Kavos gurmanas Vytautas Kratulis tikina: „Lietuviai kavos išgeria vis daugiau“
Vasario 8-10 d. menų fabrike „Loftas“ kvepia kava. Čia jos bus labai daug ir pačiomis netikėčiausiomis formomis – sostinės gyventojus ir svečius susitikti kviečia didžiausias Baltijos šalyse kavos festivalis „Vilnius Coffee Festival 2019“. Žmonės.lt pakalbino Vytautą Kratulį, vieną iš šio festivalio sumanytojų, apie kavos situaciją mūsų šalyje ir pasaulines tendencijas. Įdomu – kokią kavą mes mėgstame.
Esate vienas iš šio festivalių sumanytojų – kaip kilo idėja?
Labai paprastai – buvo labai daug melo, sklandančio apie kavą. Tuo metu jau buvau rimtai ja susidomėjęs ir mane pykdė tos visos melagystės. Pavyzdžiui, „Mūsų kava skaniausia“, „Svarbiausia yra kavos aparatas, o ne kavos pupelės“, „Skanesnės kavos nei gėriau niekur nerasi“ ir panašiai. Visai tai yra melas (šypsosi).
Visi žino, kad kavos kokybės reikia ieškoti pačioje kavoje. Žinoma, įrengimai kavos ruošimui yra reikalingi, tačiau jie nėra svarbiausi. Būtent dėl to ir supratau, kad turime daugiau kalbėti apie kavą. Taip ir atsirado kavos festivalis, tam tikra diskusijų erdvė, kurioje kiekvienas norintis gali daugiau sužinoti apie kavą bei pasidalinti mintimis.
O kaip jūsų paties gyvenime atsirado kava?
Trumpai tariant, jei kažkas vykdavo su kava – man pavykdavo. Kava visada žmogui padeda gyvenime. Anksčiau, sovietiniais laikais, migrena būdavo gydoma kava. Tuomet nebuvo pernelyg daug informacijos ir konkrečių vaistų, todėl daug problemų buvo sprendžiama kavos pagalba.
Kava anuomet visuomet buvo deficitas. Jos reikėdavo ieškoti, nepavykdavo nuėjus į parduotuvę jos įsigyti. O, kai Lietuva tapo nepriklausoma ir galėjome keliauti po pasaulį, supratau, kad kava patinka tuomet, jeigu ji yra gera. Ir visai nesvarbu, kad ją geri ne kavos šalyje. Mūsų Baltijos šalys visuomet buvo miniatiūrinė vakarų kopija, tačiau mes esame kitokie.
Dabar dar labiau matome kitoniškumą. Tad jeigu kava gera – ją tikrai perka ir geria. Net ir slavai, kurie labiau mėgsta arbatą. Kai supratau, kad su kava man visos durys atsidaro, į ją ir įnikau.
Vadovaujate „Huracán Coffee“ kavinių tinklui. Koks lietuvių požiūris į kavą? Ar jis kinta?
Požiūris yra stipriai pasikeitęs. Matau daug pozityvių pasikeitimų, nes dabar lietuviai kavos geria vis daugiau ir mitai bliūkšta. Pavyzdžiui, kad skaniausia kava yra Italijoje arba, kad kava privalo būti tik juoda ir stipri. Dalis mitų yra išsklaidyta, nes žmonės geriau supranta kavą.
Smagu, kad žmonės suvokia, jog kava nėra nei kontroversiškas ar sveikatai kenkiantis gėrimas. Būtent dėl to suvokimo atsiradimo, didesnio kiekio informacijos Lietuvoje turime labai gerą kavos situaciją. Be to, kava yra socialinis reiškinys, padedantis bendrauti ir buriantis žmones į bendruomenes.
Daugelis grįžę iš kelionių užsienyje visgi sako, kad geros kavos ten nerado. To anksčiau netekdavo girdėti.
Ar yra kavos mados, vyraujančios pasaulyje?
Priklauso nuo to, apie kokią konkrečiai pasaulio vietą kalbame. Žinoma, mados egzistuoja. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriose yra itin mėgstami gėrimai su ledu, dominuoja šalta kava. Ji itin populiari amerikiečių tarpe.
Pastebima, kad atsiranda prabangios kavos gėrimo mada. Bet tai nėra itin paplitęs reiškinys. Žmonių, kurie sugeba įvertinti ir suvokti tikrąją kavos vertę yra labai mažai. Tačiau kavos pasaulis per pastaruosius dvidešimt metų labai stipriai pasikeitė.
Na, o ką geria lietuviai? Kokią kavą mėgstame?
Pieną (juokiasi). Lietuviai itin mėgsta pieną ir jie vis labiau darosi, kaip kinai, nes mėgsta sojų pieną. Dažnai tenka išgirsti pasisakymų, kad „jūsų kava su karvės pienu“. Tai yra blogas tonas ir pasityčiojimas.
Daugiausiai, žinoma, yra išgeriama būtent gėrimų su pienu. Tačiau, domėjimasis kava ir suvokimas, kad kavą galima gerti nors ir visą dieną, prisideda prie judėjimo gera linkme.
O kokią kavą galima vadinti gera? Kaip vartotojui suprasti, kad jis mėgaujasi išties puikia kava?
Yra keletas svarbių dalykų. Pirmiausia, reikėtų kavos su niekuo nemaišyti. Pradėti ją vertinti tik gryną, kai ji yra be jokių priedų. Tuomet viskas yra labai paprasta. Jeigu kava yra teisingai paruošta (tik kava su vandeniu), ją malonu gerti ir norisi dar – vadinasi viskas gerai.
Kai norisi antro puodelio kavos, vadinasi, kad ir paruošimas, ir pati kava buvo gera. Būtent pagal tai ir reikia vertinti kavą.
Daugiau kaip 50-ies festivalio dalyvių pristatomomis naujienomis, veiklomis ir renginiais bus galima mėgautis nuo penktadienio ryto iki sekmadienio vakaro. Išsamią „Vilnius Coffee Festival 2019“ programą rasite www.vilniuscoffeefestival.lt.