Kuris obuolys kepimui, o kurį pjaustyti į pyragą?
Rudenį parduotuvių lentynos džiugina skirtingų rūšių vaisių ir daržovių įvairove, tačiau tuo pačiu užima daugiau laiko norint išsirinkti tinkamiausią produktą savo gaminiams. Obuolių pasirinkimas visuomet labai platus. Nebūtinai tas, kurį kramsnojate pertraukėlių metu tinka kepimui orkaitėje ar salotoms.
Pasaulyje yra virš septynių tūkstančių skirtingų obuolių rūšių, todėl prieš renkantis, atsakykite sau į klausimą, kaip ruošiatės jį valgyti. Žemiau pateikiamas populiariausių obuolių rūšių sąrašas su jų skoninėmis savybėmis bei geriausiais panaudojimo būdais.
Obuolių rūšys
„Red delicious“ yra viena populiariausių obuolių rūšių, tinkiamiausia valgyti tiesiai iš pintinės.
„Golden delicious“ – tai saldūs, sultingi ir lengvi obuoliai. Jie tinka tiek kasdieniam kramsnojimui, tiek kepiniams, nes išlaiko savo formą ir nepatamsėja.
„Gala“ – tai maloniai saldūs ir traškūs auksinės odelės spalvos obuoliai, skaniausi valgant šviežius. „McIntosh“ rudeniniai obuoliai puikiai tiks jūsų obuolių tyrei ar obuolienei.
„Cortland“ obuoliai pasižymi baltai raudonu minkštimu, maloniu aitriu skoniu ir stangrumu. Dėl šių savybių jie tinka salotų gamybai. Jį galite pakeisti ir „Rome beauty“ dideliais, raudonais obuoliais, kurie taip pat paįvairins jūsų salotas.
„Winesap“ arba kartais dar vadinami „Stayman Winesap“, tai tamsiai raudonas, minkštai kietas obuolys, dėl savo skoninių savybių charakteristikos tinkantis ir maisto ruošime ir žalio valgymui.
Ką tarkuoti į pyragą?
Renkantis obuolius pyrago kepimui atkreipkite dėmesį į obuolio tekstūrą. Jie turi būti pakankamai kieti, kad išlaikytų formą ir nevirstų koše kepimo metu. Nesirinkite labai saldžių obuolių, nes cukraus kiekio pyrage nepatartina pakeisti saldžiais obuoliais. Būtent cukrus padeda išsaugoti obuolių sultingumą ir kvapą. Dažniausiai rekomenduojama rinktis rūgštesnius obuolius. Labiausiai tinkančios obuolių rūšys kepiniams yra šios: „Jonagold“, „Gravenstein“, „Braeburn“, „Honeycrisp“, „Pink Lady“, „Cripps Pink“ bei „Granny Smith“.
5 per dieną
Kampanija „Penki per dieną“ primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš dvejus metus prasidėjusi ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.