Kaip išsaugoti kopūstus šviežius iki pavasario
Baltagūžiai kopūstai – puikus naudingų vitaminų ir mikroelementų šaltinis, o žiemos metu jų ypač reikia. Tačiau norint, kad kopūstų galvos išliktų šviežios pusmetį ar ilgiau, reikia laikytis kopūstų laikymo taisyklių. Jas pateikia tinklapis ogorod.ru.
Kopūstai ilgalaikiam saugojimui
Kopūstų rūšys, tinkančios ilgam saugojimui, turi būti sultingos ir turinčios didelį kiekį ląstelienos. Ant lapų turi būti daug tvirtų gyslelių. Žiemos saugojimui tinkami kopūstai turi būti auginami lengvose dirvose. Sunkiau laikyti kopūstus, jeigu vasarą buvo lietinga, tada kopūstų galvos linkusios trūkinėti. Mąstant apie ilgalaikį kopūstų saugojimą, lietingomis vasaromis verta kopūstus apsaugoti nuo gausių kritulių.
Derlių reikėjo nuimti laiku
Jeigu kopūstai nuimami per anksti, jie gali suvysti, o jeigu per vėlai – sutrūkinėti. Todėl labai svarbu nustatyti tinkamiausią laiką derliui nuimti. Dienos temperatūra turi būti 3–8 ºC, o naktį – nuo 0 iki -3 ºC. Geriausia kopūstus nupjauti, kai lauke sausas oras. Reikia palikti 2–3 cm ilgio kopūsto kotą ir 2 šoninius lapus (jie apsaugo nuo mechaninių pažeidimų bei ligų).
Prieš dedant kopūstą į nuolatinio saugojimo vietą, kopūsto galvas reikia padžiovinti šiltoje, sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje ar lauke po stogeliu.
Kur laikyti kopūstus
Baltagūžius kopūstus galima saugoti įvairiose vietose, svarbiausia užtikrinti, kad ten bus nuo -1 iki 2 ºC temperatūra ir 85–95 proc. oro drėgnumas. Vietą, kur laikomi kopūstai, reikia bent kartą per mėnesį pravėdinti, kad neįsiveistų grybelis.
Kopūsto kotą galite padengti kreida ar gesintomis kalkėmis. Tai padės apsisaugoti nuo grybelinių ligų išsivystymo.
TAIP PAT SKAITYKITE: Kopūstų rauginimas: kaip pasirinkti, kuo pagardinti, kokia nauda
Kaip saugoti kopūstus rūsyje
Pats paprasčiausias ir populiariausias būdas – laikyti kopūstus medinėse arba kartoninėse dėžėse. Kopūstai dedami vienu sluoksniu ir taip, kad nesiliestų vienas su kitu.
Taip pat kopūstus galima laikyti ant lentynų (stelažų), jų plotis turėtų būti ne siauresnis kaip 20 cm ir aukštis tarp lentynų – 30 cm. Kiekviena kopūsto galva suvyniojama į popierių ar polietileninę plėvelę (apvynioti kelis sluoksnius) ir dedama kotu į viršų.
Jeigu nurenkant kopūstus palikote ilgą kotą (ne mažiau kaip 8 cm), tuomet kopūstus galima laikyti sausame smėlyje. Į 20 cm smėlio sluoksnį kopūstas tiesiog įbedamas kotu į apačią.
Kai kurie daržininkai mėgsta kopūstų saugojimui naudoti molį. Sumaišomos 2 dalys molio ir 1 dalis vandens, gauta mase tepamas kopūsto kotas, džiovinamas ir kopūstai dedami į rūsį.
Jeigu kopūstų turite labai daug ir vietos rūsyje jau neliko, išbandykite kopūstų kabinimą. Virve apvyniokite kopūsto kotą ir kabinkite. Svarbiausia, kad taip kabančios kopūstų galvos nesiliestų.
Kopūstų laikymas namuose
Neturint rūsio kopūstus galima laikyti šaldytuve. Kiekvieną galvą apvyniokite maistine plėvele ir dėkite į apatinį šaldytuvo skyrių, skirtą laikyti daržoves. Daržoves reikia nuolat tikrinti, kai tik plėvelė pasidengia kondensatu, ją reikia pakeisti.
Jeigu turite pakankamai didelį balkoną, ten galite pastatyti medines dėžes, jas apšildykite iš vidaus (pavyzdžiui, putų polistirolo plokštelėmis), kiekvieną kopūstą apvyniokite plėvele ar popieriumi. Vis pažiūrėkite, kaip laikosi jūsų kopūstai. Jeigu matote mažiausius pažeidimus, tuoj pat kopūstus naudokite.