Kulinarijos pamokėlė: kepame nesaldų trapios tešlos pyragą

Daržovių pyragas / Fotolia nuotr.
Daržovių pyragas / Fotolia nuotr.
2012-06-27 22:41
AA

Tikimės, kad išmokusi šią pamokėlę džiaugsitės kaskart, kai norėsite draugus ar namiškius pavaišinti ypatingu patiekalu, o produktų, iš kurių galėtumėte sukurti kažką netikėto, turėsite ne kažin kiek. Nesaldūs pyragai arba pyragėliai šauniai atrodo ir yra skanūs, o svarbiausia, jiems paruošti nereikia daug laiko ir ingredientų.

Svarbiausia nesaldaus pyrago dalis –  trapios tešlos paplotis. Na o ruošdama įdarą improvizuokite, kaip tik norite.

Paplotį paruošti visai paprasta

Reikės: 250 g miltų, 140 g sviesto, 2 kiaušinių ir žiupsnelis druskos.

1. Miltus suberkite ant lentos, ant viršaus burokine tarka užtarkuokite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos ir ilgu peiliu kapokite. Kai nebeliks sausų miltų, įmuškite kiaušinius ir rankomis suminkykite tešlą. Jei reikia, galite įpilti šaukštą vandens. Gatavą tešlą suspauskite į gniužulą, įvyniokite į plėvelę ir mažiausiai 1 val. palaikykite šaldytuve.

2. Atšalusią tešlą dėkite ant miltuoto paviršiaus, iškočiokite apvalų lakštą (pagal turimos formos dydį) ir įtiesti į apvalią formą nuimamais kraštais. Suformuokite iš tešlos tarsi dubenėlį, kad neišvarvėtų įdaras.

3. Ant tešlos viršaus uždėkite kepimo popieriaus lakštą, priberkite džiovintų žirnių ar pupelių ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite apie 15 min. Paskui popierių nuimkite ir kepkite dar 5 min. Na, štai paplotis ir paruoštas, tereikia jį užpildyti norimu įdaru.

Kulinaro patarimai

  • ⇔ Jei netingėsite išsijoti miltus – ne tik pašalinsite visas priemaišas, bet ir į miltus pateks oro -  tad kepinys bus puresnis.
  • ⇔ Iš nurodytos tešlos galima kepti ir mažus krepšelius. Tokie ypač tinka vaišinti svečius.
  • ⇔ Kepant nesaldžius pyragus įdomu eksperimentuoti su įvairių rūšių miltais. Maždaug ketvirtadalį recepte nurodyto kvietinių miltų kiekio galima pakeisti tai kukurūzų, tai grikių, tai žirnių, tai spelta...
  • ⇔ Žirnius ar pupeles, kurie prispaudžia tešlą, galima naudoti daugybę kartų..
  • ⇔ Nesaldžius pyragus galima kepti iškart su įdaru arba įdarą sudėti ant apkepusio papločio. Pirmuoju atveju pyragas iškepa per 30-45 min. (nelygu receptas), antruoju – per 15 – 20 min. (paplotis), o paskui dar reikia kepti su įdaru (trukmė priklauso nuo pasirinkto įdaro).
  • ⇔ Nesaldus paplotis puikiai dera ir su saldžiu įdaru. Tešlos krepšelį galima įdaryti varškės, baltymų, sūrio mase, dėti žalių ar konservuotų vaisių, aplaistyti pradedančiais stingti drebučiais.
  • ⇔ Nesaldūs pyragai gali būti ir su mėsa, ir su žuvimi, ir su daržovėmis. Pastarųjų įdarui tinka bet kokios daržovės (kad ir šaldytos), sumaišytos su kiaušinių ir grietinėlės plakiniu, sūriu, grietine.

Pora idėjų įdarui

Su džiovintais pomidorais ir kumpiu

100 g saulėje džiovintų pomidorų, 150 g kumpio (karštai rūkyto, kepto ar virto), sauja jaunų špinatų lapelių,4 kiaušiniai, 200 ml grietinėlės, 4 šaukštai tarkuoto fermentinio sūrio, po žiupsnelį druskos, maltų juodųjų pipirų.

1. Ant apkepusio papločio išdėliokite plačiomis juostelėmis supjaustytą kumpį, iš aliejaus ištrauktus ir nuvarvintus džiovintus pomidorus, kruopščiai nuplautus ir nuvarvintus špinatų lapus.

2. Kiaušinius išplakite su grietinėle (nebūtinai labai riebia), pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite fermentinį sūrį. Kiaušinių plakinį supilkite ant kumpio ir pomidorų ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite maždaug pusvalandį (kol kiaušiniai visiškai sukrekės). Pyragą atsargiai perkelkite į lėkštę ir iš karto patiekite, nes karštas jis skaniausias.

Su pomidorais ir mocarela

300 g gerai prinokusių šviežių pomidorų, 200 g  mocarelos sūrio, 2 skiltelės česnako, 2 šaukštai pesto padažo, žiupsnelis druskos. 

1. Pomidorus supjaustykite mažais gabalėliais, pasūdykite, suberkite smulkintą česnaką, sukrėskite pesto padažą. Viską gerai išmaišykite ir sukrėskite ant iškepto trapios tešlos papločio.

2. Ant viršaus sudėkite riekelėmis pjaustytą mocarelą. Kepkite 200°C karštumo orkaitėje apie 20-30 min. Valgykite karštą.