Kaip sutikti 2016 metus: vaišės ir stalo puošyba

Naujieji metai / Fotolia nuotr.
Naujieji metai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Artėjantys 2016-ieji – Ugninės Beždžionės metai. Beždžionė – nenuspėjamas, energingas, judrus, išdaigas mėgstantis gyvūnas. Tuo pačiu tai šeimos papročių globėja. Sužinokime, kaip, sutinkant Naujuosius metus, įtikti šiai pokštininkei.

Vaišių stalas

Beždžionė – visaėdis gyvūnas, todėl jokių apribojimų naujamečio vaišių stalui nėra. Nors pagrindinį šio gyvūno meniu sudaro švieži vaisiai, beždžionė visai nieko prieš mėsą, žuvį, sūrį, daržoves ir saldumynus. Todėl patariama, kad ant naujamečio stalo būtų kuo įvairesnio maisto. Tiesa, atminkite vieną svarbią taisyklę: kuo paprasčiau, tuo geriau ir skaniau.

Verčiau tegul maisto būna mažiau, bet kiekvienas patiekalas būna ypatingas.

Nekepkite viso kalakuto ir nedarykite įmantrių patiekalų, kuriuos būtų sunku pjaustyti. Beždžionei labiau įtiksite, jeigu ant stalo bus patiekalai iš karto suskirstyti porcijomis, pavyzdžiui, sūrio kamuoliukai, vieno kąsnio sumuštinukai, desertai taurelėse ir pan. Žodžiu tai, ką galima valgyti viena šakute ar rankomis ir tokiu būdu nenutraukti bendravimo prie stalo. Sutinkant Naujus metus siaurame draugų rate, galima pasivaišinti pica arba sušiais, tik juos būtina pagardinti šviežiomis daržovėmis ir žalumynais.

{recipe|128}
{recipe|328}
{recipe|2649}
{recipe|3163}
{recipe|3956}
{recipe|302}
{recipe|4511}
{recipe|841}
{recipe|845}
{recipe|1961}
{recipe|3901}

Ne mažiau svarbi sąlyga sutinkant Ugninės Beždžionės metus – patiekalai neturėtų būti riebūs ir sunkiai virškinami. Bulvių košei, baltajai mišrainei, riebioms vištienos kulšelėms ir kitiems kasdieniams patiekalams tarkite griežtą „ne“. Verčiau tegul maisto būna mažiau, bet kiekvienas patiekalas būna ypatingas.

2016 metų sutikimas – puiki proga išbandyti naujus maisto produktus ir receptus. Nebijokite, jeigu, gaminant naują patiekalą, kas nors nepasisektų: jeigu beždžionei kas nors nepavyksta, ji greitai apie tai pamiršta, tačiau sėkmingus atradimus prisimena visą gyvenimą.

Tortas, ypač su riebiu glajumi ar grietinėle – ne pats geriausias sprendimas sutinkant Ugninės Beždžionės metus. Verčiau į didelę vazą gausiai pridėkite egzotiškų vaisių ir uogų. Kitas variantas, kuris patiks beždžionei, – namie gaminti vaisiniai keksiukai, saldūs krepšeliai, orinukai, saldainiai su džiovintais vaisiais ir riešutais.

{recipe|3893}
{recipe|4660}
{recipe|1582}
{recipe|1952}
{recipe|2783}
{recipe|3505}
{recipe|4484}
{recipe|4644}
{recipe|709}

Taip pat galite pagaminti didelį sūrio ar šokolado pyragą, papuošti jį riešutais, vaisiais bei supjaustyti porcijomis. Vietoj vaisių taip pat puikiai tiks spalvoti želė gabaliukai.

Švenčių įkarštyje nei vaikai, nei suaugę, neatsisakytų ledų, ypač jeigu paprastą plombyrą papuoštumėte granita, uogiene arba sulčių šerbetu. Puiki idėja – pyragėliai su palinkėjimais.

Stenkitės naudoti daug šviežių, kuo mažiau termiškai apdorotų produktų.

Svarbu ir tai, kad ateinančių metų šeimininkė – Ugninė Beždžionė, labai nemėgsta dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių, konservantų ir visos kitos chemijos. Vietoj konservuotų daržovių rinkitės šviežias, o vietoj konservuotos žuvies ir jūrų gėrybių – sūdytus ir marinuotus jų analogus. Majonezą ir kitus pirktinius padažus sumažinkite iki minimumo, o išvis geriausia – pakeisti juos namie gamintais padažais.

Vietoj pirktinių saldumynų pavaišinkite svečius naminiais pyragais ir desertais. Patiekalų puošimui naudokite daugiau šviežių žalumynų, daržovių ir prieskonių. Vyšniniai pomidorai, rožinių pipirų žirneliai, raudonoji paprika, granatų sėklos, obuolių skiltelės ir apelsinai suteiks jūsų stalui ugninio atspalvio. Stenkitės naudoti daug šviežių, kuo mažiau termiškai apdorotų produktų.

Dėl gėrimų. Beždžionei tiks karštas vynas arba grogas. Verta pažymėti, kad stiprūs alkoholiniai gėrimai nedera su beždžionės prigimtimi, todėl jų verčiau atsisakykite. O jeigu pritrūksite žvalumo, puikiai tiks geros arbatos arba šviežiai maltos kavos puodelis.

{recipe|3247}
{recipe|3250}
{recipe|2332}

Stalo puošimas

Judri beždžionė nemėgsta ilgų sėdėjimų ir nuo vaišių tiesiog lūžtančio stalo. Šiam gyvūnui labiau prie širdies judėjimo laisvė, kuri yra įmanoma tuo atveju, jeigu vaišių stalas neužima beveik viso kambario ploto. Todėl geriau paruoškite švedišką stalą: tegul kiekvienas pats pasirenka skanėstą ir nevaržomai bei patogiai juda tarp būrio draugų.

Naujųjų sutikimui netiks kuklios staltiesės ir servetėles. Tegul jūsų stalas žaižaruoja visomis vaivorykštės spalvomis, o ant jo būtinai turi būti žvakių arba žybsinčių lempučių girliandų.

Kad nereikėtų pirkti naujų staltiesių, indų ir stalo įrankių, papuoškite stalą blizgučiais, konfeti, spalvota folija ar namie gamintomis servetėlėmis iš įvairiaspalvio popieriaus. Žvakides, taures ar ledaines galite nuspalvinti ir patys, naudodami vitražinius dažus. Spalvotomis satino juostelėmis galite papuošti taures, staltieses ir kėdžių atlošus.

Įdomi idėja stalo puošybai – bambukiniai arba bananmedžio lapus primenantys kilimėliai, kurie asocijuojasi su džiunglėmis. Ir svarbiausias patarimas – norint papuošti namus ir stalą, kuklintis ir spaustis nedera, dosni ir linksma beždžionė to tikrai nemėgsta.