Mokslų daktarė Sandrija Čapkauskienė: čaga grybas – gamtos dovana, kurią reikia naudoti atsakingai
Čaga medicininiai grybai pastaruoju metu sulaukia labai daug dėmesio. Iš jų gaminami įvairūs eliksyrai, arbatos, maisto papildai. Biomedicinos mokslų daktarė, dietistė Sandrija Čapkauskienė pasakoja ne tik apie čaga grybo kilmę, efektyvumą, bet ir kontraindikacijas.
Čaga grybo kilmė
Grybas Čaga (Inonotus obliquus) daugiausiai paplitęs vidutinio klimato bei šaltuose regionuose, įskaitant Šiaurės, Rytų Aziją, Šiaurės ir Centrinę Ameriką, Rytų bei Šiaurės Europą. Čaga grybas pats sugeba parazituoti ant lapuočių, tokių kaip beržas ir bukas, žievės ir išaugina sumedėjusią ataugą, kuri atrodo panaši į sudegusios anglies gumulėlį.
Lenkijoje, Suomijoje, Japonijoje šis vaistinis grybas, jau šimtmečius naudojamas kaip funkcinis gėrimas arba nuoviras skrandžio ligoms, žarnyno kirmėlėms, kepenų/širdies negalavimams, sąnarių skausmams slopinti. Per pastaruosius dešimtmečius buvo atskleista jo biologiškai aktyvių junginių įvairovė ir poveikis, nors susijusių klinikinių duomenų dar yra gana mažai.
Maistinė ir struktūrinė vertė
Pagrindiniai Čaga grybo komponentai tai: polisacharidai (arba sudėtingi angliavandeniai), pasižymintys priešuždegiminiu, antivirusiniu, antioksidaciniu, imunomoduliuojančiu, hepatoprotekciniu, hipoglikeminiu, net priešvėžiniu poveikiu, polifenoliai – galingi antioksidantai, triterpenoidai – taip pat svarbūs dėl priešuždegiminio, antivirusinio ir antioksidacinio veikimo, melaninas – antioksidantas, veikiantis priešuždegimiškai, imunomoduliuojančiai, kovojantis su virusais ir veikiantis lipidų apykaitą.
Laukinės čagos augimo tempas yra labai lėtas. Siekiant patenkinti išaugusius komercinius čagos produktų poreikius, dirbtinė čagos grybo kultūra sulaukė daug dėmesio. Šis grybas gali būti vartojamas arbatos, miltelių ir tablečių formoje. Ir savyje turi skaidulų, angliavandenių bei šiek tiek baltymų.
Čaga grybų poveikis sveikatai
1) Čaga pasižymi antioksidaciniu poveikiu, padedančiu neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus organizme, kurie žeidžia sveikas ląsteles, taip sumažindamas oksidacinį stresą ir uždegiminius procesus.
2) Čaga padeda palaikyti imuninės sistemos veiklą – kai kurie tyrimai rodo, kad čaga grybų ekstraktai gali padidinti imuninių ląstelių aktyvumą ir kartu sustiprinti natūralius organizmo apsauginius mechanizmus.
3) Čaga pasižymi priešuždegiminiu poveikiu – čaga grybuose yra junginių, turinčių potencialių priešuždegiminių savybių, kurios gali būti naudingos organizme vyraujant lėtiniams uždegimams.
4) Galimas priešvėžinis poveikis – kai kurie preliminarūs tyrimai rodo, kad čaga grybų ekstraktai gali turėti priešvėžinių savybių ir slopinti vėžio ląstelių augimą.
Vartojimas, saugumas
Dėl čagos saugumo ir tinkamos dozės, tyrimų su žmonėmis nėra atlikta, tačiau, jis nerekomenduojamas asmenims, sergantiems pirmojo tipo cukriniu diabetu (besileidžiantiems insuliną), nes pasižymi hipoglikeminiu (gliukozės koncentraciją kraujyje) mažinančiu poveikiu. Taip pat, šis grybas pasižymi kraujo krešėjimą slopinančiomis savybėmis, tad reikia būti atsargiems, jei vartojate kraują skystinančius vaistus, turite kraujavimo sutrikimų ar ruošiatės operacijai. Kadangi čaga grybas pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, jis kartu gali ir suaktyvinti imuninę sistemą, todėl, asmenys, sergantys autoimuninėmis ligomis, turėtų pasitarti su gydytoju dėl šio grybo vartojimo.
Nors čaga grybas yra perspektyvus įvairiose sveikatos srityse, svarbu pažymėti, kad reikia daugiau tyrimų, įskaitant klinikinius tyrimus, kad būtų galima visiškai suprasti galimą jo naudą ir nustatyti rekomenduojamas dozes konkrečioms sveikatos sąlygoms. Visada pasitarkite su sveikatos priežiūros specialistu prieš naudodami čaga grybų papildus ar ekstraktus, ypač jei turite sveikatos problemų arba vartojate vaistus.
Didžiausio Baltijos šalyse ekologiškų ir sveikų produktų tinklo parduotuvėse LIVIN galima rasti didelį pasirinkimą maisto papildų su čaga grybų ekstraktu. Vieni populiariausių – „Chaga Health“ Estijoje gaminami eliksyrai skirti imunitetui. Gausiai C vitaminu praturtinti eliksyrai gaminami iš ekologiškuose, švariuose miškuose augančių čaga grybų bei kitų vertingų mūsų regione atpažįstamų komponentų, kaip šaltalankiai, erškėtuogės, juodieji serbentai, medus, alavijas ir kt.