Lietuvės idėja – užkandis-kamuoliukas – pateko į geriausių pasaulio idėjų 50-tuką

Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytoja Barbora Adamonytė-Keidūnė. / Laurynos Narkevičiūtės nuotr.
Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytoja Barbora Adamonytė-Keidūnė. / Laurynos Narkevičiūtės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Prieš porą savaičių paaiškėjo, kad tarptautiniame idėjų inovatyviems namams konkurse „Electrolux Ideas Lab“ lietuvės produkto dizainerės Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos dėstytojos Barboros Adamonytės-Keidūnės idėja pateko į pasaulio geriausiųjų 50-tuką.

Apie savo idėją plačiau pasakoja Lietuvai konkurse atstovaujanti kūrėja Barbora Adamonytė-Keidūnė.

„Electrolux Ideas Lab“ konkursui pateikiau prieš metus savo sukurtą projektą „Beatdrops“. Tai XXI amžiaus užkandis, valgomas be jokių papildomų įrankių. Jo sudedamosios dalys – aukštos kokybės ingredientai ir vietiniai produktai, tokie kaip trintos daržovės ir vaisiai.

Gabaliuko kevalui sukurti naudojama „Agar Agar“ medžiaga yra kramtoma ilgiau, todėl valgant išsiskiria daugiau seilių, vaisiai ir daržovės yra efektyviau suvirškinami bei geriau įsisavinami. Visa tai aktyvina pojūčius ir keičia valgymo tempą", – tikina kūrėja.

Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis.
Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis. / Asmeninio archyvo nuotr.

Kuo toks užkandis būtų naudingas?

Sukūriau „Beatdrops“ kamuoliukus, kuriuose telpa pora daržovių ar pora vaisių, o kevalą galima suvalgyti arba išmesti kaip banano žievę, jis suyra natūraliai.

– Visų pirma, „Beatdrops“ užduotis – pakeisti greitus užkandžius bei dar greitesnį jų vartojimą. Tai sveikas būdas gauti reikalingą dienos medžiagų ir vitaminų kiekį.

Viename vaisių ir daržovių kamuoliuke yra maišoma pora augalinės kilmės medžiagų bei vitaminų. Šis gaminys tinka veganams, yra be cukraus, laktozės ir gliutenų. Manau, kad didžiausio susidomėjimo jis sulauktų iš žmonių, kuriems rūpi jų savijauta ir gera gyvenimo kokybė.

Kaip jums gimė ši idėja?

– Tai buvo prieš metus kurtas projektas, studijuojant dizaino magistrą Vilniaus dailės akademijoje. Užduotis buvo sukurti startuolio projektą bendradarbiaujant su vadybos magistro studentais. Pasirinkau maitinimosi ir dizaino temą ne vien dėl to, jog ji man artima, bet ir dėl to, jog tikiu, kad žmonių mitybą iš tiesų galima pakeisti, sukurti sveikų būdų ir naujų sistemų, nekenkiančių nei žmogaus organizmui, nei mus supančiai aplinkai.

Išties man pačiai yra iššūkis užėjus į parduotuvę rasti sveikų užkandžių, o buroko ir morkos nepirksi valgymui iškart, nebus sąlygų jų greitai apdoroti. Tam sukūriau „Beatdrops“ kamuoliukus, kuriuose telpa pora daržovių ar pora vaisių, o kevalą galima suvalgyti arba išmesti kaip banano žievę, jis suyra natūraliai.

Visas TOP 50 idėjų pamatyti, jas įvertinti bei balsuoti už labiausiai patikusią galite čia: www.electroluxideaslab.com. Lietuvės darbas ČIA.

Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis.
Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis. / Asmeninio archyvo nuotr.
Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis.
Barboros Adamonytės-Keidūnės projektas „Beatdrops“ - XXI a. užkandis. / Asmeninio archyvo nuotr.

Apie konkursą. „Electrolux Ideas Lab“ konkurse kiekvienas besirūpinančiam savo ir aplinkinių gerove, buvo kviečiamas pasidalinti kūrybiškomis idėjomis, kurios įkvėptų ir paskatintų žmones visame pasaulyje mėgautis sveikesniu ir tvaresniu maisto gaminimu namuose. Savo idėją dalyviai turėjo pristatyti 30 sekundžių vaizdo įraše. Pagrindinis vertinimo kriterijus – kūrybiškumas, kuris įtikintų komisijos narius, kad ši idėja – geniali ir verta pasaulinio pripažinimo.

Iš viso per du mėnesius organizatoriai sulaukė 530 idėjų iš 73 šalių. Iš jų komisija išrinko 50 unikaliausių idėjų 27 šalyse.

Lapkričio 17 d. bus paskelbtos dešimt geriausių dalyvių idėjų, o lapkričio 28 d. paaiškės konkurso laimėtojas. Nugalėtojui atiteks 10 tūkst. Eur piniginis prizas grynais ir unikali galimybė savo idėją pastūmėti į tolesnį įgyvendinimo etapą.