Mokslininkas Tomas Vaičiūnas – ar tikrai cepelinai geriau už mėsainį, o ghee sviestas – už taukus?

Tomas Vaičiūnas / Luko Balandžio / BNS nuotrauka
Tomas Vaičiūnas / Luko Balandžio / BNS nuotrauka
Beatričė Jurevičiūtė
Šaltinis: Žmonės
2024-09-06 01:51
AA

„Gyvūnai kasdien daro viską, kad išgyventų, o Homo sapiens – neretai, kad sau pakenktų. Sąmoningai bloginame savo sveikatą, o vėliau griebiamės tablečių ir ieškome priemonių, kaip pristabdyti ląstelių biologinį amžių“, – neatsistebi biomedicinos mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gyvensenos medicinos studijų programos vienas iš įkūrėjų Tomas VAIČIŪNAS (38).

Esate gyvensenos medicinos kompetencijų ir klinikinių algoritmų vienas iš pradininkų Lietuvoje, įžvalgomis besidalijantis su pasaulyje labiausiai pripažintais Harvardo ir Jeilio universitetų mokslininkais. Žinias nuolat kaupdamas už Atlanto, galbūt galite palyginti lietuvių ir amerikiečių valgymo įpročius?

Įprasta manyti, kad tipinio lietuvio patiekalai ar maisto pasirinkimo įpročiai yra kur kas sveikesni už bet kurio kito vakariečio, ypač amerikiečio. Deja. Kuo klasikinė lietuviška virtuvė skiriasi nuo amerikietiškos? Iš esmės – niekuo. Skiriasi tik patiekalų forma ir struktūra, o poveikis sveikatai – toks pat. Štai pavyzdys: naminis jautienos mėsainis su gruzdintomis bulvytėmis ir iš bulvių bei kiaulienos pagaminti cepelinai su grietinės ir spirgučių padažu. Čia mes burgerį vadiname burgeriu, bet mūsų organizmas apdoroja ne pavadinimus, o patiekaluose esančius cheminius junginius.