Košė – organizmui stiprinti
Dabar prekybos centruose itin didelis maisto pasirinkimas, tačiau pamirštame pačius paprasčiausius, bet vertingus produktus. Vienas jų – įvairios kruopos. Organizmui pailsinti ir pastiprinti labai tiktų valgyti daugiau košių.
Varomoji organizmo jėga
Mažuose grūdeliuose slypi gausybė angliavandenių, o jie suteikia energijos. Nors daug kalbama apie angliavandenių, gaunamų su maistu, perteklių, tačiau nereikėtų užmiršti, kad jie yra dviejų tipų: menkaverčiai (greitieji), patenkantys su cukrumi ir baltaisiais miltais, ir lėtai pasisavinami, kurių yra rupiose grūdinėse kultūrose. Valgant tokius produktus energijos gaunama ilgam. Pavyzdžiui, dubenėlis košės (apie 170 kcal) ja aprūpins daugiau nei 4 valandoms, be to, didelis ląstelienos kiekis aktyvins virškinimą, ypač, jei rinksitės mažiau apdorotas kruopas.
Keleriopa nauda
Avižų, grikių, ryžių, miežių, perlinės ir manų kruopos yra panašios savo sudėtimi: turi iki 13 g baltymų (mažiausiai ryžiai – 6,90 g ir perlinės kruopos – 8,31 g, daugiausiai grikiai – apie 12,3 g). Didžiausiu angliavandenių kiekiu pasižymi ryžiai – 76,50 g, o mažiausiu – avižinės kruopos – 50,40 g. Visų kruopų energinė vertė beveik vienoda – nuo 320 iki 330 kcal.
Kruopų košės turi mažiausiai 15 organizmui būtinų medžiagų: vitaminų (B1, B2, C, D, E, PP), mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies ir kt.), aminorūgščių, angliavandenių, augalinių riebalų. Šis natūralus maistas ne tik aprūpina organizmą naudingomis medžiagomis, bet ir mažina cholesterolio kiekį, gerina žarnyno veiklą, valo organizmą.
Košės aprūpina organizmą naudingomis medžiagomis, mažina cholesterolio kiekį, gerina žarnyno veiklą, valo organizmą.
Mažiausiai šiuo atžvilgiu naudingi manai, baltieji ryžiai, kuskusas, kukurūzų kruopos. Šios kruopos neturi kietojo grūdinio sluoksnio, kuriame ir kaupiasi daugiausiai naudingųjų medžiagų, ląstelienos.
Kokios kruopos naudingiausios?
Perlinės kruopos padeda gamintis kolagenui, turi seleno, saugančio nuo vėžio ir atitolinančio senatvę. Organizmui išvalyti geriausiai tiktų rudieji, arba laukiniai, ryžiai. Grikiai turi daug vitaminų, daugiausia B grupės, kurie palaiko gerą nervų sistemos būklę, taip pat padeda išlaikyti gražią odą, plaukus, tvirtus nagus. Avižinės kruopos aktyvina smegenų veiklą. Kvietinių ir miežinių nauda nėra labai didelė, nes jos verdamos iš smulkiai skaldytų kviečių ar miežių grūdų.
Venkite! Greitai paruošiamų košių. Gaminant dribsnius, kruopos yra apdorojamos karštais garais, todėl praranda mikroelementų, daugumą vitaminų, todėl jose lieka vien tik greitai pasisavinami angliavandeniai.
- Norėdami skaniai išvirti košę, virkite ją minkštame vandenyje, kuris kruopas minkštins iš išorės (tinka ir virintas). Tačiau galite virti pieno ir vandens mišinyje arba virdami tik vandenyje įdėti riebalų: aliejaus, sviesto ar grietinėlės.
- Daugumą košių galima brinkinti iš vakaro. Taip išsaugosite jų vertingąsias medžiagos.
- Nereikia virti iki pat galo – užteks kelių ar keliolikos minučių. Tada tereiks palaukti, kol išbrinks.
- Košė turi būti kuo rupesnė ir nepagardinta cukrumi. Jeigu ji saldi, organizmas iškart sunkiau ją pasisavina.
- Valgykite su kuo įvairesniais ingredientais: įvairiais aliejais, pesto padažu, džiovintais pomidorais. Taip pat tinka daržovės ir vaisiai: smulkintos paprikos, avokadai, bananai, braškės, mėlynės. Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti naujų skonių.
Ar žinojote, kad...
- Tradiciškai škotų košė turėtų būti patiekta mediniame dubenėlyje ir maišoma mediniu šaukštu.
- Britanijos kalinius dažniausiai maitindavo košėmis. Taip atsirado posakis „to do porridge“ (kabinti košę), kuris reiškia „atlikti bausmę“.
- Vis daugiau šiuolaikinių aukštos klasės restoranų košes įtraukia į pagrindinį meniu, kaip paklausų ir vertingą patiekalą.