Kulinarijos laidos viešnia tapusi Nomeda Marčėnaitė pasidalijo pusryčių receptais
Charizmatiškoji dailinkinkė-keramikė Nomeda Marčėnaitė iš minios išsiskiria ne tik savo ekstravagantiška išvaizda ir iš akių niekada nedingstančia šypsena, tačiau dažnai ir savo požiūriu į paprastus kasdieniškus dalykus.
Paklausta, kaip apsirengus jai labiausiai patinka miegoti, žinoma moteris nedvejodama atsako: „Stengiuosi miegoti pasipuošusi!“ Vis dėlto jai, kaip ir daugumai mūsų, sunku įsivaizduoti rytus be kvapnios kavos.
„Nors galiu be žadintuvo pabusti ir penktą ryto, kartais vis dėlto mėgstu ir ilgiau pamiegoti. Man patinka pusryčiai ir rytinė kava, bet lygiai taip pat mėgstu ir temstančius vakarus – neturiu mėgstamiausio paros meto. Man visi patinka. Kaip ir gyvenimo etapai – visi įdomūs ir visi labai svarbūs,“ – filosofiškai apie rytą šeštadienį TV3 laidoje „Gardu Gardu“ kalbėjo N.Marčėnaitė.
Menininkės svajonių pusryčių vieta – kaimo terasa su vaizdu į sodą. Tiesa, ji priduria, kad ši svajonė jau išsipildė, o ir šiaip ji nelinkusi svajoti, mat viskas, kas vyksta Nomedos gyvenime – tarsi nuolat besipildančios svajonės.
Apie bene patį kasdieniškiausią dalyką – pusryčius – Nomeda papasakojo „Gardu Gardu“ žiūrovams. Ją kalbino laidos vedėjas – garsus virtuvės šefas, restorano ir braserijos „Dublis“ įkūrėjas Deivydas Praspaliauskas.
Nomedos receptai:
KEPTI VARŠKĖČIAI (3 porcijos)
20 g sviesto
250 g varškės
50 g kiaušinių
10 g cukraus
1 g druskos
1 g kepimo miltelių
40 g greito paruošimo sorų košės
Pagardų pagal skonį
Į aukštą indą dėkite varškę, berkite cukrų, kepimo miltelius ir druską. Supilkite išlydytą sviestą, kiaušinių masę ir suberkite smulkintas sorų kruopas. Viską gerai išmaišykite maišytuve. Ant gautos masės pabarstykite dar truputį sorų kruopų ir išminkykite tešlą taip, kad ji beveik nekibtų prie rankų. Iš tešlos suformuokite vyniotinį. Tuomet jį supjaustykite – tai jūsų būsimieji varškėčiai. Rankomis juos suformuokite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje. Iškepusius varškėčius gardiname uogų džemu ir šviežiomis avietėmis bei gervuogėmis.
ŠOKOLADINIS DESERTAS „MARSELIS“
200 g juodojo šokolado
200 g sviesto
200 g kiaušinio trynių
200 g cukraus
170 g kiaušinio baltymų
Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Atskiruose induose išplakite kiaušinio trynius su cukrumi ir baltymus. Išplaktus trynius atsargiai įmaišykite į ištirpintą šokoladą, o vėliau į masę pilkite ir baltymus. Viską lėtai permaišykite iki vientisos masės, kurią padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną dalį 20–25 min. kepkite 170°C temperatūroje, o likusią dalį pilkite ant iškepusio ir atvėsusio pyragaičio. Tuomet jį palaikykite šaldiklyje, kol sustings.
KOKTEILIS LIEKNĖJIMUI
60 ml kriaušių tyrės
20 ml citrinų tyrės
60 ml ananasų tyrės
Žiupsnelio gvazdikėlių
Gazuoto vandens
Į indą supilkite kriaušių, citrinų ir ananasų tyrę, suberkite gvazdikėlius ir viską užpilkite gazuotu vandeniu. Jo pilkite pagal poreikį – kuo daugiau vandens pilsite, tuo švelnesnis liks skonis. Viską gerai išmaišykite ir supilstykite į taures. Skanaus!