Mažiau kalorijų: patiekalai su smidrais

Pyragėliai su smidrais ir rikota  / Astos Černės nuotr.
Pyragėliai su smidrais ir rikota / Astos Černės nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-05-13 11:16
AA

Smidrai (šparagai) neabejotinai verti pavasario žvaigždžių vardo. Jie ne tik skanūs, tačiau ir itin naudingi mūsų organizmui, dažnai vadinami viena iš pačių sveikiausių daržovių.

Smidruose gausu įvairių, mums ypač reikalingų vitaminų (A, B, C ir K), magnio, kalcio, cinko ir kitų mineralinių medžiagų bei antioksidantų (beta karoteno ir liuteino). Na, o jeigu pavasarį susirūpinote figūros tobulinimu, ši daržovė būtinai turėtų atsirasti Jūsų kasdieniame meniu, kadangi smidrai yra ypač nekaloringi (100 g smidrų yra apie 17 kilokalorijų). Įvairiose šalyse smidrai dažnai tituluojami kaip gurmanų bei aristokratų delikatesas, o prabangūs restoranai smidrų sezono metu patiekalus su smidrais ne tik įtraukia į valgiaraščius, tačiau ir skelbia specialias smidrų dienas ar savaites. Gera žinia ta, jog šiandien smidrais mėgautis galime kiekvienas – ne tik kavinėse ar restoranuose, bet ir savo namuose.

Smidrų ūgliai, seniau naudoti kaip gėlės ir tik vėliau atrasti kaip puikus maisto produktas, pasižymi labai švelniu ir išskirtiniu skoniu, šiek tiek primenančiu riešutus. Jaunų ir šviežių smidrų ūglių nebūtina termiškai apdoroti, tiesiog prieš vartodami nulaužkite ar nupjaukite sumedėjusius jų galus. Jei smidrai didesni, atsargiai nuskuskite jų odeles. Lygiai taip pat smidrus galite ruošti ant garų, trumpai apvirti, kepti ar troškinti.

Smidrų sezonas palyginti labai trumpas. Šviežiais smidrais galime džiaugtis nuo balandžio iki birželio mėnesio. Suskubkite pasinaudoti proga – laikas rinktis labiausiai viliojančius receptus, parsinešti į namų virtuvę glėbį šių pavasariškų daržovių ir mėgautis puikiais skoniais. O jų gali būti tikrai daug ir įvairių, mat su smidrais gali paruošti ir lengvus užkandžius, ir gaivias ar sočias salotas, ir sriubas, ir įvairius karštuosius patiekalus pietums ar vakarienei.

Skanaus pavasario su sezoninėmis gėrybėmis!


Pyragėliai su rikota ir smidrais puikiai tiks ir draugų vakarėliui, ir šeimos iškylai gamtoje. Nedidelius pyragėlius patogu patiekti ir valgyti, jie skanūs tiek šalti, tiek šilti. Šis užkandis patiks visiems smidrų ir rikotos mylėtojams: lengvas ir traškus sluoksniuotos tešlos pagrindas, švelniai sūrus sūrio įdaras ir, žinoma, smidrai.

{recipe|4283}

Makaronai šioms salotoms suteikia sotumo, todėl jos tiks ne tik užkandžiui, bet ir pietums. Valgomos šaltos, todėl tinkamos beveik visiems gyvenimo atvejams: valgyti namuose, iškyloje ar įsidėti pietums į darbą. Jei norite, į patiekalą galite įmaišyti mažais gabalėliais pjaustytos keptos vištienos gabalėlių. Fetos sūrį galite keisti sauja tarkuoto kietojo sūrio.

Nemėgstantiems daug laiko praleisti virtuvėje, šios smidrų ir makaronų salotos su fetos sūriu bus greitas ir gardus sprendimas.

{recipe|4284}

Nesaldūs pyragai – idealus patiekalas mėgstantiems improvizuoti virtuvėje. Atradę gerą tešlos pagrindo receptą (o šis – tikrai puikus!), tešlos krepšelį galite pripildyti kokiais tik norite įdarais, atsižvelgiant į metų laiką, sezoną ar šaldytuvo turinį.

Kol tęsiasi smidrų sezonas, rekomenduojame pabandyti šį nesaldų pyragą su smidrais, kumpiu ir sūriu.

{recipe|4285}