Kulinarės Galinos Bovševič receptas – grilyje keptas desertas
Grilio patiekalais pavaišinti draugus, kolegas ar šeimos narius tikrai nesudėtinga, bet nustebinti – iššūkis rimtesnis. Ieškantiems originalių idėjų, siūlome naujovę – svečius nudžiuginkite saldžiu barbekiu kepiniu.
Grilio mėgėjai ir profesionalai žino – tradiciniame sezono atidarymo renginyje visuomet galima pasikonsultuoti su kepėjais profesionalais, stebėti, o gal net patiems eksperimentuoti gaminant.
Ko gero, viena originaliausių naujovių vykusioje grilio sezono atidarymo šventėje buvo grilyje keptas desertas. Jo gaminimui panaudoti ne tik įprasti desertui produktai, bet ir juodųjų vyšnių skonio medžio popierius, kuris desertui suteikė išskirtinį aromatą. Tad tokį gardumyną drąsiai galima pavadinti šio sezono naujove.
Netradicinio recepto atradėja – Lietuvos barbekiu kepimo asociacijos (LBKA) narė Galina Bovševič atskleidė ne tik, kaip kilo tokia idėja, bet ir pasidalino originaliu receptu, kurį galite išmėginti ir jūs.
TAIP PAT SKAITYKITE: Desertai grilyje: 5 kulinarės receptai smaguriams
– Ar ilgai eksperimentavote, kol gavote grilio deserto receptą?
– Tikrai ne – pavyko viskas lengvai ir iš pirmo karto. Pamėginau namuose ir net neabejojau, kad grilio sezono atidarymo metu taip bus galima nudžiuginti šventės dalyvius. Visuomet stengiuosi gaminti originaliai, tad ir ši idėja gimė spontaniškai. Pagalvojau, jei jau grilyje kepame mėsą, žuvį, kodėl negalime iškepti ir kažko saldaus?
– Kaip reagavo žmonės į tokį netradicinį grilio patiekalą?
– Visiems buvo labai įdomi ši naujovė. Rodžiau gyvai, kaip viskas kepama, sukama. Kadangi tai buvo itin populiarus gaminys, planuojame tokį pat pristatyti ir rugsėjo mėnesį Vokietijoje, Brėmeno mieste, vyksiančiame Europos barbekiu čempionate.
– Ar sunku tokį pagaminti grilio mėgėjams, ne profesionalams?
– Priešingai – labai paprasta. Viskas priklauso tik nuo kepėjo fantazijos. Aš gaminau vienaip, tačiau jūs visada galite patobulinti receptą ir pakeisti, pavyzdžiui, įdarą. Šį desertą galite pagaminti net ir be grilio. Tačiau mielai pasidalinu ir savo receptu.
Grilyje keptas desertas
Reikės:
- 1 pak. „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio keksui (tinka ir miltinis mišinys šokoladiniams keksiukams),
- 210 ml vandens,
- 145 ml aliejaus.
Įdarui:
Braškės ir persikai (galima rinktis ir kitus priedus – zefyrus, gerai atšaldytus ledus, kremą).
Kepimui:
- Medžio popierius (barbekiu kepimo drožlė, juodųjų vyšnių skonio),
- Lininio siūlo perrišimui.
Gaminimas:
- Į miltinį mišinį supilame vandenį ir aliejų. Viską išmaišome iki vienalytės masės ir supilame į aliejumi išteptą stačiakampę formą, kad iškepus gautųsi lakštas biskvito. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50–60 minučių.
- Iškepus supjaustome pasirinktinai – kvadratais, apvaliomis formomis – kaip tik fantazija leidžia. Paruošiame medžio popierių – pamirkome jį vandenyje.
- Biskvito pagrindą išdėliojame ant medžio popieriaus kraštų, o į vidurį sudedame pageidaujamus vaisius. Viską surišame į tūtelę ir perrišame lininiu siūlu. Dedame į grilį ir, po 5 minučių kepimo, turime originalų, puikaus skonio desertą.
G. Bovševič pataria: desertą galima kepti ir gerai įkaitintoje (200 laipsnių) orkaitėje, kol gražiai apskrunda. Medžio popierių galima pakeisti ir folija arba kepimo popieriumi, tačiau medžio popierius su juodosiomis vyšniomis suteikia išskirtinį aromatą ir skonį.
TAIP PAT SKAITYKITE: Receptų rinkinys iškylai: nuo greitai užraugtų agurkėlių iki šašlykų