Kaip išvengti kandžių?
Regis, laikotės tvarkos ir švaros, bet virtuvėje vis tiek sparneliais grėsmingai mojuoja kandys. Kaip išprašyti juos lauk?..
Pirmas ir labai svarbus patarimas: miltus, kruopas, saldumynus, kuriuos perkate pakeliuose, iškart perpilkite į stiklinius ar metalinius, sandariai uždaromus indus.
Na, o jei jau namie pamatėte kandžių, imkitės aktyvių priemonių. Pastebėjus viename indelyje šių vabzdžių ar jų kiaušinėlių, visą jo turinį, kad ir kaip būtų gaila, teks išmesti. Be to, stalčių ar spintelę, kurioje laikote produktus, reikia rūpestingai išplauti muiluotu vandeniu, o kai išdžius – prašluostyti acto tirpalu. Gerai išvėdinkite virtuvę ir kelias dienas įdėmiai stebėkite, ar vėl neatsirado kandžių – jos galėjo išsiristi iš nenuvalytame kampe padėtų kiaušinėlių.
Kelios liaudiškos priemonės
♦ Čia pravers česnakas: po skiltelę įdėkite į kiekvieno biraus produkto indą. Nebijokite, kruopos tikrai nepakvips česnaku.
♦ Dar vienas geras patarimas – kandys bijo levandų kvapo, todėl išdžiovintų levandų padėliokite stalčiuose ir spintelėse.
♦ Kandims baidyti tinka lazdynų, eukaliptų lapai, kamparas, apelsinų žievelės (įdėkite minėtų augalų į spinteles ar stalčius).
♦ Į stiklinę vandens įpilkite valgomąjį šaukštą acto ir šiuo skiediniu periodiškai kruopščiai išvalykite lentynas, stalčius, atsargiai perbraukite sienas ir kitas vietas, kuriose pastebėjote kandžių.
♦ Nuo seno sakoma, kad kandys nemėgsta šviežių kaštonų kvapo. Prisirinkite šviežių žalių kaštonų, nulupkite ir išdėliokite jų visur, kur įniko veistis kandys.