Minint šokolado dieną, aludaris atsako: ar dera alus ir šokoladas?

Jonas Lingys
Jonas Lingys
Šaltinis: Žmonės.lt
A
A

Smaližių džiaugsmui, pasaulyje šokolado diena švenčiama ne kartą per metus. Viena iš tokių datų – liepos 11 d., todėl šiandien „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys pasakoja apie įdomesnės skonių poros – alaus ir šokolado – suderinamumą.

Derinti maistą ir vyną jau tapo gan nuobodu. Derinti vis įvairesnius patiekalus ir alų taip pat tapo įprasta. Bet derinti alų su šokoladiniais desertais?

Kaip tai daryti pataria „Švyturys Brewery“ alaus someljė Jonas Lingys, o juos išbandyti šiandien minimos šokolado dienos proga rekomenduoja šokoladinio pyrago receptą iš vos trijų ingredientų.

Atsižvelkite į savo pomėgius – saldumą pabrėžkite arba atsverkite

Kai kurios alaus ir maisto derinime nusistovėjusios taisyklės jau spėjo virsti tradicijomis, bet tai jokiu būdu nereiškia, kad būtina jų laikytis. Visada svarbu atsižvelgti į savo pomėgius, tačiau net remiantis taisyklėmis, prie saldaus šokoladinio deserto alų priderinti gali įvairių skonio potyrių mėgėjai. Čia tinka tiek intensyvus, panašių saldumo ir sodrumo savybių turintis, tiek kontrastą sukuriantis rūgštesnis alus – priklausomai nuo to, kas labiau patinka.

„Saldaus šokoladinio deserto skoniui papildyti rekomenduojamas tamsesnės spalvos ir intensyvesnio aromato karališkasis (Imperial) stautas, tradicinis stautas arba porteris. Toks alus saldesnis, turi daugiau šokoladinio ar karamelinio salyklo, todėl kartu ragaujant desertą atsiskleidžia viena kitą papildančios panašios natos ir poskoniai“, - pataria J. Lingys.

„Priešingu atveju, jei prie saldaus deserto norime atgaivos, saldumą atsverti, tam tinka lambikai arba rūgštūs eliai, kurių rūgštumas kontrastuoja su šokolado saldumu. O jei kontrastui norisi kartumo, galima rinktis IPA stiliaus alų, deserto saldumą sušvelninantį apynių kartumu.“

Gėrimo rūšį derinkite su deserto ingredientais

Alaus ir šokoladinių desertų derinimo rezultatas priklauso ne tik nuo pomėgio ir noro pastiprinti ar atsverti saldumą, bet ir deserto sudedamųjų dalių. Pavyzdžiui, jei desertas pagamintas iš kiek kartesnio juodojo šokolado, taip pat kartokas stautas ar porteris išlaikys derinio balansą. Tačiau prie vaisinių deserto pagardų priderintas rūgštus alus gali iššaukti priešingą efektą.

„Patariu atkreipti dėmesį į deserto sudedamąsias dalis, ne tik derinti alų pagal pomėgį. Sakykime, jei ragaujame šokoladinį keksą su vyšnia ant viršaus, o šalia pasirenkame rūgštų elį, jis gali paryškinti šį deserto poskonį. Bet jei desertui patiektas labiau vaisinis pyragas, derinys su rūgščiu alumi gali būti nebelabai malonus. Svarbu atkreipti dėmesį, kokie yra deserto akcentai. Tačiau tinkamų derinių paieškos ir atradimų kelias labai įdomus“, - pasakoja „Švyturys Brewery“ alaus someljė.

Tinkama temperatūra ir taurė padės išryškinti derinio poskonius

Prie šokoladinio deserto pasirinktas stautas ar porteris turėtų būti geriami šiltesnės temperatūros, kadangi taip geriau atsiskleidžia aludarių sukurtas aromatas. O pasirinkus lambiką ar IPA alų, priešingai – žemesnė temperatūra „suvaldo“ kai kuriuos stiprius, mielių sukurtus kvapus.

„Didelio skirtumo, pats desertas karštas ar šaltas, iš esmės nėra. Bet kalbant apie alų, kuo jis intensyvesnis, tuo turėtų būti šiltesnis – stautą ar porterį rekomenduočiau gurkšnoti kambario temperatūros, kad atsiskleistų tam tikros iš salyklo atsiradusios šokoladinės ar karamelinės natos, kurios pabrėš deserto skonį. Tuo tarpu pagal prieš tai aptartas charakteristikas prie deserto pasirinkus lambiką, jį reikėtų atšaldyti, kad ne taip jaustųsi laukinių mielių sukurti kvapai. Abiem atvejais, alui pateikti rinkčiausi į viršų siaurėjančią taurę, primenančią tulpės formą. Tokia taurė pabrėžia aromatą, o taip pat ir suteikia ekspertiškumo ir rafinuotumo jausmą, kuris dar pastiprina visą deserto valgymo ritualą“, - rekomenduoja J. Lingys.

Minimalių pastangų receptas atšvęsti šokolado dieną namuose

Norint išbandyti žinias ir alaus derinį su šokoladu namuose, „Švyturys Brewery“ alaus someljė rekomenduoja rinktis „šlapią“ šokoladinį pyragą arba šokoladinius putėsius, o prie deserto pateikti intensyvaus skonio stautą arba rūgštesnį elį.

„Pirmą kartą pateikiant tokį derinį namuose, rinkčiausi sodrų šokoladinį desertą be ryškių kitų skonių akcentų. Pavyzdžiui, minkštą ir drėgną šokoladinį pyragą ar suflė, kurie turi tik vieną intensyvią natą – saldumą. Šalia tiks tiek saldesni stautai ar porteriai, tiek rūgštesni lambikai, taip nerizikuosite persistengti su skonių balansu“, - pataria J. Lingys.

Pradedantiesiems alaus ir maisto derinimo ekspertams „Švyturys Brewery“ rekomenduoja paprastą šokoladinio pyrago receptą iš vos 3 ingredientų.

Jums reikės:

6 kiaušinių

3 plytelių mėgstamo šokolado

100 g sviesto

Gaminimas:

1. Ištirpinkite sviestą kartu su šokoladu.

2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, atskirai išplakite elektriniu plaktuvu.

3. Sumaišykite šokoladą su trynių plakiniu ir atsargiai dalimis įmaišykite kiaušinių baltymus.

4. Patepus kepimo skardą sviestu, supilkite tešlą ir kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30-40 min.