Kavos ekspertas G. Vilčinskas: kaip namuose išsivirti skanią kavą?
Kavos virimas – tradicijomis grįstas ritualas. Aistringi pasaulio kavos gerbėjai šiandien siūlo ne tik senuosius jos ruošimo būdus, bet ir naujus, puikiai pritaikomus ir namuose. Apie kavos virimo subtilybes kalbamės su kavos ekspertu ir lietuviškos kavos ambasadoriumi Gražvydu Vilčinsku.
Mes, lietuviai, mėgstame užpilamą kavą. Ar tiesa, kad taip plikoma kava būna itin stipri?
Tie, kas kartais geria espresą, dažnai mano, kad tokiu būdu paruošta kava – stipriausia. Tačiau vertinant pagal kofeino kiekį, stipriausia kava yra užpilama. Visą laiką, kol kavą geriame, ji sąveikauja su vandeniu, todėl kofeino koncentracija didėja ir keičiasi jos skonio savybės.
Kokie dar kavos ruošimo būdai populiarūs daugelio namuose?
Lietuvoje daug kas turi French Press, arba lietuviškai – prancūzišką kavinuką. Jame ruošiama kava stiprumu ir skonio savybėmis panaši į tą, kurią įprastai plikome puodelyje. Skirtumas tik tas, kad prancūziškame kavinuke tirščius nuspaudžiame dar prieš išpilstydami gėrimą į puodelį.
Dažnas namuose naudoja ir mokos kavavirę. Joje verdama kava panaši į kavinėje ruošiamą espresą – būna stipri, tiršta ir sodri. Priklausomai nuo kavinuko dydžio, moką galima paruošti tiek dviem žmonėms, tiek 10–12 asmenų.
Šiandien taip pat populiarėja filtrinė kava, ruošiama „Chemex“ inde. Pagal konsistenciją ji primena tirpią kavą, nes joje po filtravimo lieka mažiau sausųjų dalelių. Taigi, taip paruošta kava yra labai švari ir turi daug poskonių.
Ar kavą reikėtų rinktis pagal ruošimo būdą?
Taip, jei kavą malame patys, svarbu tinkamai pasirinkti malimo rupumą. Tarkime, ruošiant filtrinę kavą pupelių nereikėtų malti nei per smulkiai, nei per rupiai. Kitaip vanduo sunksis labai lėtai arba, priešingai – nepritrauks kavos. Jeigu turime turkišką kavos ruošimo indą, jame verdama kava turi būti sumalta itin smulkiai.
Koks kavos ruošimo būdas geriausiai atskleidžia lietuviškam skoniui pritaikytos kavos „Pupa“ skonio savybes?
Visame pasaulyje kavos profesionalai ragauja užpilamą kavą. Lietuvoje šis būdas taip pat labai populiarus, bet galima išbandyti ir kitus, tokius kaip French Press ar mokos kavinukas.
Ką būtina žinoti, ruošiant užpilamą kavą? Ar yra klaidų, kurių rekomenduotumėte išvengti?
Esminė taisyklė – vanduo neturi būti verdantis, antraip kava ims kartėti, keis skonį. Tinkamiausia vandens temperatūra – 90–95 laipsniai. Paprastai tariant, prieš užplikant kavą rekomenduojama užvirusį vandenį palaikyti apie 30 sekundžių.
Užplikius puodelyje svarbu kavos nemaišyti iš karto – leisti jai bent keturias minutes pastovėti. Gėrimo paviršiuje susidaro plutelė, kuri „užrakina“ kavos aromatus. Vėliau ją išmaišius kavos tirščiai gražiai nusėda.
Ar paruoštą kavą reikia papildomai saldinti cukrumi?
Manau, visi kavos ekspertai vieningai pritars, kad kokybiškai kavai cukraus tikrai nereikia. Tinkamai parinkta ir paskrudinta kava yra saldi savaime.