Maistinės kanapės – ir legalios, ir sveikos

Kanapių aliejus / „Hempus“ nuotr.
Kanapių aliejus / „Hempus“ nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
A
A

Kanapės nuo seno yra laikomos unikaliu sveikatos šaltiniu. Tačiau kurį laiką jos buvo užmirštos. Situacija pasikeitė tik prieš porą metų, kai buvo priimtas įstatymas, leidžiantis auginti pluoštines kanapes, kurios neturi psichotropinių medžiagų.

„Džiaugiamės pasikeitusia situacija. Pagaliau Lietuvoje vėl galima lengvai prekiauti ar įsigyti maisto produktų iš kanapių. Tai – unikali ir turinti ypatingai daug maistinių savybių sėkla, kurią žmonės vartojo ir apie jos naudą žinojo tūkstančius metų“, – pasakoja vieno iš lietuviškų kanapių maisto gaminių prekinio ženklo „Hempus“ atstovas Dovydas Juškys.

Jo teigimu, kanapės patiria revoliuciją, ir tai vyksta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje bei Šiaurės Amerikoje. Šią sėklą plačiai naudojo ir mūsų senoliai. „Norime atgaivinti senąsias tradicijas, sukurdami šiuolaikiškam gyvenimui artimus produktus“, – teigia pašnekovas.

Kanapių produkcija / „Hempus“ nuotr.
Kanapių produkcija / „Hempus“ nuotr.

Kanapių nauda

Kanapės yra vienas iš nedaugelio natūralių maisto produktų, turinčių nepakeičiamų riebalų rūgščių Omega 3, kurios yra būtinos žmonių sveikatai, ir kurių pats organizmas pasigaminti negali.

Sveikos gyvensenos puoselėtojams, o ypač vegetarams ir veganams, kuriems yra būtinas papildomas baltymų šaltinis – kanapių produktai yra nepakeičiamas kasdienis racionas.

Kanapės yra vienas iš nedaugelio natūralių maisto produktų, turinčių nepakeičiamų riebalų rūgščių Omega 3.

Vienas populiariausių kanapių produkcijos gaminių – kanapių aliejus, kuriuo galima gardinti salotas ar patiekalus bei daržovių ar vaisių gėrimus.

Aliejuje esantis nepakeičiamos amino rūgšties Omega 3 bei Omega 6 santykis yra ypač naudingas mūsų organizmui. Patvirtintais Europos maisto saugos tarnybos duomenimis, jis turi šias savybes:

1) priešuždegiminį poveikį (sąnariams, raumenims);

2) palaiko imuninę sistemą ir paspartina mūsų organizmo reakciją;

3) reguliuoja medžiagų apykaitos procesą gliukozės diabetu sergantiems pacientams;

4) naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai ir padeda kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje;

5) padeda išlaikyti organizme esančius baltymus, neleidžiant prarasti raumenų masės, kas yra ypač svarbu sportuojantiems bei tiems, kurie laikosi dietos.

Baltymų šaltinis

Kanapių sėklos taip pat yra puikus baltymų šaltinis: 100 g lukštentų kanapių sėklų turi apie 60 proc. reikiamo paros baltymų kiekio (prie 2200 kcal). Priklausomai nuo poreikių, galima rinktis tiek lukštentas, tiek nelukštentas kanapių sėklas.

Jos kiek primena anakardžio riešutų skonį ir gali būti dedamos į salotas ar naudojamos kaip pagardas prie pagrindinio patiekalo ar net užkandis tarp valgių. Kanapių sėklas ypač mėgsta vaikai.

„Natūralus kanapių auginimo ir paruošimo būdas lemia, jog produkciją geriausia vartoti šviežią, tik ką pagamintą, – pasakoja D.Juškys. – Dėl to kanapių sėklas, kaip ir aliejų (po atidarymo) geriausia laikyti šaldytuve ir suvartoti per nurodytą terminą.“

Kanapių produkcija / „Hempus“ nuotr.
Kanapių produkcija / „Hempus“ nuotr.

Tinka alergiškiems žmonėms

Tiek sportininkai, tiek aktyvaus laisvalaikio puoselėtojai jau seniai yra pamėgę kanapių baltymus, kuriuose nėra pieno baltymo, sojų alergenų ar glitimo, todėl tai puikus baltymų šaltinis alergiškiems žmonėms.

100 g lukštentų kanapių sėklų turi apie 60 proc. reikiamo paros baltymų kiekio.

3-uose valgomuosiuose šaukštuose kanapių baltymų yra apie 22 g baltymų. Be to šie baltymai papildo organizmą skaidulomis, kurių dažnai vartojame per mažai. 30 g kanapių baltymų yra 8 g skaidulų.

Kanapių baltymai, kaip maisto papildas, dažniausiai yra dedami į vaisių ir daržovių kokteilius, glotnučius (smoothies) vartojant prieš ar po sporto. Kadangi jų skonis neutralus, jie taip pat gali būti beriami į košes, jogurtą ar gaminant kepinius, pakeičiant dalį miltų.

Džiugina žmonių susidomėjimas

„Labai džiaugiamės, jog žmonės domisi maisto produktais iš kanapių. Visais būdais stengiamės edukuoti bei platinti informaciją apie šį gamtos stebuklą. Pastangos nenuėjo veltui – prieš kelis metus šis produktas domino daugiausiai tik ekologiško ar sveiko maisto parduotuves. Tačiau šiandien mūsų produktų galima rasti ne viename didžiajame parduotuvių tinkle, ir lentynose produktai tikrai nedulka“, – džiaugsmą išreiškia D.Juškys.

Pašnekovas prasitaria, jog netolimoje ateityje įmonė yra numačiusi rinkai pasiūlyti dar daugiau kanapių produktų – greitu metu bus pradėta kanapių pieno ir kanapių batonėlių gamyba.

„Kadangi žadame gaminti ne tik vietinei rinkai, žiūrėsime, kaip seksis, ir tikimės, jog netolimoje ateityje galėsime pasiūlyti dar didesnę kanapių produktų įvairovę“, – teigia D.Juškys.