Kodėl maistas pakelia nuotaiką?

Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šokoladas / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Apnikus niūrioms mintims ir prastai nuotaikai dažnas mėgstame pasilepinti gardžiu maistu. Juk, pavyzdžiui, šokoladas pasižymi kone stebuklingomis savybėmis praskaidrinti gyvenimą. Atsakymą, kodėl taip yra, pasiūlė Meksikos mokslininkai.

Jie ištyrė daugiau kaip 1700 cheminių medžiagų, įeinančių į populiariausių nuotaiką gerinančių produktų sudėtį, ir išsiaiškino, kad kai kurios iš jų itin primena tas, kurios naudojamos gerai žinomuose antidepresantuose.

Buvo pastebėta, kad dažnai produktuose pasitaikantys komponentai struktūriškai primena valproinę rūgštį, kuri skirta gydyti nuotaikų kaitai (maniakinės depresijos ligoniams). Taigi, primenančių šią rūgštį molekulių galima aptikti šokolade, įvairiose uogose: avietėse, braškėse, mėlynėse, bei arbatoje.

Šiuo metu mokslininkai planuoja savo tyrimus pagrįsti praktiškai, t. y. atlikti eksperimentų, ir kartu pabrėžia, kad nuolatos vartojami jau išvardyti produktai išties gali daryti įtaką nuotaikai, tačiau turint rimtų problemų geriausia kreiptis į specialistus.