Kodėl pasaulio virtuves sutelkusiame Honkonge įprasta valgyti penkias ar šešias vakarienes?
7,4 milijonus gyventojų turintis Honkongas užsieniečiams paprastai asocijuojasi su milžiniškais dangoraižiais, iš jų atsiveriančiomis panoramomis ir nuolat šurmuliuojančiu turgumi.
Tačiau Azijoje šis metropolis dar žinomas ir kaip viso pasaulio skonių sostinė, kurioje daugybės šalių virtuvės susimaišė į unikalius, niekur kitur neegzistuojančius darinius. O Honkonge viešėjusieji patikins, kad maistas jame ne tik gardus, bet dar ir pigus, tad gastronominių nuotykių tikrai nepritrūksite.
Valgymas prilygsta filosofijai
Neseniai iš Honkongo sugrįžę „Baltic Tours“ kelionių ekspertai Rasa Levickaitė ir Norbertas Kazlauskas pasakoja, kad šiame krašte virtuvė pirmiausia asocijuojasi ne su tam tikrų patiekalų rinkiniu, o visa valgymo kultūra bei filosofija.
Būtent dėl šios priežasties vykdami kokybiškomis paslaugomis ir moderniais orlaiviais garsėjančiomis oro linijomis „Aeroflot – Russian Airlines“ į vieną kultūriškai svarbiausių Azijos miestų, kelionių ekspertai turėjo tikslą – kuo labiau priartėti ir prie vietinės virtuvės tradicijų.
„Honkongo gyventojams valgymas neapsiriboja tik skrandžio pripildymu maistu, kur kas svarbiau – bendravimas, dalijimasis įspūdžiais ir skonių kelionė. Restoranų bei kavinių kultūra Honkonge tokia stipri, kad vietiniai kur kas mieliau eina pasisotinti į miestą nei gaminasi valgį namie. Juolab kad dėl mieste esančios maitinimo įstaigų konkurencijos kainos patrauklios ir patiems honkongiečiams – sočius pietus ar vakarienę čia galima pavalgyti nuo 3 eurų“, – tikina R. Levickaitė.
N. Kazlauskas pastebi, kad Honkonge populiaru ne tik mėgautis maistu mieste, bet ir juo dalytis tarpusavyje bei nuolat keisti valgymo vietas. „Bičiulių kompanijoje dažniausiai pasidalijama viena vakariene, tada einama toliau valgyti į kitą restoraną, ir taip tęsiama keliaujant per skirtingas įstaigas, kol prisivalgoma iki soties. Honkonge įprasta, kad vienas žmogus maisto per vakarą užsisako po 5 ar 6 kartus“, – apie vietos įpročius pasakoja keliautojas.
Dominuoja vietos virtuvių mišinys
Pasak kelionių ekspertų, maisto pasirinkimas Honkonge be galo įvairus – kone kiekviename žingsnyje galima rasti libanietiškos, korėjietiškos, japoniškos, amerikietiškos, prancūziškos, itališkos ir, žinoma, kiniškos virtuvės patiekalų. Nepaisant gausaus pasirinkimo, regione dominuoja savotiškas trijų populiariausių vietinių virtuvių mišinys.
„Tai kantoniečių (pietų Kinijos regiono gyventojų), japonų ir korėjiečių maisto kultūra. Pirmoji jų išsiskiria mūsų liežuviams sunkiai įveikiamu aštrumu – net vieno pipiriuko ženklu pažymėti patiekalai dažniausiai verčia europiečius apsiašaroti. Turėkite omenyje, kad Pietų Kinijos regiono virtuvėje naudojami legendiniai Sičuano pipirai, kuriems būdingi aštrumo, aitrumo, kartumo ir anyžių poskoniai, turi savybę paralyžiuoti liežuvį ir keistai spragsėti“, – sako R. Levickaitė.
Tuo tarpu į savo mėgstamiausiųjų sąrašą „Baltic Tours“ atstovai įtraukė Honkonge ragautos japoniškos virtuvės patiekalus, kuriems būdingas ne tik ingredientų šviežumas, bet ir estetinis grožis, suteikiantis dar daugiau malonumo.
Kitų pasaulio šalių skonių ragauti kelionių ekspertai pataria vykti į Honkonge esantį SoHo (angl. South of Hollywood Road) rajoną. Panašaus tipo rajonus galima rasti ir tokiuose miestuose kaip Londonas ar Niujorkas. Į SoHo rajoną Honkonge einama ne vien dėl maisto, jame taip pat populiaru pasižvalgyti meno galerijose, susitikti su draugais, apsilankyti koncertuose ir vakarėliuose.
Prieštaringa išvaizda neapsigaukite
Be eksperimentų ir netikėto skonių maišymo, vietinei Honkongo virtuvei būdinga ir tai, jog gardu būna net iš pažiūros prieštaringai atrodančiose vietose.
„Vieną vakarą teko lankytis restorane, į kurį patekome per plastikines užuolaidėlės – tokias, kokios paprastai būna gamyklų cechuose. Šalia valgančių lankytojų, tarp staliukų visą laiką sukiojosi valytojas, o kavinės gale atvirai matėsi plušanti indų plovėja. Vilniuje tokią vietą greičiausiai uždarytų jau kitą dieną, bet Honkonge ji ne tik išsilaiko, o dar ir pasiūlo tikrai puikaus skonio makaronų, koldūnų ir daržovių patiekalų“, – pasakoja N. Kazlauskas.
Nuo mums įprasto Honkonge skiriasi ir pats valgymas – vakarietiškos stalo manieros čia tebūtų trukdis. „Honkongo restoranuose tiesiog privalu čepsėti ir šliurpti. Valgant lazdelėmis visiškai mandagu dubelį prisidėti prie pat lūpų ir tiesiog greitai susišluoti visą maistą į burną, o galiausiai tiesiog išgerti likusį skystį“, – patarimais dalijasi R. Levickaitė.
„Apie Honkongo virtuvę galima kalbėti ilgai ir išsamiai, bet turbūt visko nupasakoti neįmanoma. Įsitikinome, jog tai vieta, kurioje keliautojai neprivalo verstis per galvą ir ieškoti, kur skaniausia, o gali tiesiog eiti gatve ir rinktis, ką pagavo akis. Beveik galime garantuoti, kad niekuomet neprašausite“, – kelionės įspūdžius apibendrina N. Kazlauskas.