Kepame naminius kūčiukus. Tai paprasta!
Greičiausiai teko girdėti, kad močiutės kepa prėskučius, arba „šližikus“, ar ne? Mes dažniausiai šį tradicinį skanėstą, mėgstamą ir didelių, ir mažų, vadiname kūčiukais. Tie, kurie jau pavargo nuo masinės kūčiukų prekybos didžiuosiuose prekybos centruose, neretai patys kepa šventinius skanėstus. Ir jie, apgaubti rankų šiluma ir meile, tiesiog tirpsta burnoje!
Kaip kūčiukai atsirado ant šventinio stalo?
Paaiškinti, kas gi tie kūčiukai, tarkime, užsieniečiui, gana nelengva. Tačiau visada galima pabandyti! Tai mažučiai, dažniausiai kiek kvadratinės formos mielinės tešlos kepti gabalėliai, pasaldinti cukrumi ir pagardinti aguonomis. Per Kūčias jie dažniausiai valgomi su aguonų pienu, tačiau ne mažiau mėgstami ir tiesiog sausi. Visgi už tokio paprasto maisto slypi ir gili reikšmė. Pasirodo, kūčiukų svarba per šventes yra ne mažesnė nei pačios duonos, kurią lietuviai garbina nuo seniausių laikų. Jie yra lyg tikros duonos analogas. Ne veltui kūčiukai vadinami vėlių duonele ir paskutinės vakarienės duona, meilės simboliu. Vadinasi, net jeigu ir netikite, reikėtų nepamiršti šio tradicinio lietuviško valgio palikti ant stalo pernakt, kad pasivaišintų ir amžinojo poilsio atgulę artimieji.
Kaip išsikepti?
Nors šiais laikais retai kas pasninkauja, verta atminti, kad ši tradicija taip pat turi gilias šaknis. Juk išvalyti reikia ne tik kūną, bet ir sielą... Taigi, kepdamos kūčiukus, atminkite vieną svarbų dalyką – juose neturėtų būti nei pieno, nei sviesto, t. y. jokios gyvūninės kilmės produktų. Tačiau tie, kurie nori sodresnio skonio, be abejo, gali pagerinti kūčiukų receptą. Kepkite, skanaukite ir vaišinkite artimuosius!
Naudingi patarimai
- Jei norite minkštesnių kūčiukų, dėkite 3–4 g daugiau mielių nei rekomenduojama recepte ir itin atidžiai sekite, kiek jie kepa. Vos kūčiukai pagels, traukite juos iš orkaitės. Verta paminėti, kad jei padauginsite miltų, kūčiukai bus kietesni. Taigi būkite apdairios gamindamos.
- Jei norite saldesnių kūčiukų, įberkite daugiau cukraus, tačiau tradiciniai kūčiukai turi būti gana prėski ir sausi – skonio jie įgauna ir suminkštėja mirkdami aguonpienyje.
- Kad kūčiukuose jaustumėte ryškesnį aguonų skonį, į tešlą berkite jas ne sausas, bet prieš tai užplikytas verdančiu vandeniu, kiek pamirkytas ir vėliau vėl išdžiovintas.
- Pirmoji kūčiukų skarda keps ilgiau nei vėlesnės, tad būkite atidžios ir stebėkite orkaitę: šie maži kepiniai karštoje orkaitėje gali sudegti vos per kelias papildomas minutes.
- Į skardą kūčiukų nesuberkite labai tankiai – jie sulips!