Kaip nešvaistyti energijos renkantis ir naudojant virtuvės prietaisus?

Šaldytuvas / Shutterstock nuotr.
Šaldytuvas / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-12 15:00
AA

Visada verta rinktis energiją taupančius buitinius prietaisus. Viena vertus, taip saugosite gamtą, kita vertus, tai bus naudinga jūsų šeimos biudžetui. O nusipirkus gerą įrangą, reikia mokėti efektyviai ja naudotis.

Šaldytuvas

Itin daug elektros (maždaug 9–15 proc. visos būste sunaudojamos energijos) suvartoja šaldytuvai. Tad būkite atidūs, nes kiekvienas prekės ženklas ar modelis šiuo atžvilgiu, nors ir nežymiai, skiriasi. Atkreipkite dėmesį, kokiais ženklais pažymėti buitiniai prietaisai. Nuo 2004-ųjų dauguma jų buvo priskirti energijos efektyvumo klasėms nuo A (mažiausiai energijos suvartojantys prietaisai) iki G (daugiausia energijos suvartojantys prietaisai).

Svarbu ir dydis. Jei jūsų šeima didelė, o šaldytuvas mažas ir nuolat pilnas produktų, jam tenka „sunkiau dirbti“, kad palaikytų reikiamą temperatūrą. Ir atvirkščiai, jei didelį šaldytuvą laikysite pustuštį, jis be reikalo šaldys tuščią erdvę ir veltui eikvos energiją. Beje, tokios papildomos funkcijos, kaip ledukų gaminimas ar vandens filtravimas, nors ir skamba labai patraukliai, bet gana stipriai padidina elektros suvartojimą. Dar keletas galbūt daugeliui žinomų, bet svarbių pastabų: statykite šaldytuvą toliau nuo šilumos šaltinių, tokių kaip viryklė ar radiatorius ir atvėsinkite maistą, prieš dėdami jį į šaldytuvą.

► Indapolvė

Indaplovė / Fotolia nuotr.

Rinkdamiesi indaplovę, taip pat atsižvelkite į energijos taupymo nuorodas. Rinkitės modelį su energijos taupymo funkcija ar galimybe plauti be džiovinimo. Maždaug 80–90 proc. indaplovės naudojamos energijos skirta vandeniui šildyti, tad rinkitės kuo mažiau vandens naudojančius modelius. Didžiajai daliai indaplovių galima prijungti karštą vandenį – taip bus sumažintos energijos sąnaudos ir sutrumpintas indaplovės programos veikimo laikas. Neplaukite, kol neprikrausite pilnos indaplovės. Neskalaukite indų prieš sudėdami, nes taip išnaudosite dar daugiau vandens, nebent nugremžkite šakute maisto likučius. Jei indus reikės mirkyti, indaplovės skalavimo funkcija suvartos tikrai mažiau vandens, nei patys skalaudami suvartotumėte.
 

Mikrobangų krosnelė

Indaplovė / Fotolia nuotr.

Mikrobangų krosnelės naudojamos efektyviausiai, kai jose gaminamos ar atšildomos nedidelės maisto porcijos. Renkatės viryklę? Apgalvokite, kuo ji bus maitinama. Elektrinės viryklės gali būti maitinamos energija iš atsinaujinančių šaltinių, jei naudosite saulės baterijas. Jau turime galimybę naudotis ekologišku būdu pagaminta elektros energija. „Žalia lietuviška energija“ – tai prekės ženklas, kuriuo žymima elektros energija, pagaminta Lietuvos Respublikoje iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEI). Dujinių viryklių naudojimas yra santykinai nebrangus. Tačiau, deginant dujas, išsiskiria degimo produktai, tarp kurių – anglies monoksidas, formaldehidas ir azoto dioksidas. Tad kenkiate ne tik aplinkai, bet ir sau, ypač gyvendami naujuose, itin sandariuose namuose. Indukcinės kaitlentės šiuo metu pirmauja energijos taupymo srityje. Jos veltui nekaitina oro ir aplink esančių paviršių – indukcinė kaitlentė, veikdama tiesiogiai, kaitina puodo dugną, dėl to įkaista ir puodo vidus. Žinoma, nepamirškite uždengti puodų ir keptuvių gamindami maistą, taip lengviau išlaikysite šilumą ir maistą paruošite greičiau.

Tekstas – Linos Tuskėnaitės


Parengta pagal www.houzz.com.