Kokias sultis rinktis?
Skaidrios, drumstos, pasterizuotos, sutirštintos... tai dar ne pabaiga. Parduotuvių lentynos linksta nuo įvairiausių sulčių rūšių. Tad kokias sultis rinktis?
Sultys – tai produktas, pasižymintis tokiomis pat savybėmis kaip vaisiai ir daržovės, iš kurių yra pagamintos. Kokią rūšį besirinktumėte, jų sudėtyje nepritrūks vitaminų ar kitų vertingų komponentų. Viso, sultys yra skirstomos pagal keturis kriterijus:
- Pagal žaliavos rūšį skiriame vaisių, daržovių ir vaisių-daržovių.
- Pagal technologiją – pagamintos iš sulčių koncentrato ir šviežiai spaustos.
- Pagal terminį apdorojimą – nepasterizuotos (galiojančios vieną dieną) ir pasterizuotos.
- Pagal išvaizdą ir konsistenciją: trintos, drumstos ir skaidrios.
Sultys, pagamintos iš sulčių koncentrato, savo sudėtyje turi tokį vandens kiekį, koks buvo išgarintas ruošiant koncentratą, todėl jų skoninės savybės – nepakinta. Šviežios sultys yra spaudžiamos tiesiogiai iš vaisių ir daržovių, gali būti atvėsintos, bet ne pasterizuotos, todėl jų galiojimo trukmė – itin trumpa.
Skaidrios sultys yra filtruojamos, todėl joms būdinga šilkinė konsistencija. Tokios sultys išsaugo vitaminus, kurie būdingi vaisiams, iš kurių buvo pagamintos. Drumstos sultys nėra filtruojamos, todėl jose randama vaisių ar daržovių minkštimo dalelės. Tiek drumstose, tiek trintose sultyse aptinkami ir tokie naudingi komponentai, kaip celiuliozė ar pektinas.
Kokią sulčių rūšį besirinktumėte, verta atsiminti, kad viena jų stiklinė gali pakeisti vieną iš penkių rekomenduojamų daržovių ir vaisių porcijų per dieną!