Knygą „Tebūnie kava“ pristatęs Emanuelis Ryklys: „Žmonės skirsto kavą į „skanu“ ir „neskanu“

Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.
Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Vilniaus senamiestyje įkūręs kavos istorijų meką „Crooked Nose & Coffee Stories“ Emanuelis Ryklys juodojo gėrimo gerbėjams ketvirtadienio vakarą pristatė autorinę knygą „Tebūnie kava“. Kaip pats teigia, tai pirmoji lietuviška knyga apie kasdien geriamos kavos istoriją, auginimą, geografijos įtaką skoniui ir paprasčiausią receptą, kaip pasigaminti skanią kavą namuose.

Yra sakoma, kad knygų leidėjų dabar daugiau, nei žmonių, kurie jas skaito. Kodėl nusprendėte surizikuoti ir imtis knygos rašymo?

Knygai „Tebūnie kava“ gimti buvo keletas priežasčių, tačiau, ko gero, svarbiausia, kad tiesiog nebuvo ne tik, kad lietuviškos knygos apie kavą ir jos pagrindus, bet ir užsienio kavos literatūra primena labiau enciklopedijas profesionalams, nei skaitinius tiesiog paprastiems kavos mėgėjams. Daug metų esu skyręs kavos edukacijai ir itin dažnai susiduriu su pasikartojančiais klausimais bei mitais kavos tema, tad tikiu, kad ši knyga padės nušviesti šį kasdienišką gėrimą ir taps geru kompasu kavos jūroje.

Apie kavą išmanote daug, tačiau ar iki šios knygos buvote susidūręs su rašymu?

Ši knyga nėra mano pirmas bandymas rašyti. Tik pradėjęs savo „Crooked Nose & Coffee Stories“ manufaktūrą vienam gastronominiam žurnalui rašiau kavos istorijas, taip pat kelis metu pildžiau savo tinklaraštį. Gerbiu tekstą ir mėgstu šia labai archaiška forma dalintis savo pastebėjimais ir atradimais. O tai, ar man pavyko, įvertins „Tebūnie kava“ skaitytojai.

Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.
Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.

Kiek laiko užtruko įgyvendinti šią knygos idėją? Ar buvo sunkumų, su kuriais susidūrėte?

Nuo pirmojo susitikimo su leidykla iki spaudos darbų užtrukome daugiau nei 13 mėnesių. Sunkiausia buvo išlaikyti lengvą tekstų formą pasakojant tam tikrus specifinius kavos dalykus. Taip pat didelių iššūkių rašymui sukėlė mūsų dukrelės gimimas. Kita vertus, nuolatinis laiko trukūmas ir chaotiškos dienos padėjo išmokti dar geriau planuoti dienotvarkę ir tuo pačiu knygos turinio pildymą.

Ar lietuviai domisi kavos kultūra? Kokias tendencijas pastebite?

Ir dar kaip. Pastaruosius kelis metus lietuvių susidomėjimas kava auga kaip ant mielių. Kavinės ir skrudintojai dygsta, renginių daugėja, žmonės iš naujo atranda kavos ruošimą namuose, lankosi kavos degustacijose ir pan. Bendra tendencija įdomu viskas, kas susiję su kava. Nuo skirtingų pasaulio pupelių iki tinkamos kavos ruošimo įrankio pasirinkimo. Kavos galia įsitikinsite užsukę į „Vilnius Coffee Festival“, kuris Vilniuje vyks jau vasario 8-10 dienomis.

Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.
Emanuelio Ryklio knygos pristatymo akimirka/Pauliaus Peleckio nuotr.

Dažnam atrodo, kad apie kavą jau žino viską. Ką naujo apie šį tamsųjį gėrimą jie sužinos atsivertę jūsų knygą?

Kaip ir minėjau, apie kavą informacijos yra išties daug, tačiau daugelis nežino tokių bazinių žinių kaip kavos istorija, auginimas, geografijos įtaka skoniui ir net kaip teisingai pasiruošti kavą namuose. Daugelis žmonių tiesiog skirsto kavą į „skanu“ ir „neskanu“ ir tai nėra blogai, tačiau su knyga bandau užpildyti, pagilinti bei struktūrizuotai pateikti svarbiausias žinias apie kavą.

Kokią kavą gėrėte rašydamas šią knygą?

Neturiu prioritetų nei kavų kilmei, nei paruošimo būdams. Rašymas užtruko išties ilgai, tad paragavau labai platų Azijos, Amerikos ir Afrikos kavų spektrą.