Kelionės receptas: ką daryti, kad poilsis kalnuose „neprisviltų“
Geroms atostogoms, kaip ir geram maistui, galioja dvi pagrindinės taisyklės. Pirma taisyklė – geras maistas ruošiamas tik iš šviežių, kokybiškų ingredientų, o antroji – ingredientai, kad ir kokie kokybiški būtų, turi jums patikti.
1. Ruošimo būdas. Kaip keliauti?
Jeigu kalnuose planuojate poilsiauti, tuomet teks skristi. „Jei keliaudami automobiliu nuspręsite sustoti pernakvoti – užtruksite pusantros, o jeigu važiuosite iki Italijos, užtruksite ir visas dvi paras. Ir tik į vieną pusę. Vargu ar atostogos yra tinkamas metas dirbti daugiau? Todėl užuot varginęsi – tiesiog skriskite“, – pataria Roberta Vološinaitė, „Tez Tour“ mokymų centro vadovė.
2. Ruošimo trukmė. Kada keliauti?
Austrijos ir Italijos slidinėjimo kurortai yra Alpėse, tačiau pirmieji – Rytų Alpėse, antrieji – Vakarų Alpėse. „Tai reiškia, kad Austrijoje slidinėjimo sezonas prasideda anksčiau – čia verta vykti nuo sausio, į Italiją – nuo vasario mėnesio. Beje, žiūrėkite, kad jūsų kurortas būtų arčiau ledyno – taip išvengsite nepamirštamų įspūdžių po to, kai, visų greičiu skriejant trasa, sniegą pakeis plika žemė.“
3. Prieskoniai. Pradedantieji, mėgėjai, profesionalai – kam kur geriau?
Visur. Tiek Italijos, tiek Austrijos slidinėjimo kurortai nesiruošia savo klientų dalyti konkurentams, todėl rūpinasi, kad visi galėtų slidinėti pagal savo pomėgius, patirtį bei beprotybės laipsnį.
4. „Vegetariški“ reikalai. Ką daryti be slidinėjimo?
Ne paslaptis, kad esama ir slidinėjimo kurortų „vegetarų“ – žmonių, kurie į kurortus važiuoja ne slidinėti, ar – ne tik slidinėti.
„Turėkite omenyje, kad Austrijoje publika triukšmingesnė. Tai nereiškia, kad nuo linksmybių triukšmo ten viena po kitos slenka sniego lavinos, tačiau, jeigu norite tykesnio poilsio, verčiau mokykitės tarti itališkai una birra, o ne austriškai ein bier.“
Tuo tarpu visas kitas „vegetariškas“ slidinėjimo kurortų pramogas: naktinius žygius į kalnus, vakarienes ant kalno, važinėjimą rogutėmis, slidžių žygius, SPA – rasite tiek vienoje, tiek kitoje Alpių pusėje.
5. Ingredientai. Ką valgyti ir gerti?
Vietinės jegertee (medžiotojų arbatos) užsisakykite nebent vakare, nes laipsnių ji turi daugiau nei stačiausias kurorto nuolydis.
Kalnuose patartina valgyti viską, ko tik širdis geidžia ir leidžia virškinimo sistema. Jeigu norima austriškų pietų, tuomet galima užsisakyti frittaten suppe (blynelių sriubos), po jo – štrudelį, o vietinės jegertee (medžiotojų arbatos) – nebent vakare, nes laipsnių ji turi daugiau nei stačiausias kurorto nuolydis.
„Jeigu į Alpes pro restorano langą žvelgiate iš Italijos teritorijos, tuomet pietums prašykite risotto – dažnai čia pateikiamas milanietiškas jo variantas su šafranais. Desertui, žinoma, bus panna cota, na, o kiek laipsnių turės bombardino, priklausys nuo to, kokį šio kokteilio variantą gamina vietoje.“
6. Serviravimas. Kokius kurortus rinktis?
Paprasčiausias pasirinkimas tiems, kurie keliauja su draugų kompanija, kadangi tokiems keliautojams tiks visi kurortai. „Svarbiausia, kad ne tik kurortai tiktų jums, bet ir jūs tiktumėte juose. Jei labai norėsite švęst, tykesniuose kurortuose jūsų nesupras, o štai jūs patys nesuprasite švenčiančiųjų, jeigu ramaus poilsio vyksite ten, kur siaučia ne tik sniegas.“
Keliaujate su šeima? Tuomet pirmiausia žiūrėkite į Bad Hofgaštaino, Kapruno, Cel am Zė, Bad Klainkirchaimo, Kačbergo kurortus Austrijoje, o Italijoje ieškokite Pinzolo miestelio arba Val di Fasos slėnyje įsikūrusių kurortų. Šeimoms skirtose vietose bus daug slidinėjimo mokyklų, viešbučiai daugiau dėmesio skiria vaikams, jų poreikiams bei pramogoms.
„Jeigu ieškote poroms skirto poilsio, tuomet puikia kurorto dvasia galėsite pasimėgauti Austrijos Bad Gaštaine ar Soldene, kuriame nuolat vyksta įvairūs renginiai. Italų Madona di Kampiljo gali pasiūlyti galybę parduotuvių, restoranų, gyvos muzikos ir netgi diskoteką kalno viršūnėje“, – pabrėžia „Tez Tour“ atstovė.