Kodėl ėda rėmuo ir kaip jo išvengti

Skrandžio rėmuo / „Fotolia“ nuotr.
Skrandžio rėmuo / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Žmonės
A
A

Rėmuo – nemalonus dalykas. Jis gali tik momentais „parūgštinti“ gyvenimą, o gali ir labai varginti, ir jei priepuoliai pasireiškia naktį – laukia bemiegė naktis.

Rėmuo kyla dėl to, kad sfinkteris (paprastai kabant, klapanas), esantis tarp skrandžio ir stemplės, nesusitvarko su savo funkcija ir praleidžia skrandžio sultis į stemplę. Sfinkteris ima blogai uždarinėti angą tarp skrandžio ir stemplės dėl dviejų priežasčių: dėl to, kad nusilpsta jo raumenys, ir dėl to, kad žymiai padidėja skrandžio sulčių išsiskyrimas.

Taip pat skaitykite: Liaudiški patarimai, kaip pagerinti virškinimą

Jei rėmuo vargina dažnai ir kaskart pavartojus tam tikros grupės produktus, tai jau padidėjusio rūgštingumo požymis. Jei rėmens priepuoliai kartojasi dažniau nei du kartus per savaitę, jums reikia kvalifikuotos specialisto pagalbos. Tačiau daugeliu atveju rėmenį galima kontroliuoti, vengiant jį provokuojančių produktų. 

Taigi, kokie tai produktai? Susipažinkite:

Alkoholis. Alkoholis ne tik padidina skrandžio sulčių išsiskyrimą, jis kenkia ir stemplei – ji pasidaro jautresnė bet kokiai rūgščiai. Raudonas vynas – alkoholinių gėrimų lyderis, jis labiausiai skatina rėmenį. 

Citrusiniai vaisiai. Greipfrutai, citrinos, apelsinai turi daug rūgšties. Tokie produktai skatina išsiskirti daugiau skrandžio sulčių nei reikia įprastai, o jos savo ruožtu nukeliauja į stemplę ir sukelia rėmenį.

Citrinos
Citrinos / Fotolia nuotr.

Riebus maistas. Riebiame maiste, taip pat ir įvairiuose rūkytuose gaminiuose, yra ne tik daug riebalų, bet ir krakmolo, kurie lėtina virškinimo procesus, o dėl to gali ėsti rėmuo.

Aštrus maistas. Kol kas dar vis ginčijamasi, ar aštrius patiekalus priskirti rėmenį provokuojančiam maistui, ar ne, ir kas yra rėmens kaltininkas – ar prieskoniai, ar pomidorų ir pipirų, kurie tikrai turi daug rūgšties, gausa, ypač tokiuose patiekaluose, kaip salsa.

Citrinos
Citrinos / Fotolia nuotr.

Be to prie aštraus maisto priprantama. Kai žmogus pripranta valgyti aštriai, toks maistas gali ir nebekelti rėmens.

Padažai. Dauguma padažų – tai riebūs produktai. Taip pat kaip ir valgant riebų maistą, jie gali sulėtinti normalų virškinimą ir sukelti rėmenį. Jei jūs pastebite, kad organizmas į padažus reaguoja „graužimu gerklėje“, atsisakykite jų ir gardinkite patiekalus įprastais užtaisais: grietine arba šalto spaudimo alyvuogių aliejumi.

Kofeinas. Kofeinas susilpnina sfinkterio (pertvaros) raumenis, todėl rūgštis lengviau patenka į stemplę ir štai jums vėl – rėmuo. Be to, kava pati yra didelio rūgštingumo šaltinis, todėl jei ji jums sukelia rėmenį, laikas pradėti gerti žalią arbatą.

Taip pat skaitykite: Kava virtuvėje: nuo mėsos marinavimo iki blynų ir desertų

Kaip užkirsti kelią rėmeniui ir kaip su juo kovoti?

Reikia šiek tiek pakeisti savo gyvenimo stilių. Pradėkite valgyti lėčiau, kruopščiai sukramtydami maistą, nepersivalgykite ir nevalgykite prieš miegą. Atsikratykite antsvorio, nes riebalinis audinys spaudžia skrandį. Venkite siaurų drabužių. Pavalgę tuoj pat nesilankstykite, bet ir negulėkite. Nekelkite sunkių daiktų, ypač jei reikėtų įtempti pilvo raumenis. Miegant galva turėtų būti pakelta 15–20 centimetrų. 

Stenkitės, kad jūsų racionas būtų naudingesnis, sveikesnis ir dietiškesnis. Atsisakykite saldumynų – cukrus sudirgina stemplę ir skrandį, skatina išsiskirti skrandžio sultis. Kuo rečiau mėgaukitės šokoladu, nes jis beveik tuoj pat pakenkia sfinkteriui. Į savo valgiaraštį įtraukite neriebius mėsos sultinius, pieniškas sriubas ir pieno produktus. Ant jūsų stalo turi būti žiedinių kopūstų, morkų, bulvių. 

{recipe|3615}
{recipe|1782}
{recipe|2569}

Taip pat skaitykite: 7 paprasti organizmo valymo būdai

Galite naudoti ir specialius medicininius preparatus bei įvairius augalus ir žoles. Vienas iš natūralių kovos su rėmeniu būdų yra imbiero šaknis, kapsulės su ja absorbuoja skrandžio sulčių perteklių. 

Puikios priemonės nuo rėmens ėdimo yra šios vaistažolės – kadagys, širdažolė. O štai kokios yra liaudies išbandytos priemonės:

  • Į burną įsiberkite šiek tiek (apie 1 g) druskos ir su seilėmis rykite. Druska skatina išsiskirti fermentus, o jie apmalšina rėmenį.
  • Galite pabandyti ir kitą būdą. Nuskustą vidutinio dydžio bulvę supjaustykite mažais kąsneliais ir lėtai rykite vieną po kito. Dar efektyviau veikia ką tik išspaustos bulvių sultys. Jas reikia gerti mažais gurkšneliais.
  • Suvalgykite morką, tai taip pat puikus dalykas prieš rėmenį.
  • Padeda ir lygiomis dalimis sumaišytų mėtų, ramunėlių ir kiečių arbata.
  • Teigiama, kad rėmens atsikratyti galima kramtant avižas. Grūdus reikia kramtyti lėtai ir jų suvalgyti kuo daugiau. Jei neturite avižų, galbūt galite gauti saulėgrąžų. Jų sėklas reikia sukramtyti nelukštentas.

Šaltinis – sveikas.lt