Kalėdos pagal virtuvės šefą Martyną Žymantą

Senovinis Kalėdų stalas: kepta antis su obuoliais / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Senovinis Kalėdų stalas: kepta antis su obuoliais / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Artėjant Kalėdų įkarščiui vis dažniau sukame galvas kaip nustebinti savo artimuosius išskirtiniais patiekalais, tačiau taip pat nepamirštame ir įprastų mūsų stalui tradicinių patiekalų. Tai mums patvirtina ir „Paralelė 39“ restorano-braserijos virtuvės šefas Martynas Žymantas, kuris sako, jog lietuviai turi nepakeičiamų įpročių, prie kurių yra pripratę.

Lietuviai jau keičia tradicinius patiekalus

Prisiminus dar prieš dešimt-dvidešimt metų buvusias Kalėdas, ant stalo garuodavo ne tik antis ar višta, bet ir keptos, virtos daržovės. Šaltųjų patiekalų neįsivaizdavome be „naminių“ salotų pagardintu ne vienu šaukštu majonezo. Tačiau pastaruoju metu jaučiamas sveikesnių, lengvesnių kalėdinių patiekalų poreikis.

Šefas Martynas Žymantas rekomenduoja kalėdiniam garnyrui naudoti daugiau šakninių daržovių, ropių ar burokėlių. Prie kalėdinės anties rinktis ne bulves ar bulvių piurė, o lęšius, ropes, porus ar grūdinės kilmės produktus. Tai ne tik skanu ir sveika, bet ir puikiai dera šalia pagrindinio Kalėdų patiekalo. Pašnekovas siūlo ir tradicinį variantą šalia anties – tai obuoliai, kurių Lietuvoje galima ištisus metus.

Šefas džiaugiasi, kad lietuviai jau tapo išradingi ir tradicinėmis tapusias „namines“ salotas su majonezu keičia lengvesnėmis salotomis, plėšytų lapų salotomis su aliejaus padažu ar žolelių užpilu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Virtuvės šefo Martyno Žymanto patarimai, kaip ruošti bobausius. Patiekalo receptas

Sveiko garnyro idėjos

Šefo siūlomi garnyrai ne tik greitai paruošiami, bet ir daug naudingesni mūsų organizmui, nei įprastinės mišrainės.

Romaninių salotų ir mandarinų salotos

Reikės:

  • ¼ puodelio raudono vyno acto,
  • ¾ puodelio augalinės kilmės aliejaus,
  • 1 šaukšto medaus,
  • ½ šaukšto druskos,
  • ¼ šaukšto pipirų,
  • ¼ svogūno,
  • 1 didelės romaninių salotų galvos, suplėšytos stambiais gabalais,
  • 8 mandarinų, nuluptų ir atskirtų skiltelėmis.

Kaip gaminti:

Mažame inde sumaišykite raudono vyno actą, aliejų, medų, druską, pipirus ir svogūną.

Suplėšykite salotas į didelį indą ir apšlakstykite jau paruoštu padažu, tada ant salotų sudėkite mandarinų skilteles ir neškite ant stalo.

Obuolių salotos

Reikės:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,
  • 2 šaukštų balto balzamiko acto,
  • 1 šaukšto garstyčių,
  • 1 šaukšto medaus,
  • 2 neluptų žalių obuolių,
  • 1 nelupto raudono obuolio,
  • ½ šaukšto druskos,
  • ½ šaukšto pipirų.

Kaip gaminti:

Į didelį dubenį plonais griežinėliais supjaustykite obuolius

Mažame dubenėlyje sumaišykite balzamiko actą, alyvuogių aliejų, garstyčias, medų bei druską su pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant salotų.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA