Kodėl rauginti agurkai susidrumsčia?
Rauginti ar marinuoti agurkėliai tikrai puikus užkandis visais metų laikais, idealiai tinkantys salotoms, mišrainėms ar tiesiog kaip garnyras.
Ar pastebėjote, kad kai kada išsitraukusios vieną ar kitą stiklainėlį šių skanėstų turite nusivilti, nes skystis atrodo susidrumstęs, o patys agurkai – pabalę, praradę apetitišką išvaizdą. Kaip išvengti tokios nemalonios staigmenos?
► Teigiama, kad pagrindinė nesėkmingo agurkų ruošimo žiemai paslaptis – netinkamai paruošti indai. Juos vertėtų ne tik kruopščiai išplauti (tam galima pasitelkti geriamąją sodą ir kitas įprastas valomąsias priemones), išskalauti, bet ir sterilizuoti, pavyzdžiui, garais ar verdančiu vandeniu. To neatlikus arba padarius netinkamai, stiklainiuose lieka mikrobų, mintančių konservais ir išskiriančių dujas, tad ilgainiui agurkai susidrumsčia.
► Taigi, gerai išplovusios, išskalavusios ir sterilizavusios stiklainius, kuriuose ruošiatės marinuoti, padėkite ant švaraus rankšluosčio kakleliais žemyn, kad šie gerai nuvarvėtų.
► Tinkamą dėmesį skirkite ir dangteliams, kurie turėtų būti sterilūs. Apskritai agurkų stiklainius užsukite kuo sandariau, antraip su oru į juos pateks mikroorganizmų, kurie jūsų darbą pavers niekais.
► Raugdamos agurkus, rūgštymą dažnai pagardiname įvairiais prieskoniais, žolelėmis, krapais, juodųjų serbentų, laurų lapais. Vėlgi būkite atidžios ir į stiklainius šiuos dėkite tik kruopščiai nuplautus šiltu vandeniu.
► Gerai apžiūrėkite stiklainių kaklelį. Jis neturi būti įtrūkęs ar įskilęs, nes tai reikštų, kad į marinuojamus agurkus gali patekti oro, o su juo ir jums visai nereikalingų mikroorganizmų.
► Jeigu agurkai vis tiek susidrumstė, vadinasi, rūgimo procesas galėjo prasidėti dėl per mažo rūgšties kiekio rūgštime. Kaip ištaisyti situaciją? Galima agurkus užpilti stipresniu marinatu, tik prieš tai juos reikia gerai nuplauti.
► Taip pat rinkitės tik tuos agurkus, kurie idealiai tinka raugti. Nelaikykite užraugtų agurkų stiklainių šiltoje vietoje ir nenaudokite joduotosios druskos. Teigiama, kad nuo jos marinuojami ir sūdomi produktai ne tik susidrumsčia, bet ir patamsėja.