Kardamonas, kvepiantis Kalėdomis. Kaip jį užsiauginti?
Šio gardžiai kvepiančio prieskonio neįmanoma supainioti su jokiu kitu – sodrus kvapas ir skonis, geba pagardinti įvairiausius patiekalus. Tačiau bene labiausiai jis asocijuojasi su kvapniausiais šventiniais sausainukais...
Jeigu nuspręstumėte užsiauginti kardamoną, vaisių gal ir nesulauktumėte, bet jo auginimas – be galo įdomus procesas. Apie šį prieskonį pasakoja įvairius egzotinius augalus auginantis, interneto projektų, tokių kaip musekautas.lt, bonsaivilnius.lt, iniciatorius ir autorius Jogaila Mackevičius.
- Kas yra kardamonas?
- Kardamonas – prieskoninis augalas, dažniausiai auginamas Azijoje. Maistui gardinti naudojami jo grūdeliai, t. y. renkami nesubrendę vaisiai, jie džiovinami, malami į miltelius ir galiausiai pagal skonį beriami į mėgstamus patiekalus, pavyzdžiui, ryžius, troškinamas daržoves ir pan. Viskas priklauso nuo to, kokį maistą ir kokią virtuvę mėgstate.
- Kaip jums kilo mintis užsiauginti kardamoną?
- Kartą pamačiau šį augalą pas vieną iš kolegių kolekcininkių ir įsigijau jo sodinuką. Tai labai gražus lapinis augalas, daugiau skirtas auginti namie. Sodrios žalios spalvos lapai primena papartį, tad iš pradžių pamatęs jį ir pagalvojau, kad tai – papartis. Mane patraukė kardamono išvaizda, paauginau jį daugiau kaip metus, paskui, kaip būna daugumai kolekcininkų, vieni augalai pakeitė kitus.
- Nuo ko reikėtų pradėti auginti kardamoną?
- Kaip ir visus augalus, jį galima dauginti sėklomis, bet jei kur nors aptiktumėte nemalto kardamono grūdelių, neverta pirkti ir sodinti jų, nes tikrai nesudygs. Prieskoniams kardamonai renkami žali, nesunokę, jie džiovinami, paskui sudrėkinami, džiovinimo procesas nutraukiamas, galiausiai vėl iš naujo džiovinami.
Pradedantiesiems reikėtų ieškoti subrendusių sėklų. Jų galima rasti įvairiose elektroninėse parduotuvėse. Kardamonas – šilumą mėgstantis augalas, todėl neblogai auga butuose ar namuose, gana atsparus mūsų sąlygoms. Tėvynėje jam taip pat reikia šilumos. Taigi, jeigu kardamoną auginate iš sėklos, iš pradžių pasirūpinkite, kad sudygimo temperatūra būtų ne mažesnė kaip 25 °C šilumos, ir pasaugokite nuo skersvėjų, šalčio. O štai sodinukai, išaugę iš šakniastiebio dalies ar padalyto kero, auga gerai ir greitai. Suaugęs augalas jau nėra išrankus: į skersvėjį, sausą patalpų orą, šviesos trūkumą jis reaguoja neblogai, kas aktualu visiems nepatyrusiems augintojams. Kai prasideda šildymo sezonas, kardamonas auga prasčiau, tačiau nedžiūna, neruduoja, iškenčia žiemos nepriteklius.
- Kaip greitai sudygsta kardamonas?
- Iš sėklos kardamonas sudygsta per keletą savaičių, bet pats augimas iš pradžių, kaip ir visų sėjinukų, būna lėtokas, kol sustiprėja pats augalas ir ima formuotis šakniastiebis. Šis prieskoninis augalas po žeme turi šakniastiebį ir yra labai artimas imbiero giminaitis. Tik imbiero, kaip žinome, naudojame būtent šaknį, o kardamono atvirkščiai – nesubrendusius vaisius. Kardamono privalumas – jo šakniastiebis labai smulkus, tad jam reikia ir mažesnio vazono, ir mažiau vietos. Šakniastiebis greitai išsišakoja ir užpildo vazoną. Augindami kardamoną iš sėklos, o ne iš sodinuko, mes tiesiog sugaištame daugiau laiko, kol augalas prisitaiko prie lietuviškos aplinkos ir virsta sodinuku.
Per tuos metus, kol auginau ir bandžiau perprasti šį augalą, jis visiškai užpildė 35 cm skersmens vazoną, tad teko dauginti ir padalyti visiems norintiesiems.
- Kokia žemė tinkamiausia šiam prieskoniniam augalui auginti?
- Kardamoną pasodinau į paprastas nurūgštintas durpes, ir jis visai pakenčiamai prigijo, pradėjo augti. Rinktis patarčiau minkštą priesmėlio žemę (sunkūs žemių mišiniai su moliu netinka). Norint, kad kardamonas gerai augtų, derėtų nepamiršti ir mitybinių augalo poreikių. Tad reikėtų rinktis arba maistingą žemės mišinį, arba nepamiršti periodiškai tręšti trąšomis, skirtomis lapiniams augalams. Tačiau žemės mišiniui nėra ypatingų poreikių, svarbiausia, kad jis būtų laidus vandeniui ir tuo pačiu išlaikytų drėgmę. Vazonėlio apačioje patariama padaryti drenažo sluoksnį, pavyzdžiui, iš molio gurvolių, žvyro. Nors kardamonas mėgsta drėgmę, jis nėra pelkinis augalas, neturėtų užmirkti.
- Kaip dažnai reikėtų laistyti?
- Porą trejetą kartų per savaitę gausiai perlieti iš viršaus, o po 15–30 minučių, jeigu vandens kiekis buvo gausus ir susikaupė po vazonu esančiame padėkliuke, jį reikėtų nupilti.
- Ar įmanoma, auginant namuose, sulaukti kardamono vaisių?
- Tarkime, kavamedžius žmonės augina dešimtmečius, bet jie taip ir nesužydi, o štai kitiems pasiseka sulaukti ir žiedų, ir vaisių. Tad tikėtina, kad kardamonas galėtų sužydėti ir duoti vaisių, kuriais vėliau būtų galima pagardinti patiekalus. Tačiau tai nėra tradiciškai suvokiami prieskoniniai augalai, kuriuos auginame ant palangės (salotos, svogūnai, bazilikai ir pan.). Vis dėlto tai – egzotika, todėl rezultatai gali būti labai įvairūs ir, tikėtina, džiuginantys.
- Kas įsiminė auginant tokį egzotišką augalą kaip kardamonas?
- Tai gražus lapinis, vešliai augantis augalas. Patrynus jo lapus, galima užuosti įdomų kvapą, gal net primenantį imbierą. Tačiau svarbiausia, kad kardamonas ne tik dailus, bet ir kambario sąlygoms nereiklus augalas, puikiai papuošiantis interjerą.
Taip pat skaitykite: