Kuo nėščiosioms gresia gausus bulvių vartojimas
Kasdienis bulvių vartojimas gali padidinti moters riziką susirgti gestaciniu (nėščiųjų) diabetu, teigia JAV mokslininkai.
Anot jų, cukraus kiekio pakilimą kraujyje gali sukelti bulvėse esantis krakmolas. Išvados buvo padarytos ištyrus 21 tūkst. nėščiųjų. Mokslininkai įsitikinę, kad keletą kartų per savaitę bulves pakeitus į kitas daržoves, rizika susirgti nėščiųjų diabetu žymiai sumažėtų, skelbia bbc.com.
Krakmolingi angliavandeniai
Maistas, kuriame yra gausu angliavandenių, daro įtaką cukraus kiekiui kraujyje. Kai kurie produktai, turintys aukštą glikemijos indeksą (GI), gali sukelti staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje. Produktai, turintys žemą GI, daro mažesnę įtaką cukraus kiekiui kraujyje.
Nėštumo metu atsiranda papildomi iššūkiai moters organizmui, todėl kai kurioms moterims tuo metu gali pasireikšti diabeto požymiai. Dažniausiai jie praeina po gimdymo, tačiau gali sukelti ilgalaikių sveikatos problemų ne tik mamai, bet ir kūdikiui.
Taip pat skaitykite: Sveikos gyvensenos mokytojas S. Urbonas: „Nuo cukraus ir prasideda visos mūsų priklausomybės“ (I dalis)
JAV mokslininkai tyrinėjo, dėl kokių priežasčių moterys gali būti linkusios susirgti nėščiųjų diabetu. Tyrimuose dalyvavo moterys, kurios pastojo nuo 1991 iki 2001 metų. Nė viena jų iki nėštumo nesiskundė jokiomis lėtinėmis ligomis.
Moterys, kurios bulvių produktus valgydavo 5 kartus per savaitę, susidūrė su 50 procentų didesne rizika susirgti diabetu.
Šios moterys kas ketverius metus turėjo pateikti duomenis apie tai, kaip dažnai valgė bulvių patiekalus ir ar jų nėštumo metu buvo pastebėti diabeto požymiai.
Per dešimt tyrimo metų iš daugiau nei 21 tūkst. nėščių moterų 854-ioms užfiksuoti gestacinio diabeto požymiai.
Atliekant tyrimą buvo kreipiamas dėmesys į tokius rizikos faktorius, kaip amžius, diabeto atvejai šeimoje, bendra dieta, fizinis aktyvumas, nutukimas.
Nustatyta, kad diabeto rizika padidėjo 27 procentais toms moterims, kurios 2–4 kartus per savaitę suvartodavo po 100 g bulvių patiekalų – virtų, keptų bulvių, bulvių košių, gruzdintų bulvyčių ir pan.
Moterys, kurios bulvių produktus valgydavo 5 kartus per savaitę, susidūrė su 50 procentų didesne rizika susirgti diabetu.
Tyrėjų grupė nustatė, kad rizika susirgti diabetu sumažėtų 9–12 procentų, jeigu moterys nėštumo metu bent du kartus per savaitę bulvinius patiekalus pakeistų kitomis daržovėmis ar viso grūdo produktais.
Mokslinių tyrimų vadovė C. Zhang iš Nacionalinio sveikatos instituto Merilende (JAV) pabrėžė šių atradimų svarbą: „Gestacinis diabetas gali lemti preeklamsijos ir hipertenzijos atsiradimą nėštumo metu. Tai gali neigiamai paveikti vaisiaus sveikatą bei padidinti riziką mamai susirgti 2-ojo tipo diabetu.“
Jungtinės Karalystės mokslininkai nėra linkę sureikšminti JAV mokslininkų atradimų ir rekomendacijų mažiau vartoti bulvinių produktų nėštumo metu. Jie mano, kad rezultatus reikėtų patikrinti išsamesniais klinikiniais tyrimais, o nėščiosios gali žymiai sumažinti riziką susirgti gestaciniu diabetu, pasirinkdamos sveiką subalansuotą mitybą, reguliuodamos savo svorį bei praktikuodamos fizinį aktyvumą.
Taip pat skaitykite: Produktų glikemijos indeksas (GI): kaip galite sureguliuoti savo svorį?
Kai kurie mitybos specialistai iš Anglijos pabrėžia, kad krakmolingi maisto produktai, tokie kaip bulvės, duona, makaronai, ryžiai, turėtų sudaryti trečdalį suvartojamų produktų. Tinkamai virškinimo sistemos veiklai yra svarbu racioną papildyti skaidulinėmis medžiagomis, kurių gausu ne tik vaisiuose ir daržovėse, bet ir krakmolinguose maisto produktuose.
Kas yra gestacinis diabetas?
Tai būsena, kuomet nėščiosios kraujyje nustatomas padidėjęs cukraus kiekis.
Simptomai: troškulys, nuovargis, dažnas šlapinimasis.
Gestacinis diabetas kontroliuojamas subalansuota mityba ir mankšta, tačiau kai kurioms moterims gali prireikti medikamentinio gydymo.
Netinkamai gydomas gestacinis diabetas gali sukelti persileidimus arba priešlaikinį gimdymą.
Kaip galima sumažinti GI
- Keptas bulves ar bulvių košę pakeiskite saldžiomis arba virtomis šviežiomis bulvėmis.
- Baltą duoną pakeiskite nesijotų ruginių miltų arba rugine duona.
- Vietoj užšaldytų mikrobangų krosnelėje ruošiamų skrudintų bulvyčių vartokite makaronus.
- Valgykite grūdų košes, natūralius viso grūdo dribsnius.