Kavos ekspertas G. Vilčinskas – apie kavą ir jos skonį, kurį lietuviai vertina labiausiai

Kavos plantacijos/Shutterstock nuotr.
Kavos plantacijos/Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
A
A

Kava į Europą pateko iš Vidurinių Rytų. Archyviniai šaltiniai byloja, kad vilniečiai kavą ruošė jau XVIII amžiaus pradžioje. Šiandien be šio gėrimo daugelis neįsivaizduotų savo kasdienybės. Kokį kavos skonį vertiname labiausiai? Kalbamės su kavos ekspertu ir lietuviškos kavos ambasadoriumi Gražvydu Vilčinsku.

Kokią kavą lietuviai mėgsta gerti namuose?

Lietuviai vertina kokybę. Kava neturi būti sudeginta ir rūgšti.

Kas lemia kavos kokybę, skonio savybes?

Gera vaisių rūgštele pasižyminti kava, kuri vertinama tarp šio gėrimo ekspertų, ruošiama iš kokybiškos žaliavos. Taigi, svarbus pupelės apdirbimas. Yra trys pagrindiniai būdai – natūralus, pusiau plovimo ir plovimo. Plautos pupelės skonis švaresnis, jaučiama šiek tiek vaisių rūgštelės. Pusiau plauta pupelė kiek saldesnė, nes aplink ją esantis saldus minkštimas džiovinant įsigeria į vidų. Galiausiai natūralus – kai visa uoga su odele nuskinama ir džiovinama. Tuomet pupelė įgyja visas skonio savybes.

Kavos pupelės/Organizatorių nuotr.
Kavos pupelės/Organizatorių nuotr.

Taip pat svarbu skrudinimas. Jeigu kavos pupelę paskrudinsime per šviesiai, joje esantis cukrus nesusikaramelizuos, todėl skonis bus rūgštus, o jeigu per tamsiai – kartus ir aitrus. Geriausiai vertinamas subalansuotas rūgštelės, kartumo ir saldumo skonis.

Ar kava, kurią renkamės mes, šiauriečiai, skiriasi nuo tos, kurią geria, tarkime, italai?

Sakyčiau, kad ne gamtinė zona, o šalies tradicijos bei įpročiai lemia tai, kokią kavą ruošiame namuose. Mūsų krašte, žvelgiant istoriškai, nuo seno buvo labiau paplitusi arabika. O Italijoje ar kaimyninėje Lenkijoje – robusta.

Kava/Shutterstock nuotr.
Kava/Shutterstock nuotr.

Kuo skiriasi arabika nuo robustos?

Arabikos kavamedis yra lepesnis už robustos, jis auga nuo 900 iki 3000 metrų virš jūros lygio, kraštuose, esančiuose arčiau pusiaujo. Robustos medelis nėra toks jautrus šalčiams ar klimato kaitai.

Skonio prasme arabika gerokai lenkia robustą, todėl arabikos rūšys sudaro didžiąją dalį rūšinės kavos bei kavos mišinių pardavimo.

Kavos herojai/Organizatorių nuotr.
Kavos herojai/Organizatorių nuotr.

Kuo ypatinga lietuviškam skoniui sukurta kava „Pupa“?

Kurdami lietuvišką prekių ženklą, atlikome daug tyrimų, išmėginome įvairiausių rūšių kavą. Vis girdėdavome, kad žmonės nebenori kartaus, rūgštaus skonio. Kava „Pupa“ yra švelni, tačiau išraiškingo, subalansuoto skonio. Parinkome specialių rūšių arabiką priklausomai nuo kavos ruošimo būdo.

Gaminame maltą kavą ir kavos mišinį, skirtą espreso aparatui, kuris vis labiau populiarėja namuose. Žinoma, tiek vieną, tiek kitą galima gerti taip, kaip lietuviai įpratę, – užpiltą puodelyje.

Kavos pupelės PUPA/Organizatorių nuotr.
Kavos pupelės PUPA/Organizatorių nuotr.

Ar tiesa, kad esame reta šalis, kuri geria užpiltinę kavą?

Iš tiesų užsieniečiai, pamatę taip ruošiamą kavą, nustemba, nes daug kur tai neįprasta. Tačiau šis būdas anaiptol nėra blogas. Tie, kas atrenka kavos rūšis visame pasaulyje, kavą ragauja būtent tokią. Taigi, galime vadintis kavos ekspertais.

Daugiau informacijos apie kavą ieškokite http://www.kavapupa.lt/