Kulinarijos pamokėlė: ruošiame gardų medaus marinatą

Medus / Fotolia nuotr.
Medus / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Žurnalas „JI“
A
A

Medumi pasaldinti marinatai tinka mėsai, daržovėms, žuviai ir jūrų gėrybėms marinuoti. Meduje marinuotus produktus geriausia kepti ant grotelių, bet galima ir orkaitėje arba kiniškoje keptuvėje. Tiesa, meduje marinuotų kepsnių nepatartina kepti virš labai karštų anglių, nes medus ims svilti. Nepamirškite, kad kiaulieną reikėtų marinuoti mažiausiai 8 val., paukštieną – 2–3 val., žuvį, jūrų gėrybes ir daržoves trumpiau – iki 30 minučių.

Su pomidorų tyre

3 šaukštai medaus, stiklinė pomidorų tyrės, 3 skiltelės česnako, 2 šaukštai „Vorčesterio“ padažo, šaukštelis vyno acto, žiupsnelis aitriosios paprikos, druskos ir pipirų. Tinka kiaulienai, ypač šonkauliukams, ir paukštienai marinuoti. Galima patiekti kaip padažą prie keptos mėsos.

Su garstyčiomis

125 ml medaus, 50 ml aštrių garstyčių, 2 skiltelės česnako, 20 ml sojų padažo, 30 ml obuolių acto. Tinka kiaulienai, paukštienai ir daržovėms marinuoti.

Su imbierais

3 šaukštai medaus, 3 šaukštai sojų padažo, 1–2 šaukštai smulkiai tarkuotos imbiero šaknies, 3 skiltelės česnako, vienos citrinos sultys, pusė šaukštelio aitriosios paprikos. Tinka paukštienai marinuoti.

Su aliejumi

2 šaukštai medaus, 2 šaukštai citrinų sulčių, 100 ml alyvuogių aliejaus, 2 skiltelės česnako, 2 susmulkinti laurų lapeliai, žiupsnelis druskos ir pipirų. Tinka kiaulienai marinuoti.

Su baltuoju vynu

300 ml sauso baltojo vyno, 4 šaukštai medaus, 50 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių, ryšulėlis smulkiai kapotų šviežių mėtų. Tinka kiaulienai, avienai ir vištienai marinuoti.

Su ananasais

2 šaukštai medaus, stiklinė kubeliais pjaustytų konservuotų ananasų, 2 šaukštai sojų padažo, 2 šaukštai acto arba citrinų sulčių. Tinka paukštienai ir kiaulienai.