Kulinarinė pamokėlė: kaip paruošti skanų garnyrą
Retas kuris mėsą ar žuvį valgo be bulvių, ryžių, daržovių - garnyras yra neatskiriama kiekvieno patiekalo dalis.
Gardūs garnyrai sustiprina patiekalo skonį. Taigi kad jį pasirinktumėte taikliai, verta žinoti tris pagrindines derinimo prie patiekalo taisykles.
Pirmoji. Garnyro ir patiekalo temperatūra turi būti vienoda, t. y. prie karšto valgio tiekiamas karštas garnyras, prie šalto (pavyzdžiui, marinuotos žuvies, kepto pjaustyto liežuvio ir pan.) – šaltas. Kodėl tai taip svarbu? Jeigu garnyro ir patiekalo temperatūros bus skirtingos, šaltas garnyras patiekalą gali atvėsinti, be to slopins jo skonį.
Antroji. Turi derėti patiekalo sunkumas ir lengvumas. Tai reiškia, kad prie lengvai virškinamos žuvies galite patiekti ir orkaitėje keptų bulvių, o štai prie sotaus mėsos kepsnio geriau tiktų troškintos ar keptos daržovės.
Trečioji. Nebijokite eksperimentuoti. Bet tik tada, kai išmoksite pirmąsias dvi taisykles. Vietoj pabodusių bulvių ir ryžių garnyrui rinkitės įvairius kruopų ir makaronų apkepus, džiovintus ir medumi gardintus troškintus arba konservuotus vaisius: slyvas, persikus, obuolius. Prie paukštienos patiekalų puikiai dera razinos ar džiovintos spanguolės.
Siūlome išmėginti keletą neįprastų, bet išties gardžių garnyrų. Paįvairinkite savo valgiaraštį, atraskite naujų skonių!
Produktai: 1 gerai prinokęs avokadas, didelis burokėlis, pusės citrinos sultys, šaukštas aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, Provanso žolelių mišinio, saujelė paskrudintų kedrinių pinijų.
Kaip gaminti:
1. Burokėlį išvirkite, nulupkite, supjaustykite griežinėliais, pagardinkite žolelių mišiniu ir aliejumi ir iškepkite orkaitėje.
2. Avokadą nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
3. Į lėkštę šalia žuvies ar paukštienos sluoksniuokite avokadą ir burokėlio griežinėlius. Garnyrą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, užberkite saujelę kedrinių pinijų (tiks ir smulkinti graikiniai riešutai, skrudintos moliūgų ar saulėgrąžų sėklos).
Produktai: kilogramas morkų, stiklinė graikinių riešutų, kelios šakelės šviežių rozmarinų, šaukštas aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų.
Kaip gaminti:
1. Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite, išdėliokite karščiui atspariame inde, apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, riešutais ir rozmarinų šakelėmis.
2. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol morkos suminkštės, bet neištiš.
Produktai: 4 bulvės, 4 skiltelės česnako, saujelė džiūvėsėlių, pagal skonį druskos, pipirų, aitriosios paprikos miltelių, šviežių rozmarinų, 2 šaukštai aliejaus.
Kaip gaminti:
1. Bulves gerai nušveiskite, supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į karščiui atsparią kepimo formą, apšlakstykite aliejumi.
2. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su džiūvėsėliais, rozmarinų šakelėmis, druska, pipirais, aitriąja paprika ir užbarstykite ant bulvių.
3. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.
Verta žinoti
» Jeigu prie mėsos patiekalo pasirinkote bulvių ar ryžių garnyrą, jokiu būdu kartu nevalgykite duonos – šie produktai nedera.
» Troškinsite daržoves garuose? Tai darykite labai trumpai – antraip jos praras spalvą, formą ir išvaizdą.
» Krevetės kaip garnyras prie žuvies patiekalų patiekiamos nelukštentos.
» Ruošdama daržoves negailėkite prieskonių – gardinkite jas džiovintais bazilikais, mairūnais, pipirais. Jeigu mėgstate valgyti aštriau, rinkitės aitriąsias paprikas.
» Ryžiai bus pikantiškesni, jei juos paskaninsite imbieru, ciberžole, šafranu. Bulvių košei nepakartojamo skonio suteiks garstyčios, krienai.
» Keptos bulvės bus skanesnės, jeigu prieš kepdama jas keletą minučių palaikysite karštame vandenyje, apdžiovinsite, o paskui dėsite į įkaitintą keptuvę. Bulves kepkite su lupenomis – tokiu būdu jos išsaugo daugiausia naudingųjų medžiagų, kurios slypi būtent po odele. Kad keptos bulvės būtų traškios, jas sūdykite baigdama kepti.
» Špinatai – itin „universali“ daržovė, deranti prie daugelio patiekalų. Smulkintus špinatus trumpai patroškinkite keptuvėje svieste arba aliejuje ir pagardinkite riešutais.
» Daržovėms kepti naudokite gilią keptuvę ir kepkite jas labai trumpai ant stiprios ugnies. Tokiu būdu apdorotose daržovėse išlieka daugiau vitaminų ir naudingųjų maisto medžiagų, išsaugomas natūralus jų skonis.
» Nekaloringas ir labai gardus garnyras – skiltelėmis pjaustyta ir orkaitėje kepta cukinija su svieste troškintu česnaku ir prieskoniais – puikiai dera su mėsos ir žuvies patiekalais, bet galima valgyti ir kaip atskirą patiekalą.