„Nekaltoji“ olandiška silkė Matjes: įdomybės ir 2 receptai

Silkė Matjes / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Silkė Matjes / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Kūčių stalas vargiai įsivaizduojamas be silkės – daugelis ją ruošia pagal savus firminius receptus, neretai paveldėtus iš mamų ar močiučių. Tam, kad patiekalai būtų įvairesni, šalia tradicinių valgių galima išbandyti ir naujovių – pavyzdžiui, paragauti ypatingos Matjes silkės, kuri nustebins kitokiu skoniu, švelnia tekstūra.

Šių Olandijoje itin populiarių specialiai paruoštų žuvelių galima nusipirkti ir Lietuvoje, o vienoje jomis prekiaujančių parduotuvių „Šiaurės jūra“ (Vilniuje) surengtas vakaras, skirtas būtent pažinčiai su Matjes.

Pagrindiniu jo svečiu tapo meistriškai Matjes silkes darinėjęs Olandijoje veikiančios kompanijos „Dayseaday“ atstovas Jacobas van Veenas.

Jacobas van Veenas
Jacobas van Veenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Svečią pakvietęs „Šiaurės jūros“ savininkas Žilvinas Pupkus specialiai su 15min pasidalino įdomybėmis apie šią silkę ir pasiūlė du receptus – vieną rafinuotesnį, kitą paprastesnį, tačiau gerai atskleidžiantį šios silkės ypatybes.

Matjes – tai jauna, „nekalta“ silkė, gaudoma Šiaurės jūroje. Ji sužvejojama pirmaisiais savo gyvenimo metais, kai dar nėra išsivystę nei ikrai, nei pieniai. Šios žuvelės dar belytės, jaunos ir nesubrendusios.

Matjes silkė – ypač riebi, paprastai ją sudaro net apie 23 proc. riebalų, tai puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Vėliau, silkei bręstant, šis riebumas mažėja – mums įprasta silkė, paprastai sugaunama 2-aisiais ar 3-iaisiais savo gyvenimo metais, teturi apie 15 proc. riebalų.

Jacobas van Veenas
Jacobas van Veenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Matjes silkė šviežia, nė karto prieš tai nešaldyta, nėra pardavinėjama. Vos sugauta ji užpilama jūros vandens sūrumo sūrymu ir užšaldoma – tą būtina daryti, kad žūtų įvairios bakterijos. Taip užšaldyta silkė gali būti saugoma visus metus.

Kai silkė atšildoma, ji tinkama valgyti – paprastai olandai ją perka kibirėliais po 5–10 kilogramų ir patys šias žuveles doroja namie. O tie, kas tingi ar nenori tuo užsiimti, stabteli Matjes paskanauti prie gatvės kioskelių, kurių Olandijos miestuose apstu. Ir tam nereikia laukti jokių švenčių.

Jacobas van Veenas
Jacobas van Veenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Paprastai olandai Matjes silkės nepatiekia su jokiomis salotomis, neslepia po „patalais“ – valgo ją nepjaustytą, tiesiog apvoliotą kapotose svogūnuose, kartais – užkąsdami juoda duona, marinuotu agurkėliu. O štai vokiečiai, kurie taip pat yra didžiuliai šios silkės mėgėjai, neretai valgo ja įdarę bandelę, o kai kurie ruošia Matjes silkių tartarą ar kitus įmantresnius užkandžius.

Jacobas van Veenas
Jacobas van Veenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ž.Pupkus dalijasi dviem receptais, patiksiančiais visiems, panorusiems paragauti olandiškos įžymybės:

Žieminė skandinaviška Matjes silkė

Burokėlių majonezui:

  • 1/2 virto burokėlio;
  • 100 g mėgstamo majonezo;
  • žiupsnelio baltųjų pipirų.

Virtą burokėlį sutrinkite iki vientisos masės, sudėkite majonezą ir viską gerai išmaišykite.

Obuolių-spanguolių kremui:

  • 2 rūgštesnių obuolių;
  • 30 g spanguolių;
  • 30 g rudojo cukraus,
  • žiupsnelis cinamono.

Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius, dėkite į puodą su trupučiu vandens, pakaitinkite, sudėkite spanguoles, cukrų ir cinamoną. Viską šiek tiek pavirkite, kad skystis nugaruotų, o tuomet sutrinkite iki vientisos masės.

Taip pat reikės:

  • Matjes silkių;
  • apvirtų iškeptų bulvių;
  • marinuotų agurkėlių;
  • marinuotų perlinių svogūnelių.

Lėkštę, kurioje patieksite silkę, patepkite burokėlių majonezu, sudėkite apvirtas ir iškeptas bulvių skilteles, o ant jų – Matjes silkių filė. Ant filė uždėkite marinuotų, perpus perpjautų mažų agurkėlių, marinuotų perlinių svogūnėlių, šalia patiekite obuolių-spanguolių kremą. Jei norite dar puikesnio vaizdo lėkštėje, dekoruokite šį užkandį skrudintomis moliūgų ir saulėgrąžų sėklomis, šviežiomis spanguolėmis.

Olandiškai patiekta Matjes silkė

Pagal tradicinį olandiškos Matjes silkės receptą, skrudinta šviesi duona su grūdais (balta netinka!) pašlakstoma tyru, geru alyvuogių aliejumi, tada dedama marinuotų mėlynojo svogūno žiedų, o ant šio pakloto – Matjes silkės filė. Ant silkės viršaus mėgstama uždėti susmulkintų marinuotų agurkėlių su česnakinio svogūno laiškais. Į kompaniją tokiems sumuštinukams labai tiks vynuoginių pomidorų salotos su baltojo balzamiko actu, šviežiais krapais ir alyvuogių aliejumi.

Jacobas van Veenas
Jacobas van Veenas / Luko Balandžio / 15min nuotr.