Kas sieja geriausią pasaulio restoraną ir Lietuvą?
Kopenhagoje 2003 m. įkurtas restoranas „Noma“ yra unikalus savo eksperimentine virtuve, kuri net keturis kartus yra pelniusi geriausio pasaulyje restorano vardą ir turi dvi Michelin žvaigždutes. Mažai kas žino, jog šį restoraną įkūrė šefas René Redzepi kartu su pasauline maisto legenda Claus Meyer, kurį sieja glaudūs ryšiai su Lietuva.
C. Meyer yra vienas iš Lietuvoje veikiančios restoranų grupės „Nordic Food Republic“ akcininkų, kuri valdo restoranus „Dublis“, „NORD“ bei naujai atidaromame viešbutyje „Pacai“ veikiančius restoranus ir barus.
Sąsajų su Lietuva yra ir daugiau – balandžio pradžioje naujasis restorano „Dublis“ šefas Andrius Kubilius kartu su žmona Živile apsilankė „Nomoje“. 2016 metų pabaigoje restoranas buvo laikinai užsidaręs ir 2018 m. vasario 15 d atvėrė duris naujoje lokacijoje. Rezervuoti staliuką šiame restorane – sudėtinga užduotis.
„Kadangi su žmona į Kopenhagą vykome paminėti savo pažinties jubiliejaus – norėjome papietauti būtent balandį. Rezervaciją padariau dar 2017 metų lapkritį, atsiradus tik 24 valandas galiojusiai galimybei rezervuoti staliuką balandžio mėnesiui“, – apie iššūkius norint patekti į „Nomą“ pasakoja A. Kubilius.
„Taip pat neatsitiktinai pasirinkome nuvykti į „Noma“ pietų metu, nes būtent tada visa komanda turi šiek tiek laiko, tad galima aplankyti ir restorano užkulisius. Tai išties įspūdingas restoranas, kuriame vienu metu dirba apie 40 šefų ir 10-15 padavėjų, aptarnaujančių iki 56 svečių. Na, o pati virtuvė yra suskirstyta į šešis segmentus: pagrindinė, paruošimo, personalo, žuvies paruošimo, fermentavimo laboratorija ir naujų patiekalų kūrimo“, – apie potyrius „Nomoje“ pasakoja šefas.
Paklaustas apie didžiausią įspūdį palikusias patirtis šiame išskirtiniame, novatoriškame bei šiaurietiškas maisto tradicijas puoselėjančiame restorane, Andrius Kubilius be dvejonių sako: „Tai ypatingas dėmesys, skiriamas svečiams. Kai tik įeini į restorano „Noma“ teritoriją, pasitinkantys žmonės pakaitomis stengiasi apie tave išsiaiškinti kuo daugiau informacijos ir įdomių smulkmenų, kurias vėliau gali pastebėti panaudotas pietų metu. Pavyzdžiui, mus nustebino prie maisto priderintas vynas – 2007 metų Domaine Sebastien Riffault „Auksinis vynas“ iš Sancerre, Luaros slėnio. Tikrai nesitikėjome prancūziško vyno lietuvišku pavadinimu daniškoje „Nomoje“. Tokio lygio aptarnavimas man yra standartas, kuris tapo įkvėpimu mąstant ir apie savo naujas veiklas restorane „Dublis“.
Jaunosios kartos šefas liko sužavėtas šio restorano komandos kūrybiškumu, sezoniškų produktų panaudojimu ir nuoseklaus dėmesio kiekvienam apsilankiusiam.
Tokie 17-os patiekalų ir trijų valandų pietūs A. Kubiliui įsiminė ilgam: „Tai išties įspūdingas apsilankymas kulinarinėje mekoje. Jautiesi lyg puikiausiai surežisuotame spektaklyje, kurio pagrindiniai veikėjai – virtuvės šefai, maistas ir nepriekaištingai dirbanti komanda.“