Lieknėti padedančios ir apetitą mažinančios arbatos: 9 receptai
Kovojant su papildomais kilogramais svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir tai, ką geriame.
Siūlome 9 arbatų receptus, padėsiančius kovoti su per dideliu svoriu ir numalšinti alkį.
Imbiero arbata
Imbiero arbata – vienas geriausių gėrimų norinčioms sulieknėti. Imbiero šaknyje yra eterinių aliejų, kurie greitina medžiagų apykaitą ir padeda skaidyti riebalus. Be to, šis gėrimas slopina apetitą.
Receptas: Nulupkite nedidelę imbiero šaknį, supjaustykite plonais griežinėliais ir užpilkite karštu vandeniu. Įpilkite 1 arbat. š. citrinų sulčių bei įdėkite šiek tiek medaus. Leiskite gėrimui pastovėti 10–15 min.
Indiška „Masala chai“
Indai šią arbatą verda kaip sriubą su įvairiais prieskoniais ir pienu. Ši arbata bus puikus pagalbininkas kovojant su papildomais kilogramais. Pirma, arbata su pienu suteikia žvalumo, todėl ja drąsiai galima (o lieknėjantiems netgi būtina) pakeisti rytinę kavą.
Ne paslaptis, kad kofeinas stimuliuoja skrandžio rūgščių ir insulino išsiskyrimą. O insulinas stabdo riebalų skilimą organizme bei skatina alkio jausmą. Ypač jeigu kava yra geriama tuščiu skrandžiu. Antra, „Masala chai“ gerina virškinimą bei stiprina imunitetą.
Receptas: „Masala chai“ arbatos miltelius sumaišykite su pienu ir karštu vandeniu. Jeigu norite – galima pagardinti kardamonu. Ši arbata puikiai slopina alkį, todėl bet kada, kai tik išalksite, drąsiai išgerkite puodelį šios arbatos.
Japoniška arbata „Matcha“
„Matcha“ – į miltelius susmulkinta žalioji japoniška arbata, kurioje gausu maistinių medžiagų ir vitaminų. Ši arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir yra vienas galingiausių antioksidantų.
Receptas: arbatos miltelius užpilkite karštu vandeniu ir maišykite (plakite), kol suputos.
Žalioji arbata
Viena populiariausių arbatų lieknėjantiems, neretai vadinama jaunystės eliksyru. Šioje arbatoje yra katechinai (natūralūs arbatoje esantys antioksidantai), kurie padeda organizmui skaidyti riebalus. Be to, žalioji arbata padeda šalinti iš organizmo skysčių perteklių, stiprina imuninę sistemą bei mažina kraujo spaudimą.
Erškėčių vaisių arbata
Ši arbata – tikras atradimas ir pagalbininkas visiems lieknėjantiems: ji itin gerai slopina alkio jausmą. Be to, erškėčių vaisių arbatoje daug vitamino C, kuris stiprina imunitetą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Šią arbatą rekomenduojama gerti 30–40 min. prieš valgį.
Dilgėlių lapų arbata
Nuo seno žinoma apie dilgėlių gydomąsias savybes. Gydomųjų savybių turi ne tik dilgėlių lapai, bet ir šaknys bei sėklos. Ši arbata vartojama kaip tonizuojanti, medžiagų apykaitą gerinanti bei apetitą mažinanti priemonė.
Receptas: 1 arbat. š. smulkintų dilgėlių lapų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 60 min. ir nukoškite.
Gervuogių lapų arbata
Gervuogės – į avietes panašios, tik tamsiai mėlynos ar juodos uogos. Augalas pasižymi gausybe vaistinių savybių ir itin tinka diabetu sergantiems bei lieknėjantiems žmonėms.
Receptas: 1 arbat. š. gervuogių lapų užpilkite stikline verdančio vandens ir leiskite pastovėti 15–20 min. Jeigu siekiate numalšinti apetitą, arbatą rekomenduojama gerti tuščiu skrandžiu.
Obuolių arbata
Obuoliai – visiems gerai žinomas, bene kiekviename sode randamas vaisius. Obuoliuose daug pektino, kuris padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį bei sumažina insulto tikimybę. Tiesa, pats obuolio vaisius žadina apetitą, tačiau visai kitaip yra tuo atveju, jeigu gersite šiltą obuolių arbatą. Šiai arbatai geriausiai tiks rūgščių veislių obuoliai.
Receptas: vid. dydžio obuolį supjaustykite plonomis skiltelėmis, įdėkite į puodelį, įberkite šiek tiek juodos arbatos ir užpilkite verdančiu vandeniu. Arbatą rekomenduojama gerti 2–3 kartus per dieną 1 valandą prieš valgį.
Egiptietiška „Karkade“ arbata
„Karkade“ – tautinis Egipto gėrimas, turintis neįprastą aromatą ir malonią rūgštelę. Arbata turi unikalią savybę – lėtina cukraus įsisavinimą ir, tuo pačiu, padeda mažinti svorį. Be to, „Karkade“ gerina virškinimą bei padeda išvalyti organizmą.
Receptas: džiovintus arbatos žiedus sudėkite į šaltą vandenį ir virkite kol užvirs. Kai užvirs, pavirkite dar 3–5 min. Arbata būna labai rūgšti, todėl galite ją saikingai pagardinti cukrumi (galima gerti ir be cukraus).