Mirkyti sėklas ir riešutus – naudinga

Riešutai ir džiovinti vaisiai / Fotolia nuotr.
Riešutai ir džiovinti vaisiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Riešutai ir sėklos gali suteikti daug maistinių medžiagų, todėl puikiai tinka užkandžiams. Tačiau juose gali būti medžiagų, kurios trukdo organizmui įsisavinti kai kuriuos naudingus vitaminus. Todėl sėklas ir riešutus prieš valgant siūloma šiek tiek pamirkyti.

Kodėl būtina mirkyti

Riešutus ir sėklas rekomenduojama valgyti bent keletą valandų pamirkytus. Tai daryti reikia todėl, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimo veiklą.

Riešutus ir sėklas rekomenduojama valgyti bent keletą valandų pamirkytus. Tai daryti reikia todėl, kad susiskaidytų fermentų inhibitoriai, kurie slopina virškinimo veiklą.

Kai riešutai ir sėklos gauna drėgmės, temperatūros inhibitoriai suyra ir daigas tampa gyvybingas. Todėl mūsų organizmas juos lengviau įsisavina ir virškina.

Žalius produktus organizmui kur kas sunkiau suvirškinti, tam išnaudojama daug energijos. Todėl sėklas mirkyti reikia, kad atsiskleistų jų maistinės savybės. Be to, beveik visi maisto produktai yra chemiškai apdoroti, kad ilgiau išlaikytų prekinę išvaizdą. Tai dar viena priežastis mirkyti tiek sėklas, tiek riešutus ir grūdus.

Skirtumas akivaizdus

Daugelis žmonių mano, kad pamirkyti riešutai, pavyzdžiui, migdolai, suminkštėja ir tampa neskanūs ar net netinkami vartoti. Visgi nustebsite, nes yra priešingai. Per naktį vandenyje palaikyti migdolai bus labai skanūs – švieži ir traškūs.

Taip riešutai tampa maistingi, o organizmas juos lengviau įsisavina. Pabandykite, ir pradėję mirkyti riešutus, sėklas bei grūdus, pastebėsite didelį skirtumą. Pamirkius grūdus, sėklas, riešutus, fermentai ir vitaminai suaktyvėja, iš sėklų pasišalina dalis teršalų, todėl produktai tampa kur kas sveikesni vartoti.

Anakardžių riešutai
Anakardžių riešutai / Fotolia nuotr.

Kaip tai daryti?

  • Riešutus arba sėklas sudėkite į stiklinį dubenėlį ir užpilkite šiltu distiliuotu vandeniu santykiu 2:1. Dvi dalys vandens, viena dalis riešutų arba sėklų.
  • Dubenį laikykite kambario temperatūroje uždegtą skudurėliu ar plonu rankšluosčiu, kad riešutai „kvėpuotų“.
  • Mirkant pašalinamos įvairios toksinės medžiagos, todėl svarbu vėliau tinkamai nuskalauti. Tai darykite, kai pamatysite, kad vandenyje jau prisikaupė nešvarumų. Išberkite riešutus ar sėklas bei kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Tada vėl įpilkite vandens.
  • Jei riešutus ar sėklas valgysite vėliau, būtinai juos nusausinkite ir išdžiovinkite. Jei riešutai nebus visiškai sausi, jie greitai pradės pelyti, todėl įsitikinkite, kad yra tikrai traškūs. Jei sėklas ar riešutus dėsite į kokteilius ar sriubas, juos užteks tik nuplauti.

Ar visus riešutus ir sėklas reikia mirkyti?

Mirkyti reikėtų ir sausus, ir džiovintus produktus. Tad, kad ir kur juos įsigijote, rekomenduojama mirkyti. Tai svarbu todėl, kad tokiu būdu jie išsivalo: iš produktų pasišalina įvairios priemaišos, nereikalingos medžiagos. Pavyzdžiui, sėmenų ar ispaninių šalavijų (chia) sėklų nereikia mirkyti.

Kiek laiko reikia laikyti vandenyje?

Anakardžių riešutai – 2–4 val.Yra tokia taisyklė – kuo kietesni riešutai ar sėklos, tuo ilgiau reikia mirkyti.

Migdolus, pistacijas, lazdynų riešutus mirkykite apie 12 val. ir ilgiau. Vidutiniškai mirkyti reikėtų pekanų riešutus, bertoletijas. O anakardžius, makadamijų, kedrų riešutus reikia mirkyti palyginti trumpai – apie 2–4 valandas. Ilgiau nei septynias valandas šiltame vandenyje pamirkytos sėklos, riešutai, kruopos praras didelę dalį fitino rūgšties. Per naktį pamirkyti javų grūdai bus naudingesni organizmui. Visgi tai tik rekomendacijos.

Avinžirniai 1–2 dienas

Bertoletijos – 4–6 val.

Graikiniai riešutai – 2–4 val.

Juodosios pupelės – 8–12 val.

Lazdyno riešutai 8–12 val.

Migdolai – 8–12 val. arba per naktį

Moliūgų sėklos – 8 val.

Pekano riešutai – 4–6 val.

Pistacijos – 8 val.

Spindulinės pupuolės – 8–12 val.