Kaip skalbti ir balinti patalynę, kad ši išsaugotų spalvą ir tvirtumą

Moteris džiausto skalbinius / Fotolia nuotr.
Moteris džiausto skalbinius / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kai kurioms šeimininkėms skalbinių baltumas – prestižo reikalas. Gaila, tačiau ne visoms pavyksta patalynę išlaikyti akinamai baltą ir kad ji tarnautų dešimtmečius. Spalvinga greitai praranda ryškumą, o štai šviesi papilkėja...

Pridėkime dar ir tai, kad dažnai skalbiama ji praranda tvirtumą, todėl gali bet kuriuo metu suplyšti. Kaip tinkamai prižiūrėti patalynę, kad ji mus džiugintų kuo ilgiau?
 
Didžiausios skalbimo klaidos. Sumetate patalynę su kitais, įvairiausių spalvų skalbiniais; nesilaikote nurodymų, tarkime, jeigu ant etiketės parašyta skalbti 30 laipsnių temperatūroje, jūs renkatės gerokai aukštesnę; neišverčiate patalynės į blogąją pusę, neužsagstote sagučių, neužtraukaite užtrauktukų... Per daug aukšta temperatūra greitai „nutrina“ spalvas, kenčia audinys, jis pradeda trūkinėti, gali deformuotis. 
 
Neperkraukite skalbyklės, nes tokiu atveju skalbiniai bus prastai išsiskalbę, labai susiglamžę, neišskalauti. Vadinasi, darbą turėsite kartoti. O tai jau ir elektros, ir laiko sąnaudos... 
 
Balta ar spalvota? Skalbkite skirtingų spalvų patalynes atskirai, pasirinkdamos atitinkamas priežiūros priemones. Geriausia, kad skalbikliai būtų kuo švelnesnės sudėties ne tik dėl poveikio audinams, bet ir dėl poveikio sveikatai. Rekomenduojama ir tinkamai dozuoti skalbimo miltelius, kadangi jeigu jų bus per daug, skalbiniai gerai neišsiskalaus, gali likti dėmių nuo skalbimo priemonės,  na, o jeigu pagailėsite – greičiausiai negausite norimo akinančios švaros rezultato. Pastaruoju metu populiariausi skysti skalbikliai, kadangi mažiau dirgina odą, be to, juos lengviau išskalauti. 
 
Kaip džiovinti? Artėja metas, kai skalbinius džiausite lauke. Svarbu žinoti, kad juos geriausia kabinti nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje, nes džiovinami saulėje spalvoti audiniai blunka, o balti – gelsta, tampa gerokai kietesni ir grubesni. Negalima ilgai džiovinti skalbinių vėjyje, nes jie praranda tvirtumą. Taip pat prieš džiaudamos skalbinius juos gerai ištampykite, išlyginkite rankomis, kad vėliau būtų paprasčiau lyginti lygintuvu (arba visai jo neprireiktų). 
 
Lyginimo procesas ne itin mėgstamas daugelio moterų. Patarimas: lyginkite šiek kiek drėgnus skalbinius, tuomet darbą atliksite kur kas lengviau. O ir pati patalynė neperdžius, bus minkštesnė, švelnesnė. 
 
Paklausite, o kam reikia lyginti? Visų pirma todėl, kad išlyginta ir dailiai sulankstyta patalynė jums tarnaus gerokai ilgiau, nei susiglamžiusi ir bet kaip padėta. Tačiau neleiskite savo skalbiniams per ilgai „užsisėdėti“ ir, jeigu reikia, kartkartėmis pravėdinkite, kad neatsirastų nemalonaus kvapo bei pelėsių. 
 
 
Ir dar – trys veiksmingi skalbinių balinimo būdai, kurie tikrai pravers virtuviniams rankšluosčiams arba patalynei. Išbandykite! 
  • Šis balinimo būdas dar vadinamas prancūziškuoju. Paimkite du indus, kurių talpa būtų ne mažesnė nei 7,5 litro. Į kiekvieną jų pripilkite po 5 l vandens ir užvirinkite. Į vieną puodą įberkite 10 g smulkiai sutarkuoto skalbiamojo (ūkiško) muilo, o kitame ištirpinkite kelis kalio permanganato kristalus. Vanduo turėtų būti ne violetinis, o švelniai rausvas. Abu tirpalus sumaišykite lazdele. Kas toliau? Sudėkite į gautą tirpalą kelis šviesių spalvų skalbinius. Visos dėmes ir nešvarumai iš skalbinių pasišalins per 6–8 val., todėl tokiu skalbimo būdu geriausia užsiimti vakare, prieš naktį. Kitą dieną skalbinius beliks ištraukti, perskalauti juos, išdžiovinti ir išlyginti. Štai ir viskas! Teigiama, kad toks būdas ir efektyvus, ir saugo patį audinį.
  • Skalbinius, kojines ir įvairius drabužius balina, geltonas dėmes padeda panaikinti citrinų rūgštis arba baltojo vyno actas. Sumaišykite 2–3 valg. š. citrinų rūgšties arba 15 ml baltojo vyno acto su 1 l vandens. Gautą tirpalą užvirinkite, perliekite į kitą indą ir užmerkite jame baltus skalbinius. Palikite per naktį. Kitą dieną skalbkite įprastu būdu.
  • Išbalinti skalbinius padės ir geriamoji soda bei druska. Į 5 l vandens įberkite 3–4 valg. š. sodos arba tiek pat druskos. Viską gerai sumaišykite ir palikite skalbinius per naktį. Vėliau skalbkite įprastu būdu. Mirkykite šiltame vandenyje. Šis būdas jūsų drabužiams padės išlikti ne tik baltutėlaičiams – jie nepapilkės ir nepageltonuos.