Lengvi vasaros skanėstai
Vasara dovanoja skaniausių uogų. Kol dar galime – pasidžiaukime jomis. Pasigaminkime skanių, lengvų vasariškų desertų.
Uogų trupiniuotis
Jums reikės: po 100 g vyšnių, mėlynių, spanguolių, 2 kriaušių, 200 g cukraus, 0,5 šaukštelio cinamono, žiupsnelio kardamono.
Tešlai: 125 miltų, 80 g šalto sviesto, 60 g miltelinio cukraus, žiupsnelio druskos, 2 šaukštų avižinių dribsnių.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių.
- Uogas, kubeliais pjaustytas kriaušes sudėkite į puodą, berkite cukrų, cinamoną, kardamoną.
- Ant nedidelės kaitros kaitinkite 10–15 minučių.
- Paruoškite tešlos trupinius. Šaltą sviestą sutarkuokite, suberkite miltus, miltelinį cukrų, druską ir avižinius dribsnius.
- Gerai išminkykite rankomis ir pirštais formuokite trupinius.
- Uogas sudėkite į keramines formeles ir apibarstykite tešlos trupiniais.
- Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 minutes.
Lietiniai su mėlynėmis
Jums reikės: 2 kiaušinių, 100 g miltų, 300 ml pieno, žiupsnelio druskos, aliejaus kepti.
Įdarui: 200 g maskarponės, 200 g plakamosios grietinėlės, stiklinės mėlynių, cukraus ir vanilinio cukraus pagal skonį.
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite pieną, suberkite miltus ir žiupsnelį druskos.
- Išmaišykite ir palikite pastovėti 30 minučių – kad neliktų burbuliukų.
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį aliejaus ir iškepkite lietinius.
- Grietinėlę išplakite ir sumaišykite su maskarpone, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
- Suberkite tris ketvirtadalius uogų ir išmaišykite.
- Imkite lietinį, aptepkite sūrio mase ir susukite.
- Dėkite į lėkštę ir užberkite likusių uogų.
Šokoladinis aviečių pyragas
Jums reikės: 180 ml miltų, 480 g maskarponės, 1,5 stiklinės aviečių, 250 g juodojo šokolado, 320 ml cukraus, 120 ml tirpdyto sviesto, 5 didelių kiaušinių, 2 šaukštų kakavos, nubraukto šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio druskos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
- Karštame svieste ištirpinkite šokoladą.
- Išplakite 3 kiaušinius su 240 ml cukraus, supilkite sviestą su šokoladu, vanilės ektraktą, po truputį suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Pusę tešlos supilkite į kepimo formą.
- Išplakite maskarponę su likusiais 2 kiaušiniais ir cukrumi.
- Sukrėskite ant tešlos kepimo formoje, išlyginkite, užberkite aviečių sluoksnį.
- Ant viršaus krėskite likusią tešlą, išlyginkite ir šaukite į orkaitę.
Aviečių putėsiai
Jums reikės: 50 g cukraus, 300 g aviečių, 250 ml plakamosios grietinėlės, 16 g želatinos, 250 g natūralaus jogurto, 250 g tepamosios varškės, 2 šaukštai citrinų likerio, šaukšto miltelinio cukraus.
- Želatiną užpilkite vandeniu ir palikite išbrinkti.
- Avietes sutrinkite ir sumaišykite su milteliniu cukrumi.
- Varškę sumaišykite su jogurtu ir cukrumi.
- Puode lengvai pakaitinkite citrinų likerį ir sukrėskite želatiną. Maišykite, kol ištirps.
- Supilkite į varškės ir jogurto mišinį, išmaišykite ir 15 minučių dėkite į šaldytuvą.
- Grietinėlę išplakite iki putų ir sumaišykite su atvėsinta varškės ir jogurto mase.
- Suverskite uogų tyrę, išmaišykite.
- Aviečių putėsius supilkite į dubenį (arba mažus indelius porcijomis) ir 3 valandoms dėkite į šaldytuvą.
- Prieš tiekdami indą įdėkite minutei į karštą vandenį, išimkite ir apverskite ant lėkštės – desertas lengvai atlips nuo indo sienelių.
- Tiekite su plakta grietinėle ir uogomis.