Lietuvoje – Arūno Matelio prodiusuoto filmo „Omarų sriuba“ premjera
Lapkričio 13 d. penktadienį, Europos šalių kino forumas „Scanorama“ Lietuvos žiūrovams pristatys bendros ispanų ir lietuvių gamybos dokumentinio filmo „Omarų sriuba“ premjerą.
Šis filmas – tai režisierių Pepe Andreu ir Rafa Molés kūrinys, kurio scenarijaus bendraautorius ir koprodiuseris yra dokumentinio kino meistras, nacionalinės premijos laureatas Arūnas Matelis („Studio Nominum“).
„Omarų sriubą“ žiūrovai galės išvysti virtualioje „Scanoramos“ kino platformoje kinas.scanorama.lt, filmas bus prieinamas tik vieną parą nuo lapkričio 13 d. 19 val. iki lapkričio 14 d. 19 val.
Premjeros rytą filmo kūrybinė komanda pasitiko siųsdama linkėjimus Lietuvos žiūrovams – pusryčiams patiekdama šiltą omarų sriubą, o vakarienei kviesdama į premjerą.
„Omarų sriubos“ pasaulinė premjera įvyko šių metų San Sebastiano kino festivalyje.
„Omarų sriuba“ pasakoja apie Islandijos Grindaviko mieste veikiančią legendinę, bendruomenei itin svarbią „Bryggjan“ kavinę ir jos likimą.
Pagrindinis filmo veikėjas Krilis kiekvieną rytą pradeda mažoje uostamiesčio kavinėje „Bryggjan“ ruošdamas ingredientus omarų sriubai. Jo brolis Alis čia leidžia dienas šnekučiuodamasis su senais žvejais, tarp kurių – paskutinis Islandijos boksininkas ir rašytojas. Jų pokalbiai neapsieina be pasaulinių problemų aptarimo, kurioms išspręsti kasdien sugalvojami vis nauji būdai.
Kartą per mėnesį toje pačioje kavinukėje susirinkę Grindaviko gyventojai prisimena neseniai anapilin išėjusių vietinių vardus, taip tikėdamiesi juos kuo ilgiau išsaugoti atmintyje. Ketvirtadieniais keturi muzikantai čia groja džiazą.
Pro „Bryggjan“ langą matyti stūksantis kalnas. Kitoje jo pusėje driekiasi Mėlynoji lagūna – turistų pamėgta didžioji salos atrakcija.
Reaguodama į kasmet gausėjančius turistų srautus, viena didelė korporacija neseniai pateikė pasiūlymą Grindavike pastatyti aukščiausius standartus atitinkantį viešbutį. Kita – mažą šeimos kavinę paversti teminiu restoranu. Jau visai netrukus Kriliui ir Aliui teks spręsti, ką daryti su Grindaviko gyventojų numylėta „Bryggjan“ ir joje ruošiama omarų sriuba.