Ką skanaus paruošti iš burokėlių. 15 receptų

Burokėliai / Fotolia nuotr.
Burokėliai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Viena populiariausių ir sveikiausių rudens daržovių, be abejo, yra burokėliai. Nacionalinė mūsų virtuvė tiesiog neįsivaizduojama be šių šakniavaisių. Beje, burokėliai Lietuvoje žinomi ir auginami jau nuo XVI amžiaus.

Taigi kviečiame pasidomėti, ką iš jų galima paruošti įdomaus, skanaus ir, galbūt, sveiko.

Žinia, jei norite iš burokėlių, kol rudenį  jie dar  švieži ir sultingi, gauti kuo daugiau naudos, idealu šias daržoves valgyti žalias arba gerti jų sultis (pastarąsias dėl skonio galima maišyti su obuolių, morkų, citrusų sultimis, imbierais, gardinti cinamonu). Švieži burokėliai puikiai stiprina kraują, valo organizmą ir praturtina jį įvairiais mikroelementais.

Raudonųjų burokėlių šakniavaisiuose gausu baltymų, magnio, jodo, kalcio, kalio, fosforo, geležies, vitaminų C ir PP, B grupės vitaminų, karoteno, folio rūgšties. Raudonuosiuose burokėliuose esanti ląsteliena ir organinės rūgštys gerina virškinamojo trakto veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ir kraujagyslių Iigas, aterosklerozę, mažina kraujospūdį, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi, gerina kepenų veiklą. Šiose daržovėse esančios pektininės medžiagos naikina puvimo bakterijas storojoje žarnoje ir šalina iš organizmo nuodingas medžiagas.

Tiesa, neapdorotų burokėlių skonis toli gražu ne visiems priimtinas. Tačiau naudos, nors ir mažiau, neabejotinai gausite ir iš virtų, keptų orkaitėje ar troškintų. Taigi ruošiame ir skanaujame!

{recipe|170}
{recipe|298}
{recipe|527}
{recipe|547}
{recipe|619}
{recipe|1126}
{recipe|1369}
{recipe|1577}
{recipe|1817}
{recipe|1859}
{recipe|1944}
{recipe|2462}
{recipe|2467}
{recipe|2538}
{recipe|3058}