsti. Pati turiu tokias mitybos taisykles: valgau pusryčius, pietus ir vakarienę. Dažniausiai tarp šių maitinimųsi neužkandžiauju. Nemėgstu šokolado, bandelių. Tai mane gyvenime gelbėja“, – šypsosi.

Jai irgi labai skanu košės: „Sumuštinius valgau, jei reikia to „greitojo varianto“. Turiu sūnų, jam aštuoneri. Rytais jam dažnai verdu košes, nes abu jas mėgstame. Valgome įvairias košes. Negalime atsisakyti pieno. Dabar daug sveikos gyvensenos mokytojų ragina jo atsisakyti, o man vis nepavyksta.“

Eglė Daugėlaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Savo mitybą neseniai pakeitė Agnė Grigaliūnienė: „Kartą pasišnekėjome su Vaida Kurpiene. Ji man paaiškino, kad pusryčių nenoriu, nes per daug valgau vakare. Tada pakeičiau savo racioną. Dabar stengiuosi valgyti maistinių medžiagų, bet ne kalorijų, turtingus pusryčius, o vakarais – daugiau daržovių. Šįryt, pavyzdžiui, pusryčiams valgiau kiaušinį, kurį sumaišiau su trintu avokadu ir pomidoru. Kaip skanu! Pabandykite. Taip, tikrai turiu potraukį bandelėms, bet stengiuosi jų valgyti kuo mažiau. Esu iš tų, kuri visada buvo ir yra moteriškų formų. Jei nesportuočiau ir nežiūrėčiau, ką valgau, būtų labai negerai.“

Visos tos lieknos „olialia“ mergytės nuodija jaunas merginas – akcentuoja tik fizinį grožį, savęs alinimą, plastines operacijas. Moteris turi prisižiūrėti, bet tai reikia daryti protingai, laiku.

A.Grigaliūnienė pabrėžė, kad svarbu rūpintis savo kūnu „iš vidaus“.

„Esu kovotoja prieš nevalgymą. Man rodos, mūsų visuomenė kenčia nuo daug bėdų. Visos tos lieknos pupytės, „olialia“ mergytės, mano nuomone, nuodija jaunas merginas – akcentuoja tik fizinį grožį, savęs alinimą, plastines operacijas, pripūstas lūpas. Esu už natūralesnį grožį. Moteris turi prisižiūrėti, bet tai reikia daryti protingai, laiku. O labiausiai reikia prižiūrėti savo smegenis. Visoms linkiu smegenų puoselėjimo operacijų – gerų filmų, knygų, projektų. O jei rimtai, manau, kad savo racione kiekvienam reikia turėti kuo daugiau vaisių, daržovių ir kuo mažiau kepto, nesveiko maisto.“

Eglė Daugėlaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Vertingi Vaidos Kurpienės patarimai

Žmonės.lt pakalbino ir sveikos mitybos specialistę Vaidą Kurpienę. Ji pamokė, kokius pusryčius valgyti ir kokių geriau jau atsisakyti.

„Visų pirma, pusryčius būtina valgyti. Daug kas renkasi saldžius pusryčius – įvairius sūrelius, jogurtus, saldžias košes, bandeles. Žmonės taip valgo ir įsivaizduoja, kad labai gerai daro. Taip, jie šaunuoliai, kad valgo pusryčius, bet tie produktai yra desertai. Jei nuo tokių produktų pradedame dieną, išbalansuojame savo hormonus ir vėliau organizmas nori valgyti dar ir dar, užkandžiauti. Yra įvairių teorijų. Pagal vienas, per pusryčius būtina valgyti kiaušinius ar varškę. Aš su tuo nesutikčiau: manau, tada žmogus dar norės mėsos, papildomų pieno produktų... Tokiu būdu suvartos labai daug gyvūninių baltymų, o tai kenkia. Nesakau, kad jų nereikia valgyti. Bet reikia tinkamai paskirstyti“, – sakė ji.

Eglė Daugėlaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Ką tada valgyti? „Pusryčiams rekomenduoju rinktis mažai apdorotus grūdinius produktus. Jei košę, tai pabrandintą, kramtomos konsistencijos. Tikrai ne dribsnius, o kruopas, grūdus. Tokiu būdu gauname daug ilgą laiką veikiančios energijos. Saldumynas veikia tik valandą ar pusantros, o košė – iki trijų ar keturių valandų. Tokie pusryčiai padeda atgauti per naktį prarastą energiją ir suteikia jos rytui, be to, taip pavalgę labai gerai jaučiamės“, – tikina.

Eglė Daugėlaitė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Kadangi nereiktų valgyti saldžiai, tai valgykite sūriai ar aštriai: „Rekomenduoju sūrias, aštrias košes. Jos gali būti ir su sviestu, ir su grietine – nėra reikalo šių produktų bijoti, tik nereikia, aišku, jų pakuotėmis valgyti. Nuo senų laikų košės ir būdavo tokios, o saldžios košės yra paskutinių dešimtmečių prasimanymas.“

Ar galima pusryčiams valgyti sumuštinius? „Galima, bet ne kasdien. Jei jau jų norisi, tai rinkitės viso grūdo duoną. Jei tepate sviestą, tai uždėkite kokių ridikėlių ar agurką. Jei dedate pomidorą, salotos lapą, uždėkite ir riebios žuvies. Bus sveiki, sotūs sumuštiniai. Taip išvengiame visokių dešrų. Pernai Pasaulio sveikatos organizacija viešai paskelbė, kad perdirbti mėsos produktai sukelia vėžį. Ne gali sukelti, bet sukelia“, – sakė V.Kurpienė.

„Grožio pusryčiuose“ – būrys žinomų moterų (40 nuotr.)
+34