Kas privers lietuvius daugiau šypsotis?
Gera nuotaika nuolat trykštantis italas virtuvės šefas Gian Luca Demarco, sako, kad yra vienas juodas stebuklas, leidžiantis puikiai pradėti dieną su šypsena tiek italui, tiek lietuviui – tai tobulai paruoštas puodelis espresso kavos.
Italai daro tik tai, kas teikia malonumą. Jei iš ryto prie baro jis gaus negrabiai paruoštą puodelį espresso kavos (kavos paviršiuje nebus putos), jis jos negers ir paprašys padaryti kitą. Nes maistas ir gėrimai turi teikti malonumą! Luca juokauja, kad norint suprasti jo tautą, tereikia pažiūrėti vieną paprastą reklamą, kurioje italas, laikydamas rankoje kavos puodelį, sako: „Kava yra malonumas, bet jei ji prasta – tai jokio malonumo!“
Tiek kavos žinovai, tiek turistai, ragavę itališkos kavos sutaria – geriausia kava ruošiama ten: italai ja pradeda dieną, užbaigia dalykinius pietus ir susigrąžina energiją popiečio valandomis. O ir Italijoje yra vieta, kur kava tiesiog ypatinga – tai Neapolis. Bėgant šimtmečiams, būtent jis tapo kavos kultūros lopšiu.
Čia kavos pupelių atrinkimo, skrudinimo ir maišymo technologijų menas buvo taip ištobulintas, kad miestas tapo pasauline kavos sostine, čia įsikūrusi ir bendrovė KIMBO – viena didžiausių kavos tiekėjų Italijoje bei tarptautinėse rinkose. Neapolyje kavos pupelės skrudinamos intensyviau, nei, pavyzdžiui, šiaurės Italijoje, todėl kava yra stipri, intensyvaus aromato ir taškas – beje, būtent tokią kavą labiau mėgsta ir lietuviai.
Gurkštelėjęs KIMBO kavos, kuri laikoma neapolietiškų kavos tradicijų simboliu, Luca sako, kad jo tėvynainiai itin vertina espresso ristretto (kuri ruošiama iš perpus mažesnio vandens kiekio – tik 15-20ml, todėl itin aromatinga). Lietuviai dažniau mėgaujasi capuccino ar latte macchiato, be to, tiek prie kavos su pienu, tiek prie juodos kavos puodelio neretai užsisako riebų desertą – gabalėlį torto ar pyragaitį. Italai stengiasi skonių nemaišyti – jie pirmiau suvalgys desertą, o paskui, gurkštelėję vandens (prie espresso patiekiamas vanduo geriamas prieš kavą – kad nuplautų skonius, o ne po jos!) pasimėgaus kava.
O koks desertas vis tik tiktų prie kavos? Luca sako, kad yra vienas tobulas derinys, kai pati kava tampa desertu, kuris neapsunkina skrandžio ir garantuoja gerą nuotaiką – tai affogato: ant ledų kamuoliuko užpilamas karštas espresso. Skanu ir gaivu. Jis pamena vieną lietuvį klientą, kuris kelis kartus per mėnesį ateidavęs į restoraną ir visuomet užsisakydavęs…6 affogato!
Luca juokauja, kad jam net būdavo neramu: ar kavos deserto mėgėjui nesustreikuos širdis. O vyriškis išeidavo šypsodamasis! Beje, mitas, kad espresso kavoje yra daugiau kofeino – kaip tik atvirkščiai: jo daugiau standartiniame juodos kavos puodelyje, todėl italai kasdien išgeria iki 7 puodelių espresso ir nesiskundžia bloga nuotaika!