Kalėdiniai sausainukai – gražios ir gardžios dovanėlės
Išmarginti įvairiausių spalvų glajumi, kvepiantys imbierais, gvazdikėliais, cinamonu ar aplieti šokoladu šventiniai sausainėliai traukia akį ir, svarbiausia, teikia daug džiaugsmo! Vaišinti jais galite ir vaikučius, ir artimuosius, ir draugus... Kvapi ir skani rankų darbo dovanėlė – puikus pasirinkimas. Siūlome keletą receptų.
► ŠOKOLADINIAI SAUSAINIAI
Sudedamosios dalys:
- Miltai: 400 g
- Sviestas: 175 g (kambario temperatūros)
- Smulkusis cukrus: 140 g
- Pieninis arbata baltasis šokoladas: 1 plytelė
- Pienas: 50 ml
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Kepimo milteliai: 1 arbat. š.
- Druska: 1 arbat. š.
Kaip gaminti:
1. Sutrinkite minkštą sviestą ir smulkųjį cukrų iki vientisos masės. Maišydamos po vieną įmuškite kiaušinius.
2. Pamažu suberkite miltus, druską ir kepimo miltelius. Gerai išminkykite tešlą ir, suvyniojusios ją į maisto plėvelę, apie 1 val. palaikykite šaldytuve.
3. Iškočiokite tešlą iki maždaug 5 mm storio ir padarykite norimos formos sausainius.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C ir kepkite sausainius 10–15 min., kol gražiai pagels.
5. Paruoškite šokoladą: ištirpinkite jį su pienu karšto vandens vonelėje ir gerai išmaišykite iki vientisos masės.
6. Atvėsusius sausainius apliekite šokoladu.
► SAUSAINIAI SU DŽEMU
Sudedamosios dalys:
- Sviestas: 220 g (minkštas)
- Cukrus: 130 g
- Migdolų esencija: 3–4 lašai
- Miltai: 250 g
- Mėgstamas džemas: 120 g
- Miltelinis sukrus: 100 g
Kaip gaminti:
1. Minkštą sviestą sutrinkite su cukrumi, įlašinkite 3–4 lašus migdolų esencijos, suberkite miltus, gerai išminkykite tešlą ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
2. Iškočiokite tešlą ir formelėmis išspauskite sausainėlius.
3. Ant vieno išpjauto sausainio tepkite norimo džemo ir uždenkite kitu sausainiu. Kad jie gražiau atrodytų, formelėje, kuria spaudžiate sausainį, galite išpjauti mažesnę žvaigždutę, apskritimą, širdutę.
4. Gautus sausainėlius dėkite į 175 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15–20 minučių. Atvėsusius apibarstykite milteliniu cukrumi.
► SAUSAINIAI SU GRAIKINIAIS RIEŠUTAIS IR ŠOKOLADU
Sudedamosios dalys:
- Šokoladas: 90 g (smulkiai sutrupintas)
- Miltai: 150 g
- Cukrus: 200 g
- Kepinių margarinas: 125 g
- Tirpi kava: 1 arbat. š.
- Vanilės esencija: 3–4 lašai
- Druska: 1 arbat. š.
- Kepimo milteliai: 0, 5 arbat. š.
- Kiaušiniai: 2 vnt.
- Graikiniai riešutai: 300 g
Kaip gaminti:
1. Dideliame dubenyje ištirpdykite sviestą ir su juo sumaišykite visas likusias (išskyrus graikinius riešutus ir šokoladą) sudedamąsias dalis. Jeigu reikia, dėkite daugiau miltų.
2. Į gautą masę suberkite graikinius riešutus ir trupintą šokoladą ir darsyk gerai pamaišykite mediniu šaukštu.
3. Suformuokite sausainėlius šaukštu ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 15–20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
► RIEŠUTINIAI SAUSAINIAI SU GLAJUMI
Sudedamosios dalys:
- Sviestas: 150 g (minkštas)
- Cukrus: 2 valg. š.
- Kiaušinis: 1 vnt.
- Vanilinis cukrus: 1 arbat. š.
- Tarkuota citrinos arba apelsino žievelė: 1 arbat. š.
- Maltų riešutų: 1 stiklinė (pagal skonį)
- Miltai: 1,5 stikl.
- Druska: 1 žiupsnelis
Baltam glajui:
- Miltelinis cukrus: 100 g
- Kiaušinio baltymas: 1 vnt.
- Citrinos sultys: 1 valg. š.
Kaip gaminti:
1. Sutrinkite sviestą su cukrumi iki kremo tirštumo masės. Įmuškite kiaušinį ir plakdami supilkite miltus, riešutus, druską, vanilinį cukrų, tarkuotas citrinos arba apelsino žieveles.
2. Iš gautos tešlos suformuokite rutulį ir apie 30 min. palaikykite šaldytuve.
3. Iškočiokite tešlą ir formuokite sausainėlius.
4. Kepkite riešutinius sausainėlius 20–30 minučių 170 °C orkaitėje, kol gražiai parus.
5. Pagaminkite baltą glajų: atskirkite kiaušinio baltymą, įberkite 100 g miltelinio cukraus, įpilkite šaukštą citrinos sulčių ir viską gerai sumaišykite. Jei glajus bus per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus.
6. Atvėsusius sausainius aptepkite glajumi ir mėgaukitės!
► SAUSAINIAI SU GVAZDIKĖLIAIS
Sudedamosios dalys:
- Miltai: 4 stikl.
- Grietinė: 3 valg. š.
- Cukrus: 1 stikl.
- Kiaušiniai: 5 vnt.
- Kakavos milteliai: 2 valg. š.
- Migdolai: 50 g
- Gvazdikėliai: 8–10 g
- Kepimo miteliai: 0,5 arbat. š.
Kaip gaminti:
1. Grietinę ištrinkite su cukrumi, įmuškite kiaušinius, suberkite kakavos miltelius, maltus migdolus ir maltus gvazdikėlius, miltus, kepimo mitelius.
2. Tešlą gerai išminkykite ir formuokite sausainėlius. Dėkite juos į riebalais išteptą skardą ir 20–30 min. kepkite 160–170 °C orkaitėje.
► GARDŽIOSIOS LAZDELĖS
Sudedamosios dalys:
- Mėgstamos lazdelės: 200 g
- Pieninis šokoladas 200 g
- Kokosų drožlės: 50 g
- Lazdynų riešutai: 50 g (skaldyti)
Kaip gaminti:
1. Ištirpinkite šokoladą karšto vandens vonelėje. Lazdeles apvoliokite šokolade ir kokosų drožlėse ar smulkintuose lazdynų riešutuose.
2. Galite rinktis ir spalvotus tortų papuošimus. Lazdelės atrodys itin gražiai.
► „KALĖDINĖS KEPURAITĖS“
Sudedamosios dalys:
- Mėgstami riestainiukai: 500 g
- Baltasis šokoladas: 200 g
- Raudonos kokosų drožlės: 100 g
- Balti minkšti zefyriukai (galima įsigyti specialiose saldainių parduotuvėse): 100 g
Kaip gaminti:
1. Ištirpinkite baltąjį šokoladą karšto vandens vonelėje.
2. Tepkite baltąjį šokoladą ant riestainiuko formuodamos kepurėlę.
3. Apibarstykite skanėstą raudonomis kokosų drožlėmis ir prilipdykite baltą saldainiuką.