Kokie vitaminai svarbiausi augančiam organizmui?
Spalvingieji vaisiai ir daržovės yra itin svarbūs augančiam organizmui. Tiek vaisiuose, tiek daržovėse yra pagrindinių maistinių medžiagų, kurios yra svarbios dėl vaiko sveikatos, augimo bei vystymosi. Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė sako, kad vieni svarbiausių vitaminų augančiam organizmui yra B, D, A, beta-karotinas, kuris yra vitamino A provitaminas ir C grupės vitaminai, taip pat bręstant reikalingas vitaminas E. Šiuos ir kitus vitaminus galima rasti įvairiose daržovėse bei vaisiuose, tokiuose kaip obuoliai, avietės, slyvos, morkos bei burokėliai.
Vaisių ir daržovių suvartojimo kiekis pagal amžiaus grupę
Pasak J. Dobrovolskienės per parą suvartojamų daržovių bei vaisių kiekis priklauso nuo to, kiek vaikui yra metų. „Sodo bei daržo gėrybes reikia vartoti bet kokio amžiaus. 1 – 3 metų vaikui reikėtų suvalgyti apie 100-140 g. daržovių ir vaisių per dieną. 4 – 6 metų vaikams kiekis padidėja iki 180 g per dieną. Mokyklinio, 7 – 10 metų, amžiaus vaikams reikėtų suvartoti 180 – 340 g vaisių ir daržovių. Vyresniems vaikams ir suaugusiems rekomenduojama suvalgyti apie 400 g. per dieną sodo bei daržo gėrybių“, – sako gydytoja dietologė.
Obuoliai – kokie jie naudingiausi augančiam organizmui?
Obuolys yra vienas iš pagrindinių vaisių, turinčių vitamino C. „Obuolius geriausia vartoti šviežius. Dažnai, net ir naminiai obuoliai, nors ir yra tinkamai laikomi, pasidengia natūraliu, vaisių išskiriamu vašku. Naminius obuolius užteks nuplauti ir vandeniu, o pirktus obuolius prieš valgant būtina nuplauti bei nuriebalinti geriamosios sodos tirpalu. Neturint šviežių obuolių, kaip alternatyvą, galima vartoti džiovintus, keptus ir/ar virtus. Kompotuose ir uogienėse gausu cukraus, todėl obuolius tokiame pavidale reikėtų vartoti retai. Šią sodo gėrybę derėtų vartoti saikingai, nes juose yra obuolių rūgšties“, – sako gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Avietės ir slyvos naudingiausios šviežios
Tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos turi vidurius liosuojančią funkciją, todėl geriau per dieną jų reikėtų suvartoti minimalų kiekį, o avietes geriau vartoti šviežias. „Slyvas galima vartoti šviežias, džiovintas, konservuotas. Vėlgi, slyvų uogienių ir kompotų reikėtų vartoti kuo mažiau, nes juose, dažniausiai, labai gausu cukraus. Šviežiose avietėse gausu vitamino C – 100 g jų slepiasi net 44 proc. rekomenduojamos paros normos. Šis kiekis sumažėja beveik perpus šaldytose avietėse, be to jos praranda ir estetinį vaizdą. Beveik visus vaisius, uogas geriau vartoti šviežius, nes juose slepiasi gausesnis kiekis vitaminų, nei apdorotose“, – sako J. Dobrovolskienė.
Morkos – geresniam regėjimui, o burokėliai – geresniam virškinimui
Burokėliuose galima rasti įvairių mineralų, tokių kaip geležis, kalcis, magnis, bei vitaminų A, C, K, B komplekso. „Burokėliai augančio organizmo mityboje turėtų atsirasti ne tik dėl vitaminų bei mineralų gausos, bet ir dėl to, jog jų vartojimas padeda apsaugoti kepenis, aktyvina smegenų veiklą, gerina virškinimą. Nuo seno jau žinoma, kad morkas reikia valgyti dėl to, jog regėjimas taps stipresnis, tačiau jos turi ir kitų naudingų savybių. Jose gausu vitamino A provitamino beta-karotino, kuris užtikrina sveiką vaiko augimą, taip pat jis padeda stiprinti imunitetą“, – teigia gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė.
Kampanija „Penki per dieną“
Kampanija „Penki per dieną“ Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 300 g vaisių ir ne mažiau 400 g daržovių. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.