Metas skanauti gardžiuosius smidrus!
Prekybos vietoje jau galima įsigyti šviežutėlių smidrų, užaugintų Lietuvoje. Nepaprastai skanios ir vertingos daržovės tiesiog privalo būti ant jūsų pavasarinio stalo.
Smidrai yra itin naudinga daržovė. Juose esantys fenolio rūgšties junginiai didina kraujagyslių sienelių tvirtumą ir elastingumą. Smidrai neturi riebalų ar cholesterolio, taip pat yra nekaloringas ląstelienos šaltinis todėl tinka norint numesti svorio.
Smidruose daug baltymų, ląstelienos, vitaminų (A, B, C, T, K) ir mineralų (vario, mangano, magnio) ir karotino. Šimto gramų porcijoje yra maždaug 2,1 gramų skaidulinių medžiagų. Tyrimai rodo, kad valgant smidrus galima lengviau kontroliuoti diabetą. Ši daržovė taip pat veikia kaip diuretikas – mažina skysčių ir kai kurių druskų kiekį organizme, užkerta kelią inkstų akmenų susidarymui.
Smidrai tinka įvairiems patiekalams ruošti. Taip pat gali būti valgomi, kaip garnyras. Verdant arba garinant smidrus labai svarbu nepamiršti padaryti „kontrastinę vonelę“, tai yra išvirusius smidrus nedelsiant perkelti į indą su ledukais arba bent jau į labai šaltą vandenį. Ši procedūra padeda išlaikyti traškumą ir sodrią spalvą. Į 3–4 dalis supjaustytus smidrų daigus galima greitai apkepinti stipriai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išbandykite!