Marginame Velykų kiaušinius natūraliomis priemonėmis
Šiuolaikinės dažymo priemonės stumte stumia lauk senolių puoselėtas velykinių kiaušinių marginimo tradicijas. Kaip marginami kiaušiniai? Kartais naudojami lipdukai, karštame vandenyje kiaušinį aptraukiančos įmautės, įvairiausi blizgučiai, flomasteriai ir netgi nagų lakas, kuriuo nesunku išpiešti dailų pasveikinimą ar palinkėjimą.
Žinoma, visuomet paprasčiau įsigyti jau paruoštų dažų, tačiau susiburkite drauge visa šeima ir išbandykite mūsų močiučių bei senelių sukauptą patirtį.
Išsirinkite ingredientus
Kokia spalva jums patinka labiausiai? Natūraliomis priemonėmis gal ir neišgausite tokių akį rėžiančių ryškių spalvų, tačiau būsite tikri, kad jos nekenks jūsų organizmui. Taigi, kiaušinius nesunkiai nuspalvinsite geltonai, rudai, mėlynai, violetine, žalia, rožine, raudona spalvomis. Tiesa, geriau spalva „kibs“, jei kiaušiniai bus balti.
Bendra rekomendacija: išvirtus kiaušinius dėkite į šiltus nuovirus ir palaikykite 20–30 minučių arba ilgiau, tačiau tinka kiaušinius ir išvirti pasirinktame nuovire, o tuomet palikti kuriam laikui, kad spalva taptų dar ryškesnė.
Bene populiariausias būdas, kaip išgauti ryškią spalvą – tai svogūnų lukštai. Žinia, daugelis naudoja įprastinius rudus, tačiau dailiai atrodys kiaušiniai, išmarginti ir raudonųjų svogūnų lukštais. Dar daugiau grožio suteiks prie margučių priglaustos žolelės, gėlytės, lapeliai ar ryžiai (pastaruoju atveju kiaušinį reikia sudrėkinti). Beliks apvynioti audiniu ir aprišti siūlu, kad žolelės ir kiti papuošimai neišsibarstytų. Oranžinį atspalvį gali dovanoti ir aitriųjų paprikų milteliai.
Auksinį atspalvį suteiks ciberžolės prieskoniai. Pakanka į karštą vandenį suberti kelis valg. š. ciberžolės miltelių ir tuomet užvirinti, kad spalva būtų intensyvesnė. Spalvą paryškinti gali ir džiovintos kiaulpienės ar trintos morkos bei jų nuoviras.
Rožiniai ir rausvi kiaušiniai – tikras Velykų džiaugsmas! Tam variantui jums prireiks burokėlių, spanguolių, mėlynių, juodųjų serbentų uogų ir jų sulčių. Geriausia pačiomis uogomis ar burokėliais įtrinti kiaušinius, o perteklių nuvalyti servetėle, tačiau tiks ir pamirkyti trintose uogose, tarkuotuose burokėliuose ir jų sultyse išvirtus kiaušinius.
To paties tikslo padės pasiekti ir… raudonasis kopūstas. 2 l vandens jums reikės 1 kg kopūsto. Sutarkuokite daržovę, užpilkite verdančiu vandeniu, kiek pavirkite ir palikite, kad pravėstų. Į šiltą vandenį sudėkite kiaušinius, kuriuos norite nudažyti. Jie įgis melsvą, violetinę ar levandų spalvą.
Džiovintos dilgėlės, špinatai, petražolės dovanos žalius tonus. Išvirtus kiaušinius mirkykite šiltame šių žolių nuovire. Tik nepagailėkite žaliavos, kad atspalvis būtų kuo ryškesnis.
Kava arba juodoji arbata margučius nuspalvins rusva, ruda spalva. Tinka tiek tirpi, tiek užplikoma kava. Tik darykite kuo stipresnę, kad kiaušiniai nusidažytų sodriau.
P. S. Norėdami ryškesnės spalvos, į nuovirus ar sultis įpilkite šlakelį acto arba citrinos sulčių. O jeigu ką tik dažytus kiaušinius įtrinsite augaliniu aliejumi, jie blizgės ir tikrai trauks svečių ir šeimynykščių akis.
Dar daugiau idėjų (pavyzdžiui, su šilko kaklaraiščiu), kaip marginti kiaušinius, rasite ČIA.