Martynas Beinaris pristato dainą „Artėja Kalėdos“ ir dalijasi šeimos kalėdinių barščių receptu
Atlikėjas, dainų „Rytoj ar vėliau“ ir „Nedvejok“ autorius Martynas Beinaris su gerbėjais dalijasi naujausiu savo darbu – daina „Artėja Kalėdos“. Tai – trečiasis ypatingiausiai metų šventei skirtas jo kūrinys.
Daug laiko šiuo metu namuose su šeima praleidžiantis trijų vaikų tėtis atviras – dėl karantino, nurimus koncertų bei spektaklių šurmuliui, atsirado daugiau galimybių kurti.
„Nors šią dainą rašiau ekstremaliomis sąlygomis!“, – juokauja M.Beinaris. – Studijoje su manimi nuolat laiką leido pusantrų metukų dukrelė Amelija. Tai ji ir netvarkai, įprastai darbui skirtoje erdvėje, vadovavo, ir nuomonę apie muziką ar tekstą pareikšdavo“.
Atlikėjas pats kilęs iš šešių vaikų šeimos, todėl per Kalėdas jo namuose netrukdavo šurmulio – trys sesės, du broliai, jų atžalos…„Juoko, žaidimų ir emocijų niekada nestigdavo“, – patikino pašnekovas.
Kadangi Martynas gyvena kartu su tėvais, todėl šventinės giminės iškilmės vykdavo būtent jo namuose. „Šįmet bus kitokios Kalėdos. Svečių nebesulauksime“, – apgailestavo atlikėjas.
Atlikėjas šventėms ruoštis pradeda gruodžio 1 d. Šią dieną visa jo šeima, trys dukrytės ir žmona Skaistė, savo kambaryje pasipuošia dirbtinę eglutę, pasirūpina ypatingam laikotarpiui skirtomis interjero detalėmis.
„Bet maždaug gruodžio 20 d. svetainėje papuošiama ir tikra Kalėdų eglutė, tiesiog labai norisi namuose to gaivaus miško dvelksmo“, – sakė M.Beinaris.
Iki Kalėdų Beinariai laikosi Advento tradicijų – penktadieniais nevalgo mėsos, vengia triukšmingų susibūrimų. Dar viena šeimos tradicija būdavo per šventinį laikotarpį surengti pasivažinėjimus rogutėmis.
„Bet jos jau ne vienerius metus nebepuoselėjame, nes... per Kalėdas nebūna sniego!“, – su šypsena sakė pašnekovas.
Kalėdiniai barščiai
Ant Beinarių stalo be įprastų valgių visuomet dėmesio sulaukia ir keli mažiau girdėti – marinuotas karpis, kiniški kiaušiniai bei Kalėdiniai barščiai. „Tai – mamos receptai, pagal kuriuos pagamintų patiekalų skonis man yra tobulas“.
Burokėlių sriuba su baravykais ir virtomis bulvėmis
- 1 kg burokėlių
- 100 g aliejaus
- 200 g džiovintų baravykų
- druskos
Džiovintus baravykus užpilti šaltu vandeniu, kad apsemtų, ir jame palaikyti apie 1 – 2 valandas. Po to grybus išgriebti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais. Vandenį, kuriame mirko grybai, neišpilti, o nukošti per smulkų sietelį nuo nuosėdų ir jame virti grybus. Pagal poreikį, įpilti dar vandens. Grybai verdami apie 30 minučių. Tuomet sudėti į puodą sutarkuotus burokine tarka burokėlius, ir dar kartu pavirti 10 min. Įdėti druskos pagal skonį, įpilti 100 g aliejaus ir puse stiklinės obuolinio acto. Dar pavirti viską 3 – 5 min.
Sriuba paruošta. Valgyti su karštomis virtomis bulvėmis. Beinarių namuose ši sriuba yra vienas iš pagrindinių Kūčių vakarienės valgių.